Black Box: Το «chicken game» των Κουτσολιούτσων, νέος CEO στην ΕΧΑΕ και τα project Ανδριόπουλου

Σήμερα ξεκινά η ακροαματική διαδικασία για το σκάνδαλο της Folli Follie. Ανάμεσα στους 13 κατηγορουμένους που θα κάτσουν στο εδώλιο βρίσκονται και ο Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Όλοι θα λογοδοτήσουν για αδικήματα με ζημία…400 εκατ. ευρώ. Περνώντας στο παρασκήνιο στη Folli Follie αποφάσισαν να μην αναμειχθούν στη διαδικασία και έτσι δεν θα παραστούν. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι αν κλητευθεί κάποιος μάρτυρας δεν θα παρευρεθεί. Αντιθέτως…

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως οι Κουτσολιούτσοι θα «παίξουν» με το χρόνο για να αποφυλακιστούν. Ειδικότερα, αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών, τότε εξαντλείται το όριο προσωρινής κράτησης που είναι 18 μήνες. Εν ολίγοις, αρκετοί βλέπουν να  παίζουν –νομικές – καθυστερήσεις…

Η Folli Follie από την άλλη έχει εισπράξει τα 20 εκατ. ευρώ από την πώληση του Μινιόν, έδωσε μέρος των χρημάτων στην αποπληρωμή της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, κάλυψε κάποιες τρύπες και μετά από καιρό…γεμίζει τα ράφια της. Στόχος της; Να εμπλουτιστεί η προϊοντική της γκάμα. 
---
Πλούσιος θα είναι ο Ιανουάριος,  σε μια χρονιά που αναμένεται εξίσου γεμάτη, για την Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου. Η εταιρεία ολοκλήρωσε το 2021 με την απόκτηση του ΜΙΝΙΟΝ, μια κίνηση που ταιριάζει απόλυτα σε έναν από τους βασικούς της στόχους που είναι να βάζει το δικό της στίγμα στην ανακατασκευή κτιρίων ιστορικής σημασίας αναβαθμίζοντας έτσι ολόκληρες περιοχές της πόλης, και πλέον βάζει ρότα για τα επόμενα μεγάλα project. 


Σε αυτά δίχως αμφιβολία είναι ο διαγωνισμός που έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορά το κτίριο που θα στεγάσει τα δικαστήρια του Πειραιά.

Για το συγκεκριμένο έργο, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ,  αναμένεται να διασταυρώσει τα ξίφη του με την ισραηλινή Golden Horizon.  Η διαδικασία του διαγωνισμού προβλέπει τον έλεγχο των προσφορών αλλά και την κατάθεση της πρότασης για το που θα αναπτυχθεί το νέο δικαστήριο που η επιφάνεια τους θα ξεπερνά ενδεχομένως τα 30.000 τ.μ.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες για την μεγάλη επένδυση, αν και συμπεριλαμβάνεται στα πρώιμα projects της εταιρείας ,που αφορά στο σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης των 50 στρεμμάτων που βρίσκονται σήμερα οι πρώην εγκαταστάσεις της χαρτοβιομηχανίας Softex. Η Dimand  στοχεύει στην υλοποίηση μίας πολυσύνθετης ανάπτυξης με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά αναβαθμίζοντας ολόκληρη την περιοχή.

---
Σήμερα είναι τα σπουδαία για το δημοφιλέστερο ίσως χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, τα 3-5 πηγάδια για την αξιοποίηση του οποίου ο Δήμος Νάουσας αποφάσισε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη, δηλαδή να προκηρύξει διαγωνισμό για την ετήσια παραχώρησή του. Έτσι, οι προσφορές που θα κατατεθούν σήμερα, προφορικά, θα προβλέπουν την παραχώρηση του χιονοδρομικού για 23 χρόνια. Αν και προβλέπεται ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς το ποσό των 30 χιλ. ευρώ, για τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια το ενοίκιο θα είναι μειωμένο και δεν θα ξεπερνά το 50% της τελικής προσφοράς του πλειοδότη. Το «πακέτο» μοιάζει ελκυστικό ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι, όπως λέγεται, σχεδιάζεται η χρηματοδότηση των εργασιών αναβάθμισης του χιονοδρομικού με κρατικά κεφάλαια ύψους 10,7 εκατ. ευρώ.
---
Η στήλη σας κάνει μια ανασκόπηση ειδήσεων  που κυκλοφορούν στην αγορά, άλλες γνωστές, άλλες όχι… 
Ξεκινάμε με μεταγραφές: Από την αρχή της χρονιάς το τμήμα Ανάλυσης της Optima ενισχύθηκε με τον Αναλυτή κ. Νέστωρα Κάτσιο (από Euroxx) ενώ στο δυναμικό της χρηματιστηριακής στο τμήμα των πωλήσεων θεσμικών επενδυτών εντάχθηκε και ο Γιάννης Μπατιστάκης από την Alpha Bank. Στο θέμα του CEO της ΕΧΑΕ δεν είχαμε κάποιο νέο, ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει και θέλουν τον αντιπρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς κ. Νίκο Κονταρούδη να παίρνει το ρόλο του φαβορί. Η κινητικότητα συνεχίζεται και για πρώτη φορά όλη η Αγορά δείχνει να βρίσκεται σε φάση ζυμώσεων. 
---
Μπαίνουμε σίγα σιγά σε πιο αγοραίους ρυθμούς με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας όπου είναι η προγραμματισμένη ανακοίνωση της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο. Η Fitch έχει την Ελλάδα στο ΒΒ με σταθερή προοπτική, δύο βήματα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Ο ΟΔΔΗΧ βρίσκεται σε θέση αναμονής καθώς μετά την αξιολόγηση και εφόσον οι συνθήκες τις αγοράς το επιτρέψουν θα ανοίξει βιβλίο προσφορών για μια μίνι έκδοση δεκαετίας.

Κατά το 2021 το σύνολο των εκδόσεων ελληνικού χρέους ανήλθε σε 15,8 δισ. ευρώ και το σύνολο των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν διαμορφώθηκε σε 124,7 δισ. ευρώ. Για φέτος το εκτιμώμενο ύψος των ομολογιακών εκδόσεων θα διαμορφωθεί σε 12 δισ. ευρώ ενώ από τις Αποκρατικοποιήσεις η χώρα μας αναμένει έσοδα 6,6 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες είχαν την τιμητική τους την Παρασκευή στο ΧΑ, χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο ή εν δυνάμει εξέλιξη. Το μόνο ίσως που παραξενεύει είναι η μείωση κάποιων ανοικτών θέσεων. Στην Alpha bank οι ανοικτές θέσεις μειώθηκαν στο 0,78% (από 0,82%) την περασμένη Τετάρτη ενώ στην Eurobank την περασμένη Τρίτη οι ανοικτές θέσεις πώλησης μειώθηκαν οριακά στο 0,69% (από 0,7%). Οι μειώσεις ήρθαν πριν την άνοδο της Παρασκευής. Αναμένουμε τα σημερινά στοιχεία για να δούμε αν όντως αυτή η κίνηση ήταν τυχαία ή έχει και συνέχεια. 
---

 Ο Δεκέμβριος ήταν –αναμενόμενα – μήνας ρεκόρ για την αγορά ενέργειας. Η ζήτηση διαμορφώθηκε σε 5.535GWh αυξημένη κατά 14,35% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Η μέση οριακή τιμή του συστήματος διαμορφώθηκε στα 235,38 €/MWh αυξημένη κατά 299% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 και 3,9% από τον Νοέμβριο του 2021. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,4 δις ευρώ από 1,13 δις ευρώ τον Νοέμβριο.
 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο τελευταίοι μήνες του 2021 εμφάνισαν αξία 2,5 δισ. ευρώ όταν όλο το 2020 είχε συνολική αξία 2,28 δισ. ευρώ. Παρά την αύξηση της συνεισφοράς των Υδροηλεκτρικών στο μίγμα ενέργειας (12%) και την μείωση του λιγνίτη η αυξημένες τιμές φυσικού αερίου (35%) εκτόξευσαν τις ημερήσιες τιμές οι οποίες έφθασαν μια ανάσα από τα 550 €/ΜWh. Στο σύνολο της χρονιάς το φυσικό αέριο είχε συνεισφορά 40% οι ΑΠΕ 28% και οι λιγνίτες 8,7%. Σε ότι αφορά τα μερίδια αγορά η Protergia κράτησε την πρώτη θέση 7,07% η Ηρων έκλεισε την ψαλίδα ανεβαίνοντας στο 6,4% ακολουθούμενη πλέον από την Elpedison στο 6,3%. 
---
Κινητικότητα στις αεροπορικές με τις φήμες να θέλουν την Lufthhansa να αγοράζει ποσοστό μεταξύ 15 -40% στην Alitalia
---
Τι θα κρίνει την αναβάθμιση από την Fitch; Όπως είχε επισημάνει οίκος αξιολόγησης, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστροφή του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά και περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αναβάθμιση. Μεγαλύτερη πεποίθηση ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ επιστρέφει σε διατηρήσιμα καθοδικό μονοπάτι μετά το σοκ της πανδημίας Covid-19 shock, βοηθούμενο από τη βελτίωση των δημοσιονομικών, την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και το χαμηλό κόστος δανεισμού είναι παράγοντες που θα αξιολογήσουν οι αναλυτές του οίκου.

Όπως επίσης και η συνεχιζόμενη πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος με την επιτυχή ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες στις συστημικές τράπεζες που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Στα μακροοικονομικά, η βελτίωση της μεσοπρόθεσμης δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και η ανάκαμψη της από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων και η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν το αξιόχρεο της χώρας πίσω στην επενδυτική βαθμίδα.

---
Διανομή μερισμάτων σε Bitcoin ..  Ναι καλά ακούσατε, η BTCS Inc. μια εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογιών blockchain, και είναι εισηγμένη στο Nasdaq, θα προχωρήσει σε διανομή μερισμάτων σε $BTC. To συγκεκριμένο μέρισμα θα ονομάζεται Βivident. Η BTCS σκοπεύει να πληρώσει 0,05 $ ανά μετοχή σε Bitcoin, με βάση την τιμή του Bitcoin κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος. Οι επενδυτές που δεν επιλέξουν να λάβουν το Bividend σε Bitcoin θα λάβουν μέρισμα 0,05 $ σε μετρητά. 

Η εταιρεία μάλιστα έχει αναπτύξει ειδική ιστοσελίδα, και φαίνεται να θέλει να το προωθήσει ως λύση και να αποτελέσει πάροχο για άλλες εταιρείες που θέλουν να μοιράσουν μερίσματα. Και γιατί όχι άλλωστε, η είδηση κέρδισε αποτελέσματα, η εταιρεία πιθανή έκθεση σε νέο επενδυτικό κοινό, και όλοι κερδισμένοι. Στον απόηχο της είδησης σημείωσε και 12% αύξηση στο Nasdaq. 

---
Η Greek Home μοίρασε ένα σπίτι μέσω giveaway στο Ίνσταγκραμ. Σίγουρα η καμπάνια που προσέλκυσε πολλούς οπαδούς του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, όπως αντίστοιχα σίγουρο είναι ότι πληρώθηκαν καλά και οι αδερφοί Αντετοκούνμπο. Στην ίδια λογική και ο YouTuber Χρήστος Τσούνης που ασχολείται με την παραγωγή βίντεο με οικονομικό περιεχόμενο, απάντησε στην ερώτηση πόσα χρήματα βγάζει από το κανάλι του, που έχει λίγο λιγότερους από 25.000 συνδρομητές. Συνολικά τα κέρδη του είναι 75.900 ευρώ. Ωστόσο όπως εξηγεί τα έξοδα της ομάδας παραγωγής, αλλά και ο εξοπλισμός του στοίχισαν 22.800 - οπότε αποκομίζει 53.100 ευρώ. Δεν το λες και άσχημα. 

---
Είναι τελικά τόσο καλά τα πράγματα για τα χρηματιστήρια; Διάφοροι ειδικοί, όπως οι αναλυτές της Societe General, της JP Morgan και της Capital Economics και άλλων οίκων εκτιμούν πως οι αγορές βλέπουν ήδη μπροστά τους το τέλος της πανδημίας και δεν φοβούνται πλέον σημαντικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της «Όμικρον» ή κάποιας διαδόχου της. Οι περισσότεροι από αυτούς περιμένουν πως το 2022 θα είναι μία θετική χρονιά για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, όχι όμως τόσο καλή όσο το 2021.

Ακούγοντάς τους, αντιλαμβανόμαστε πως στηρίζουν τις θετικές εκτιμήσεις τους στην αναμενόμενη καλή πορεία των πολύ μεγάλων τεχνολογικών, πετρελαϊκών και ενεργειακών επιχειρήσεων, των τραπεζών και των μεγάλων μεταποιητικών επιχειρήσεων με ισχυρούς ισολογισμούς και αξιόλογες μερισματικές αποδόσεις. Δεν ακούμε πολλά καλά λόγια για τις μεσαίες και μικρές τεχνολογικές και βιοτεχνολογικές επιχειρήσεις που είχαν πρωταγωνιστήσει στην άνοδο μέχρι το περασμένο φθινόπωρο και έκτοτε κυριολεκτικά «υποφέρουν» στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Υποθέτουμε πως θεωρούν πως η αναμενόμενη καλή απόδοση των εταιρειών που προαναφέραμε δεν πρόκειται να κινδυνέψει ακόμα και αν οι μικρότερες, λιγότερο ισχυρές και περισσότερο ευμετάβλητες μετοχές συνεχίζουν την πτώση τους για καιρό ακόμα. Δεν αποκλείεται τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι, η πείρα όμως μας έχει διδάξει πως όταν ένα μέρος της χρηματιστηριακής αγοράς ταλαιπωρείται υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επέκτασης της ταλαιπωρίας. Με λίγα λόγια, αν δεν δούμε τις πιέσεις προς τις μετοχές των μικρομεσαίων τεχνολογικών εταιρειών να αμβλύνονται, θα είναι καλό να προσέχουμε λίγο περισσότερο.

---
Στα «κόκκινα δάνεια» μπήκε η Τεχνική Ολυμπιακή; Αγόρασε εταιρία που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια κι έχει ήδη πακέτα, προς 12,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μέσω της θυγατρικής της στην Κύπρο, εξαγόρασε κατά 100% τη «NOVAMORE LIMITED», από την κυπριακή εταιρεία «VEL INVESTMENT FUND AIFLNP V.C.I.C. LIMITED». 

Η εταιρεία «NOVAMORE LIMITED» που αγόρασε, διαθέτει απαιτήσεις που προέρχονται από Δανειακές Συμβάσεις, οι οποίες είναι εξασφαλισμένες με προσωπικές και εμπράγματες εξασφαλίσεις. 

Η διαχείριση των απαιτήσεων από τις Δανειακές Συμβάσεις έχει ανατεθεί στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις με την επωνυμία «ΜΑΟΥΝΤ ΣΤΡΙΤ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ». 

---
Περίπου 1,5 εκατ. μετοχές της έχει αγοράσει η ΤΙΤΑΝ, μετά τις αγορές της σε Euronext ΧΑ το τελευταίο πενθήμερο του 2021. Συνολικά κατέχει 1,497 εκατ. ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,91% της εταιρίας. Στο τελευταίο πενθήμερο της χρονιάς η ΤΙΤΑΝ και η θυγατρική της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ αγόρασαν συνολικά 29.042 μετοχές της Titan Cement International SA στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επενδύοντας στο διάστημα αυτό 389.024 ευρώ (μέση τιμή αγοράς 13,395 ευρώ στο διάστημα αυτό).

---

To 2022 ξεκινάει και πάλι με δημόσιες προτάσεις, αν και ουσιαστικά τις περίμενε νωρίτερα η αγορά. Η Καραμολέγκος κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση και πρακτικά έχει ήδη πετύχει, αφού τα συντονισμένα πρόσωπα ελέγχουν πάνω από 90%, άρα είναι θέμα χρόνου
να φύγει από το ΧΑ. Η Νίκας λόγω της πώλησης Chipita πέρασε στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και αναμένονται οι λεπτομέρειες της δημόσιας πρότασης και κυρίως η πρόθεση αν θα μείνει ή αν θα φύγει. Παλαιότερες πληροφορίες ανέφεραν πως πρόθεση είναι να μεγαλώσει η διασπορά και να παραμείνει στο ΧΑ.


Επιστρέφοντας στην Καραμολέγκος, στην αγορά κυκλοφορούσαν πληροφορίες για δημόσια πρόταση από το 2020 όταν αποχώρησε η Νένδος Αρτοποιία με τις μετοχές να ακούγεται τότε ότι πήγαν σε… φιλικούς προς των βασικό μέτοχο κωδικούς. Τον περασμένο Οκτώβρη όμως η Μαρία Καραμολέγκου, πούλησε το 20,17% της εισηγμένης στον αδελφό της προς 2,50 ευρώ ανά μετοχή. Τότε πάλι αναμενόταν δημόσια πρόταση, η οποία ήρθε την περασμένη Παρασκευή, με γνωστοποίηση συντονισμού βασικών μετόχων. Υπάρχει ένα ερώτημα γιατί δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική, αφού ο συντονισμός παραπέμπει σε υποχρέωση, αλλά δεν είναι δουλειά μας να ελέγξουμε τα πως και γιατί.

---

Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι η κα Καραμολέγκου πούλησε πολύ χαμηλότερα από το ύψος της πρότασης που ανακοινώθηκε, ενώ πριν λίγες εβδομάδες επέστρεψε στην εταιρεία και πήρε πάλι θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Το προσφερόμενο τίμημα είναι 3,22 ευρώ ανά μετοχή και αφορά στο 6,54% του συνόλου των μετοχών που δεν ελέγχουν τα συντονισμένα πρόσωπα. Δηλαδή η κα. Καραμολέγκου πούλησε 0,72 ευρώ φθηνότερα την κάθε μετοχή (κατείχε κάτι λιγότερο από 2 εκατ. μετοχές). Η μετοχή είχε κλείσει στα 3,10 ευρώ την περασμένη Παρασκευή, ενώ τον Ιούλιο του 2021 είχε γράψει υψηλό στα 4,20 ευρώ.