7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Τι θέλει να μας πει το Χρηματιστήριο της Αθήνας και το big deal της Alpha με τα ακίνητα;

Εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχει ξανακάνει η ελληνική αγορά φέτος τον Απρίλιο. Ωστόσο στην πρόσφατη ιστορία των συνεδριάσεων του ΧΑ υπάρχει ένα απίθανο σερί τον που ξεκίνησε από τις 19 Νοεμβρίου του 2020 και τελείωσε στις 9 Δεκεμβρίου του 2020 διαρκώντας 14 συνεδριάσεις.

Τέτοια «κορδόνια» είναι ικανά να στείλουν στον «τάφο» κωδικούς παραγώγων που στοιχηματίζουν ανάποδα. Και από ό,τι λένε έμπειροι παίκτες το χειρότερο από όλα είναι το τσούκου-τσούκου στην τάση όπου κάθε μέρα το περιθώριο ασφάλισης μειώνεται μέχρι που φθάνει η στιγμή που ο κωδικός ή η θέση «χαιρετάει». Δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε πάλι σε μια τέτοια περίοδο όπου οι short θα αρχίσουν να τσουρουφλίζονται επειδή διάβασαν λάθος την αγορά. Δεν αποκλείεται και το αντίθετο. Μάντεις δεν είμαστε. Δεδομένα μελετάμε και παρουσιάζουμε.

Ο Αύγουστος γενικώς είναι ένας ιδιαίτερος μήνας με χαμηλούς τζίρους που «φορτώνουν» προς το τέλος λόγω των αναδιαρθρώσεων του MSCI. Παρά την χαμηλή εποχική συναλλακτική δραστηριότητα η μεταβλητότητα του είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Το 2011 και 2015 είχαν καταγραφεί απώλειες 23,9% και 21,7% αντίστοιχα ενώ το 1999 και το 2003 είχαν καταγραφεί κέρδη 19,8% και 11,78%. Όλα αυτά συνέβησαν σε πολύ διαφορετικές οικονομικές συγκυρίες ωστόσο η αναφορά γίνεται για να καταδείξει ότι ο χαμηλός συναλλακτικός όγκος δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι και η αγορά θα είναι υποτονική.

---

Για τις τράπεζες και τη νομοθετική ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου τα είπαμε όσο πιο σκληρά μπορούσαμε την Παρασκευή.  Καλή και εύλογη η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να φτιάξει έτσι τα πράγματα ώστε να μη σκάσει καμιά βόμβα νέας κρατικοποίησης ελληνικής τράπεζας στα χέρια του, αλλά όσο πιο μακριά από τα πόδια σου κλωτσάς το ντενεκεδάκι της σοβαρής λύσης, τόσο πιο επικίνδυνες γίνονται οι συνέπειες στο μέλλον. Το πρόβλημα παραμένει και κάποια στιγμή θα βγει με πάταγο στην επιφάνεια. Δεν έχει κανείς παρά να διαβάσει αναλυτικά τη σχετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ που παρουσίασε το Liberal και η οποία προειδοποιεί σχετικά σε υψηλούς τόνους.

Όσο στο Μαξίμου αφήνουν συγκεκριμένα στελέχη του ΥΠΟΙΚ να παίζουν προσωπικά παιχνίδια, τόσο πιο εκτεθειμένη θα βρεθεί η κυβέρνηση αύριο. Γιατί οι τράπεζες είναι πυλώνας της οικονομίας και του Ταμείου Ανάκαμψης. Και πυλώνας που στηρίζεται σε ναρκοπέδιο, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα πέσει. Χάθηκε ήδη μια δεκαετία για την εξυγίανση και τώρα ετοιμάζουμε την επόμενη χαμένη δεκαετία. Επειδή είναι η εύκολη λύση.

---

Για να μη μεμψιμοιρούμε διαρκώς, οφείλουμε να λέμε και τα καλά που γίνονται στον τραπεζικό κλάδο, όπως είναι το  big deal της Alpha με τα ακίνητα.

Από αυτή εδώ τη στήλη γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες για το πόσο καταλυτικός game changer είναι ο κλάδος των ακινήτων στη χώρα μας. Η Alpha Bank επειδή και ακίνητα διαθέτει και ιδέες να  εκμεταλλευτεί αποδοτικά τα περιουσιακά της στοιχεία, δρομολογεί ήδη μεγάλες κινήσεις στον κλάδο που θα έχουν θετικό επενδυτικό και κεφαλαιακό αποτύπωμα.

 Έτσι, μετά το Galaxy και την αύξηση κεφαλαίου, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί το μεγαλόπνοο Project Τomοrrow, σκέλος του οποίου είναι το Project Skyline που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Οι πρωτοβουλίες της Alpha στα ακίνητα εξελίσσονται σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο είναι η μετατροπή της εταιρείας Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, η οποία αφού προικοδοτηθεί με πρόσθετο χαρτοφυλάκιο ακινήτων 500 εκατ. ευρώ από τον όμιλο, στη συνέχεια θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή

Το δεύτερο επίπεδο είναι η δημιουργία μιας μεγάλης εταιρείας διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων -η οποία θα προέλθει από την ενοποίηση του βραχίονα υπηρεσιών της Apha Αστικά Ακίνητα και της άλλης θυγατρικής του Ομίλου, AREMI.

Η συγκεκριμένη εταιρεία θα ονομαστεί Alpha Real Estate και πιθανόν θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Από τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η στήλη, η νέα θυγατρική της Alpha Bank θα στελεχωθεί με προσωπικό τουλάχιστον 100 υπαλλήλων και θα παρέχει υπηρεσίες για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων τόσο στην Alpha Αστικά Ακίνητα όσο και σε τρίτους μεγάλους πελάτες.

Στόχος είναι οι διαδικασίες ενοποίησης της Alpha Αστικά Ακίνητα και της AREMI να ολοκληρωθούν μέσα στον Σεπτέμβριο ώστε μέχρι τα τέλη του 2021 να έχει βρεθεί και ο διεθνής επενδυτής που θα μπει συμμέτοχος στο σχήμα.

---

Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγω κορωνοϊού, το ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο για τις 5-8 Οκτωβρίου. Πιθανότατα θα αναζητηθεί νέα ημερομηνία προκειμένου οι συμμετέχοντες να είναι ασφαλείς και παράλληλα να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμμετοχή.

---

Την εβδομάδα που ξεκινά συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων με τις τράπεζες να μπαίνουν στην εικόνα (Πειραιώς 4/8, Εθνική 5/8) ενώ θα έχουμε και αποτελέσματα από ΟΤΕ, Πετρόπουλο (5/8) και Intercontinental ΑΕΕΑΠ (6/8). Μετά τις 12/8 (Coca Cola) μεσολαβεί ένα μεγάλο κενό καθώς οι δημοσιεύσεις επιστρέφουν στις 26/8 (Alpha Bank). Τα αποτελέσματα αναμένεται να συντηρήσουν ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον μέχρι την επιστροφή των εμπλεκομένων από τις καλοκαιρινές διακοπές.

---

Η εβδομάδα εκτός από αποτελέσματα έχει και το πέρας της ΑΜΚ της Ελλάκτωρ (3/8). Show me the money που λένε. Τα αποτελέσματα της κάλυψης και της διάθεσης των μετοχών θα ανακοινωθούν στις 6 Αυγούστου, οι μετοχές με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα μπουν προς διαπραγμάτευση στις 13 Αυγούστου.

---

Σήμερα Δευτέρα είναι προγραμματισμένη και η έναρξη διαπραγμάτευσης των 23,2 εκατομμυρίων νέων μετοχών της Ideal που προέκυψαν από την ΑΜΚ της εταιρίας σε είδος ενώ την Τρίτη θα… ζεσταθούν οι τσέπες ή οι κωδικοί των μετόχων του ΟΠΑΠ καθώς είναι η ημερομηνία καταβολής του μερίσματος. «Ζεστασιά» θα νιώσουν και οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ την Τετάρτη οι οποίοι θα κατοχυρώσουν την επιστροφή κεφαλαίου των 7 λεπτών ανά μετοχή. Πιθανότατα να δούμε και το ντεμπούτο των μετοχών της Real Consulting στην Εναλλακτική Αγορά.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.