7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Ο νέος «πράσινος» Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σύμπτωση ή όχι; Τα 46,1 εκατομμύρια ευρώ από τα 47 εκατ. ευρώ του χθεσινού τζίρου στο Χ.Α έγιναν στις εταιρείες του νεοσύστατου δείκτη ESG που έκανε χθες το ντεμπούτο του. Μάλλον, το Χρηματιστήριο της Αθήνας απέκτησε το νέο σημείο αναφοράς για τους επενδυτές. Τον δείκτη που θεωρητικά θα μπορούσε στο μέλλον να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους δείκτες αναφοράς μιας και σε αυτό συγκαταλέγονται όχι μόνο οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και μερικές από τις καλύτερες αξίες της μικρομεσαίες κεφαλαιοποίησης, αλλά φαίνεται ότι έχει πιάσει τον παλμό της αγοράς από τη στιγμή που πάνω από το 90% του ημερήσιου τζίρου κατευθύνεται σε αυτές.

Ο νεοσύστατος δείκτης ESG ξεκίνησε με τιμή αφετηρίας τις 1000 μονάδες και έκλεισε με κέρδη 1,2% στις 1012,93 μονάδες, υπεραποδίδοντας του Γενικού.

Θα συμφωνήσουμε πως η Ελλάδα και οι περισσότερες επιχειρήσεις της υπολείπονται πολύ των διεθνών standards περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής υπευθυνότητας, αλλά έχουμε μπει πια σε καλό δρόμο που μελλοντικά θα οδηγήσει απευθείας στην αγκαλιά των funds τα οποία κινούν τρισεκατομμύρια ευρώ με αποκλειστικό στόχο εταιρείες οι οποίες πληρούν κριτήρια ESG.

---

Η συμμετοχή του Zaska Group στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος του ΟΠΑΠ με το σύνολο των δικαιωμάτων της, ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής του βασικού μετόχου στο 46,25% του ομίλου. Ξεκάθαρη η ένδειξη εμπιστοσύνης για την επόμενη ημέρα. Συνολικά 2.788 μέτοχοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος (scrip dividend), επιλέγοντας να επανεπενδύσουν στην εταιρεία, με αποτέλεσμα η συμμετοχή στο πρόγραμμα να ανέλθει στο 61,09% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Σήμερα θα πληρωθούν οι μέτοχοι το μέρισμα των 0,55 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ταυτόχρονα 9.729.566 νέες μετοχές θα τεθούν σε διαπραγμάτευση.

---

Τελευταία ημέρα η σημερινή για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Σχετικά νωρίς θα μάθουμε τα αποτελέσματα, αλλά η αγορά έδειξε χθες με το +8,5% της μετοχής, να προεξοφλεί θετικά αποτελέσματα.

---

Eντός του Αυγούστου θα εισαχθούν στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι μετοχές που θα δοθούν δωρεάν στους μετόχους της Πειραιώς για τα mezzanine notes των τιτλοποιήσεων Vega και Phoenix, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Πειραιώς στα τέλη Ιουνίου. Με την εισαγωγή των δωρεάν μετόχων ολοκληρώνεται ακόμα ένα σκέλος του επιχειρηματικού σχεδίου Sunrise της Τράπεζας, το οποίο εκτελείται ταχύτερα του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Μια ακόμη απόδειξη για την αποτελεσματικότητα της ομάδας του Χρήστου Μεγάλου στην υλοποίηση καινοτόμων projects για την Ελλάδα.

----

Το ιστορικό υψηλό της Μυτιληναίος είναι τα 16,05 ευρώ και μας έρχεται από το μακρινό 2007. Από το χθεσινό κλείσιμο (15,76 ευρώ) απέχει πλέον λιγότερο από 2%. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 2,251 δισ. ευρώ βρίσκεται πια μια ανάσα από αυτή της Εθνικής και είναι η έβδομη μεγαλύτερη στο ΧΑ. Η στήλη ακούει τους αναλυτές που εμπιστεύεται και υιοθετεί τις εκτιμήσεις ότι μεσοπρόθεσμα η χρηματιστηριακή αξία της Μυτιληναίος θα σπάσει το φράγμα των 3 δισ. ευρώ.

---

Έκπληξη προκάλεσαν στους αναλυτές της BNP Paribas τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της περασμένης Παρασκευής. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι ελληνικές τράπεζες αποδεικνύουν πως έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ σημειώνουν πως μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Axia Research, η οποία εκτιμά πως οι συστημικές τράπεζες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση την επόμενη τριετία, καθώς διατηρούν θετική κεφαλαιακή θέση.

---

Mε πληρότητες πάνω από 80% έτρεξε ο Ιούλιος για το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, με τον φετινό μήνα να συγκρίνεται με τον αντίστοιχο του 2019. Στην ουσία φαίνεται πως η τουριστική βιομηχανία έχει πάρει μπρος, με τις αφίξεις συνεχώς να αυξάνονται. Ο στόχος βέβαια για το 40-50% των εσόδων του 2019 κρίνεται φιλόδοξος, όμως όχι μη εφικτός. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας σε κάθε περίπτωση. Επιστρέφοντας στα της Λάμψα, εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, τόσο το King George, όσο και το Athens Capital Hotel καταγράφουν πληρότητες πάνω από 70%, ενώ ορισμένες ημέρες φτάνουν και το…100%.

---

Τρεις είναι οι τομείς που σημειώνουν ανοδική τάση στον κύκλο εργασιών της Έλαστρον, στην ελληνική αγορά. Πρόκειται πρώτον για τον κλάδο της ενέργειας, δεύτερον ο κλάδος των μεταλλικών κατασκευών και τρίτον ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως οι τομείς αυτοί θα συνεχίσουν να καταγράφουν ανοδική τάση, καθώς αυξάνεται η ζήτηση και η προσφορά περιορίζεται. Την ίδια στιγμή ο βαθός απορρόφησης των χαλυβουργικών προϊόντων αυξάνεται, με την εισηγμένη να αναμένει βελτιωμένα αποτελέσματα στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

---

Στα χρέη βυθίζεται η ΚΡΕΚΑ, η οποία βλέπει το σύνολο του δανεισμού της να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Η διοίκηση της εισηγμένης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να ρυθμίσει τον δανεισμό της, ενώ ελπίζει σε μία συμφωνία με την Do Value. Ωστόσο υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εισηγμένης, καθώς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί αρνητικό, ενώ έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής για χρέη περίπου 11,6 εκατ.ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.