ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Black Box: Οι δύο μνηστήρες για τον ΔΕΔΔΗΕ και η σφήνα της CVC Capital

Δύο φαίνεται ότι είναι οι βασικοί διεκδικητές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, το πετράδι του στέμματος της ΔΕΗ. Το πανίσχυρο αμερικανικό fund KKR με υπό διαχείριση assets 250 δισ. δολάρια και το αυστραλιανό Macquarie (420 δισ). Αμφότερα έχουν μακρά εμπειρία στην διαχείριση υποδομών ανά τον κόσμο και κυρίως είναι real money investors, όπως και η πλειοψηφία των 9 funds που συμπεριλαμβάνονται στην short list για την τελική φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες της στήλης, σε ένα από αυτά τα δύο funds, προσπαθεί να «κολλήσει» η γνωστή μας CVC Capital Partners ως μέτοχος μειοψηφίας με το επιχείρημα ότι γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα. Σημειωτέον ότι η CVC έχει επενδύσει μέχρι σήμερα πάνω από 750 εκατ ευρώ στην Ελλάδα. Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται τα νοσοκομεία Metropolitan, Iασω General και Υγεία, έχει συμφωνήσει στην εξαγορά της Vivartia και της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, ενώ χθες πήρε και το πράσινο φως για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όσο για τις δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αυτές προβλέπεται να κατατεθούν στο 3ο φετινό τρίμηνο.

---

Ο χορός των funds και των deals που δρομολογούν στην ελληνική αγορά μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Και ευτυχώς δηλαδή. Αν και λόγω ύψους επενδύσεων το CVC κρατά τα σκήπτρα στην αγορά, στα αυτιά μας φθάνουν πληροφορίες για κανονική σάρωση της αγοράς σε τρόφιμα, logistics, ακίνητα και ΑΠΕ με αμερικανικές εταιρείες να έχουν στα σκαριά πολλά και σημαντικά. Η κινητικότητα στα τρόφιμα και ειδικά στο γάλα φαίνεται πως μόλις άρχισε καθώς Κολιός και ΜΕΒΓΑΛ θα μας απασχολήσουν όπως όλα δείχνουν σύντομα, ενώ και άλλες ανερχόμενες εταιρείες όπως η Φάρμα Κουκάκη έχουν εξειδικευμένο ενδιαφέρον που δεν περνά απαρατήρητο.

Στα Logistics οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, με την περιοχή του Ασπροπύργου να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις εταιρείες που έχουν παρουσία εκεί να βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις, ενώ στον χορό των deals μπαίνουν και εταιρείες μεταφορών. Το προσεχές διάστημα οι ανακοινώσεις θα είναι συνεχείς και από αυτές δεν εξαιρούνται εισηγμένες με μεγάλα ακίνητα στην περιοχή που αναφέραμε…
---

Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην τριάδα των αντιπροσώπων που την εκπροσωπήσουν «κατεβαίνει» στη σημερινή πολύ κρίσιμη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ η εταιρεία Greenhill των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη. Όπως έγινε γνωστό χθες από την Ελλάκτωρ και επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Μπάκος, το προηγούμενο πληρεξούσιο ανακλήθηκε και εκδόθηκε νέο. Η μόνη διαφορά είναι πως τη θέση του Ι. Κατσούδα παίρνει ο Ιωάννης Ηρειώτης, ενώ στο σχήμα των αντιπροσώπων παραμένουν ο Ιάκωβος Βενιέρης και ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Κατά τα άλλα από την δήλωση-εξουσιοδότηση που έχει στείλει ο Δ. Μπάκος στην Ελλάκτωρ κατόπιν και επιστολής της Aeolus Investors (100% θυγατρική της Farallon για την οποία έγινε πολύ θόρυβος στην προηγούμενη Γ.Σ) στη συνέλευση θα παρουσιάσει 42.980.666 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν συνολικά στο 20,0589% της Ελλάκτωρ. Η Pemanoaro Limited των αδελφών Καλλιτσάντση, ελέγχει συνολικά 11..835.210 δικαιώματα ψήφου, δηλαδή ποσοστό 5,5235% της Ελλάκτωρ.

---

Στον εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη κατέληξε το πακέτο των 1,9 εκατομμυρίων μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής που αντιστοιχούν στο 1,6% του μετοχικού της κεφαλαίου και άλλαξε χέρια χθες στην τιμή των 13 ευρώ. Ο Ευ. Μαρινάκης έχει ήδη αποκτήσει από τις 15 Απριλίου συμμετοχή 1,98% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τέρνα Ενεργειακής (2,3 εκατ. μετοχές αγορασμένες και αυτές στα 13 ευρώ), αυξάνοντας πλέον το ποσοστό του στο 3,58 ευρώ έναντι 54,6 εκατ. ευρώ. Πωλητής και σε αυτή την περίπτωση ο Γιώργος Περιστέρης ο οποίος συγκεντρώνει ρευστότητα για να ολοκληρώσει τις αγορές μετοχών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τη Reggeborgh ώστε να φτάσει κοντά στο 33%, ενώ θα παραμείνει βασικός μέτοχος στην Τέρνα Ενεργειακή μέσω της απευθείας συμμετοχής του και του ποσοστού που ελέγχει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

---

Δεν είναι μόνο ότι η ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotel Groups ανοίγει επτά νέα ξενοδοχεία στη χώρα μας, αλλά κυρίως το γιατί. Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας θεωρεί πως η Ελλάδα αναδεικνύεται σαν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και έχει σκοπό να επενδύσει πραγματικά χρήματα για να εκμεταλλευτεί την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα. Ο ξενοδοχειακός όμιλος με έδρα στο Τελ Αβίβ, έχει στόχο να ανοίξει συνολικά 24 ξενοδοχεία, στην Αθήνα, σε ελληνικά νησιά και στην Κύπρο. Ήδη έχει αποπερατώσει ένα boutique hotel και συνεχίζει με άλλα έξι στην Αθήνα γύρω από την περιοχή της Ακροπόλεως. Έχει θέσει επίσης σε λειτουργία και ένα beach resort έξω από την Κόρινθο. Το resort, έχει 277 δωμάτια, 6 εστιατόρια, 3 μπαρ, 6 πισίνες, μεταξύ των οποίων μια μόνο για ενήλικες στο rooftop, μια δίπολα στη θάλασσα και μια επαγγελματική με τεχνητό κυματισμό για σέρφινγκ.

Brown Hotel έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την υποδοχή εμβολιασμένων ισραηλινών τουριστών με την άφιξη του πρώτου γκρουπ να αναμένεται στις 14 Μαϊου, την ημέρα δηλαδή που ανοίγει επίσημα ο ελληνικός τουρισμός. Αλλά στόχος της εταιρείας είναι ο διπλασιασμός των ισραηλινών τουριστών μέσα στο 2021.

---

-Δεν ξέρουμε αν οι νέες καταναλωτικές συνήθειες ήρθαν για να μείνουν και μετά την πανδημία, αλλά τα στοιχεία για την εκρηκτική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι εντυπωσιακά. Στοιχεία της Convert Group δείχνουν ότι οι παραγγελιοληψίες μέσω e commerce σημειώνουν άνοδο 282% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και επιμέρους προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, ανεξάρτητα από το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως είναι συσκευασμένα ποτά και τα εμφιαλωμένα νερά που τρέχουν με 400%, τα αρτοποιήματα με 366% και τα φρέσκα τρόφιμα με 344%.

---

Κτήριο γραφείο αναζητά η ΑΑΔΕ. Ειδικότερα τρεις οικονομικές υπηρεσίες (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΔΟΥ, ΦΑΕ) ψάχνονται για μισθώσεις κτηρίων. Τα χαρακτηριστικά; Να είναι μεικτής επιφάνειας 7.308 τ.μ., με επιφάνεια γραφειακών χώρων 5.467 τ.μ. και χώρων αρχείου 390 τ.μ. Στις προϋποθέσεις εντάσσεται ο χώρος αυτός να είναι κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ως μηνιαίο μίσθωμα της δωδεκαετούς διάρκειας σύμβασης ορίζεται το ποσό των 86,2 χιλ. ευρώ. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαϊου.

---

Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών πρόκειται να τρέξει η Πλαίσιο. Η εταιρεία σκοπεύει να ενεργοποιήσει τις αγορές ιδίων έως τα τέλη Μαίου (αν δεν υπάρξει παράταση με απόφαση ΓΣ) με τόσο να επαναγοράσει συνολικά 2.207.567 μετοχές που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, σε τιμές από 2,5 έως 7 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης τα logistics, τα αυτοματοποιημένα συστήματα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή και η ενίσχυση του eshop που τρέχει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης εντάσσονται στο φετινό επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης. Η οποία πέρυσι ολοκλήρωσε επένδυση 8 εκατ. ευρώ στο νέο κέντρο διανομής 10.000 τ.μ. που έδωσε τη δυνατότητα να διακινεί ογκώδεις συσκευές, ενώ ξεκίνησε και η λειτουργία του μεγάλου καταστήματος στην Πέτρου Ράλλη επιφάνειας 3.000 τ.μ.

---

Η στήλη έχει ένα κακό προαίσθημα πως αυτή η έλλειψη συντονισμού και οι διαφορετικές ταχύτητες στο μέτωπο των εμβολιασμών παγκοσμίως, δεν θα μας βγει σε καλό. Η κατάσταση που επικρατεί στις Ινδίες είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως μπορεί στο μέλλον να έχουμε αλλεπάλληλα κύματα έξαρσης της πανδημίας και σοβαρές υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω των όλο και πιο ισχυρών μεταλλάξεων, αν δεν ληφθούν μέτρα. Όχι μόνο μακροπρόθεσμα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αύξηση της παραγωγής από τις εταιρείες και την χρηματοδότηση μέρους της δαπάνης για τον εμβολιασμό φτωχότερων χωρών, αλλά και βραχυπρόθεσμα, όπως οι αυστηρές απαγορεύσεις πτήσεων και μετακινήσεων από πολίτες κρατών που έχουν μείνει αισθητά πίσω στους εμβολιασμούς.