Black Box: Του ενός λεπτού ο υπουργός, η νίκη του Βαρδή και ο...σεισμός που έφυγε ο Ζαββός!

Δεν πρέπει να έχει ξανασυμβεί τόσο γρήγορη προσχώρηση και αποχώρηση σε μια κυβέρνηση από ό,τι αυτή του ναύαρχου και πρώην υπουργού Άμυνας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Ευάγγελου Αποστολάκη. Μιλάμε για καταδρομική επίθεση και υποχώρηση από τον έμπειρο ΟΥΚά, που αν προκάλεσε τελικά κάποιο πλήγμα αυτό είναι πρωτίστως προς τον εαυτό του και την Αξιωματική Αντιπολίτευση που τον αποκάλεσε «αποστάτη» και «εξαγοράσιμο» πριν τον διατάξει σε ατιμωτική οπισθοχώρηση για να τον αποθεώσει στη συνέχεια, και δευτερευόντως στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έκανε πράξη την επιλογή της διακομματικής συναίνεσης για να το μετανιώσει πικρά λίγη ώρα αργότερα. Τι έμεινε στο τέλος; Ότι ο στρατιωτικός, πρώην υπουργός Άμυνας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δεινός βατραχάνθρωπος και δύτης μαζί με τον Πάνο Καμμένο, όχι μόνο δεν έδωσε τη μάχη, αλλά έφυγε τρέχοντας με τον πρώτο πυροβολισμό. 

---
Ο Μινώταυρος, πάντως, σας είχε ενημερώσει έγκαιρα για τον κύριο Τάκη και για τη μάχη Βαρδινογιάννη – Λάτση. Ο Β.Β ήθελε στο Προστασίας του Πολίτη τον Τάκη Θεοδωρικάκο και ο Σ.Λ την παραμονή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Κέρδισε, τελικώς ο Β.Β. 

Η ουσία, φιλελεύθεροι και φιλελεύθερες μου είναι ότι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, παρά το φιάσκο με τα μπρος πίσω του Ευάγγελου Αποστολάκηκέρδισε πολλούς πόντους σε αυτή την κυβέρνηση. Και το ερώτημα είναι για ποιόν λόγο να κάνει μια τέτοια συμμαχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκδοχή πρώτη: Θέλησε να αποκτήσει τη στήριξη ενός μεγάλο μηντιακού ομίλου. Δύο τηλεοπτικά κανάλια έχει ο Όμιλος!

Εκδοχή δεύτερη: Θέλησε να δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος απέναντι στον Όμιλο Μαρινάκη, καθώς ο Κ.Μ δεν νιώθει άνετα με τις «αποκλειστικότητες».

Εκδοχή τρίτη: Θέλησε να «λήξει» την υπόθεση διολίσθησης του ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι γνωστό ο ΒΒ έχει μεγάλη επιρροή στους κύκλους της σημερινής προέδρου του Κινήματος.

---
Κατά τα λοιπά, αναβλήθηκε και πάλι η είσοδος του Θοδωρή Ρουσόπουλου στην κυβέρνηση. Κρίμα κι άδικο για έναν άνθρωπο που μπορούσε να προσφέρει. Θα μου πείτε ότι θα κτυπούσε άσχημα ένας ακόμη άνθρωπος του ΒΒ. Σωστό κι αυτό…

---

Η Μίνα Γκάγκα είναι μία άξια επιστήμονας με βαθιά γνώση της λειτουργίας των νοσοκομείων.

---

Από τις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος που πέρασε στα «ψιλά» παρά τους ισχυρούς συμβολισμούς και τη σημασία της είναι η απομάκρυνση του έως χθες υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γιώργου Ζαββού.

Η άποψη της στήλης είναι πως με την κατάργηση της σχετικής θέσης υφυπουργού, ο Πρωθυπουργός διόρθωσε, έστω και αργά, ένα μεγάλο λάθος. Όχι τόσο επειδή ο απερχόμενος υφυπουργός δημιουργούσε διαρκώς εντάσεις και προβλήματα με την κακή επικοινωνία που, όπως λέγεται, είχε με τους ανωτέρους του, τις εποπτικές Αρχές όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και με το επιτελείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αλλά επειδή αυτή η πολιτική της «εποπτείας» των τραπεζών είχε ξεκινήσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο που υψηλόβαθμα στελέχη της τότε κυβέρνησης όπως ο Γιάννης Δραγασάκης κ.α, επεδίωκαν να ασκούν «άλλου είδους» έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, ήθελαν να ψαλιδίσουν αρμοδιότητες από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και παράλληλα να κοντράρουν με κάθε δυνατό τρόπο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα τον οποίο είχαν στοχοποιήσει και πίστευαν πως με μια πολιτική θέση παρακολούθησης και άσκησης πίεσης προς τις τράπεζες, θα κατάφερναν να τον «καπελώσουν».

Το κακό είναι πως η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και κατά την πρώτη διετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα έγινε χειρότερη καθώς δημιουργήθηκε αυτόνομη θέση «υφυπουργού Τραπεζών» υπό τον Γ. Ζαββό, στερώντας τη σχετική αρμοδιότητα από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.

Για τη θέση επελέγη ένας νομικός, γνώστης μεν του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο οποίος, όμως, από την πρώτη στιγμή συνέχισε την κόντρα με τον Γ. Στουρνάρα -για διαφορετικούς λόγους φυσικά από τον ΣΥΡΙΖΑ- διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από τις εισηγήσεις της ΤτΕ σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος μείωσης των κόκκινων δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών, και μέχρι την τελευταία στιγμή προκαλούσε ισχυρές εντάσεις και ενστάσεις με τις επιλογές του.

Με τα πολλά, και παρότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, το λάθος έγινε αντιληπτό και φτάσαμε στη χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού. Η οποία μένει να αποδειχθεί στην πορεία αν σηματοδοτεί κάτι νέο και διαφορετικό σε ό,τι αφορά τις κεντρικές πολιτικές διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

---

Στο +3,93.% η απόδοση του Γενικού Δείκτη τον Αύγουστο, με 13 ανοδικές και 8 πτωτικές συνεδριάσεις. Με τα νεότερα υψηλά 19μήνου η αγορά επιβεβαιώνει την ανοδική της τάση. Συνολικά η χρονιά τρέχει με κέρδη 14,11% με πέντε στους εννέα μήνες θετικούς και υπεραποδόσεις στην Τεχνολογία (+59,42%), τη Βιομηχανία (+34%), τις Τηλεπικοινωνίες (+28,56%), τις Πρώτες Ύλες (+24,6%), κ.α

Οι μετοχές των Intrakat, Ιntracom, Ελλάκτωρ, Entersoft, Πετρόπουλος, Byte, Βογιατζόγλου, Performance, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του ταμπλό τον Αύγουστο, με αποδόσεις μεταξύ 20% έως και 30%

Στα ενδιαφέροντα στατιστικά της χρονιάς όπως μας ενημερώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities είναι πως μέχρι και τον Αύγουστο του 2021 οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές τρέχουν με 74,445 εκατ. ευρώ και είναι οι υψηλότερες από το 2015 (85,6 εκατ. ευρώ)

---

Πάντως, τα «πάνω» του πληθωρισμού στην Ευρώπη που εκτιμάται στο 3% για τον Αύγουστο δε βοηθούν την ανοδική προσπάθεια του Χρηματιστηρίου. Προσωρινά μένει να φανεί τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στις αγορές το πληθωριστικό ράλι, ωστόσο στην Ελλάδα το στόρι είναι αρκετά διαφορετικό και η αγορά έχει να προσδοκά σε καλύτερα επίπεδα.

---

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Alpha Bank και 3η πάνω από την αντίσταση των 1,16 – 1,1610 ευρώ. Κατοχύρωση της δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση σε υψηλότερες τιμές. Δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα αυτή την περίοδο μετά την Eurobank, με την αξία της στα 2,75 δισ. ευρώ. Γενικά οι τράπεζες φαίνεται βραχυπρόθεσμα να προσπαθούν να συντονιστούν χρηματιστηριακά με την υπόλοιπη αγορά και να δώσουν μια μικρή έστω κίνηση. 

---

Λίγο παράδοξο αυτό το κλίμα πανηγυρισμών από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ για τα μεγέθη του 6μηνου που μόνο καλά δεν ήταν καθώς ο όμιλος κατέγραψε νέα μείωση εσόδων κατά 10% και αύξηση των λειτουργικών και καθαρών ζημιών με αδύναμο κρίκο τις κατασκευές οι οποίες είχαν μάλλον καταστροφική πορεία. Παρ όλα αυτά στην Ελλάκτωρ που από τον Φεβρουάριο διοικείται αποκλειστικά από έμπιστους των Ολλανδών, βλέπουν...  ανάπτυξη. Μακάρι να επιβεβαιωθεί ο Ευθ. Μπουλούτας αλλά θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο θαύμα ώστε να μαζευτούν ως το τέλος του έτους οι ζημιές των 60,5 εκατ. ευρώ του 6μήνου καθώς χωρίς ούτε ένα νέο κατασκευαστικό έργο, ο όμιλος δεν έχει να περιμένει πολλά. Όσα έργα τρέχουν, το έχουμε επισημάνει πολλάκις, είναι από τις προηγούμενες διοικήσεις. Φέτος δεν χτυπήθηκε καμία νέα δουλειά. Αντιθέτως, χάθηκαν πολλές μεγάλες και μικρότερες με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην έχει νέο κατασκευαστικό αντικείμενο. Χωρίς νέα έργα και στελέχη που να γνωρίζουν το κατασκευαστικό αντικείμενο, η Άκτωρ και κατά συνέπεια η Ελλάκτωρ οδεύουν σε αχαρτογράφητα νερά και με ταμείο που αποδυναμώνεται διαρκώς.Κανείς δεν θέλει να βγει μάντεις κακών για μια τόσο μεγάλη εταιρεία, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στον τρόπο που δουλεύει ο όμιλος στις κατασκευές, οι γνώσεις και μόνο του χρηματιστηριακού παιγνίου δεν θα βοηθήσουν για πολύ. 

---

To retail επιστρέφει και η αποτύπωση της αυξημένης ζήτησης στα αποτελέσματα του ομίλου Fourlis δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση της εταιρείας που είχε ορθά διαγνώσει την ανάκαμψη των μεγεθών της μετά τη βουτιά του κορονοϊού και είχε προχωρήσει στην απαιτούμενη προετοιμασία. Στο +16,5% και τα 185,7 εκατ. ευρώ τα συνολικά έσοδα, εκρηκτική άνοδος για τα EBITDA κατά 155% στα 13,3% και επιστροφή σε καθαρά κέρδη 900.000 ευρώ συγκριτικά με ζημιές 8,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Δύο παρατηρήσεις από τα χθεσινά μεγέθη: Πρώτη ότι η αύξηση προήλθε κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού (στην Ελλάδα το πρώτο 6μηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν 5,6% σε αντίθεση με το εξωτερικό που αυξήθηκαν 24,6%) και δεύτερη ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο κάνει άλματα καθώς τα έσοδα από τις ψηφιακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 57%, στα 43,5 από 27,8 εκατ. ευρώ, αποφέροντας πάνω από το 23% των συνολικών εσόδων.

---

Στα 50 εκατ. ευρώ φτάνει το φετινό ποσό των επιστροφών της ΕΥΔΑΠ προς τους μετόχους της. Μετά το μέρισμα των 25,56 εκατ. ευρώ (0,24 ευρώ ανά μετοχή) από κέρδη προηγούμενων χρήσεων που κόπηκε στις 30 Ιουνίου, η εταιρεία προχωρά στις 13 Σεπτεμβρίου σε επιτροφή κεφαλαίου 24,495 εκατ. ευρώ ή επιπλέον 0,23 ευρώ ανά μετοχή. Τα ταμειακά της διαθέσιμα ξεπερνούν τα 460 εκατ. ευρώ.

---

Μόλις 58 μέτοχοι του ΟΛΘ ανταποκρίθηκαν και πούλησαν στην Belterra τις μετοχές τους στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που υπεβλήθη με αντάλλαγμα τα 26,50 ευρώ. Το σύνολο των μετοχών που αποκτήθηκαν ήταν μόλις 189.447 ή 1,88% του μετοχικού κεφαλαίου, με την Belterra να ελέγχει πλέον το 68,88% των μετοχών.