Black Box: Γκάφα ολκής με την Αττικής ...

Αυτό που χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επενδυτές είδαν να συμβαίνει χθες στις χρηματιστηριακές οθόνες τους με τη μετοχή της τράπεζας Αττικής δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Λεωφόρου Αθηνών και θα καταγραφεί στα μαύρα κατάστιχα του Black Box. 

Η πρώτη ημέρα αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου των 245 εκατ. ευρώ (σχεδόν 49 νέες μετοχές για κάθε παλιά, με τιμή διάθεσης τα 20 λεπτά) είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή και ουσιαστικά χρεοκοπημένη τράπεζα, να προκαλέσει τεράστια στρέβλωση σε όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες στους οποίους συμμετέχει με απειροελάχιστο ποσοστό. 

Αυτό με τη σειρά του, σε συνδυασμό με την αβελτηρία των χρηματιστηριακών και εποπτικών αρχών αφενός να προετοιμάσουν επιμελώς την αποκοπή και αφετέρου να δράσουν ανασταλτικά στη στρέβλωση, είχε ως συνέπεια τον διεθνή ευτελισμό της χρηματιστηριακής μας αγοράς η οποία κάνει όνειρα ότι μπορεί σύντομα να αναβαθμιστεί στις αναπτυγμένες.  

Η μετοχή της Αττικής «κομμένη» έφτασε να ενισχύεται ακόμη και πάνω από 800% με ελάχιστες συναλλαγές και τη χρηματιστηριακή της αξία να εκτοξεύεται ακόμη και πάνω από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (!), ξεπερνώντας την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και προσεγγίζοντας εκείνη της...Εθνικής. Για την Ιστορία, να πούμε ότι η μετοχή της Αττικής έκλεισε με άνοδο 550% στα 1,78 ευρώ, κεφαλαιοποίησης 2,18 δισ. ευρώ, όγκο 44,8 χιλ. τεμαχίων και με τζίρο μόλις 70 χιλιάδες ευρώ. 

Η έντονα ανοδική αυτή κίνηση επηρέασε από την αρχή τόσο τον Γενικό Δείκτη ο οποίος άνοιξε με κέρδη 0,90% παρότι η Αττικής έχει συμμετοχή μόλις 0,09%, τον FTSE Mid Cap που εκτοξεύτηκε ως και 15% υψηλότερα με την Attica να συμμετέχει μόλις κατά 0,51%, αλλά και τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος έφτασε κάποια στιγμή να ενισχύεται κατά 2,39% λόγω της...  βαρύτητας της Αττικής (μόλις 0,09%) και ενώ όλες οι άλλες τραπεζικές μετοχές ήταν στο κόκκινο. Τα ίδια και στο τέλος της συνεδρίασης, όταν η Αττικής «βούτηξε» στα 1,05 ευρώ, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν δυσανάλογα οι απώλειες του Γενικού Δείκτη. 

Θυμίζουμε πως η τιμή εκκίνησης είχε καθοριστεί (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χ.Α.) στα 0,2740, με το πάνω όριο διακύμανσης να βρίσκεται στα 5,13 ευρώ και το κάτω όριο στο 0,1918 ευρώ. 

Όλες αυτές οι πλασματικές κινήσεις που σε τελική ανάλυση χειραγώγησαν τη χρηματιστηριακή αγορά και προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή και συζήτηση, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί από την πρώτη στιγμή αν οι αρχές είχαν φροντίσει να αφαιρέσουν τη μετοχή από τους δείκτες και να κάνουν τις σχετικές προσαρμογές. 

Κάτι αντίστοιχο, από την αντίστροφη πλευρά είχε συμβεί στο ΧΑ και με την περίπτωση της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Ίσως έχει έρθει ο καιρός που για τις τράπεζες θα ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν και για τις άλλες εισηγμένες εταιρείες. 

Ας ελπίσουμε τα χθεσινά παρατράγουδα να μην έχουν συνέχεια γιατί πια δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία. 

Τελικά δεν μας φταίει ούτε η Moody's που δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ούτε η MSCI που δεν έβαλε στους δείκτες της περισσότερες εταιρείες. Φταίει το… κακό το ριζικό μας, που έλεγε και ο ποιητής. Και πιο πολύ φταίει το γεγονός, ότι οι αρχές κινούνται με τον αραμπά στις λεωφόρους των ψηφιακών ταχυτήτων.

---

Στον Μινώταυρο όλοι λένε τα μυστικά τους. Το βράδυ που όλοι πηγαίνουν για να κοιμηθούν, όλο και κάτι τους ξεφεύγει. Μου λένε λοιπόν ότι γνωστός τραπεζίτης, το όνομα του οποίου ακούγεται για το Χρηματιστήριο Αθηνών απέτρεψε προσφάτως εταιρεία από το να μπει στο δρόμο …του Θεού και να περάσει τις πύλες της άλλοτε Σοφοκλέους.

Τι επιχείρημα επικαλέστηκε ο αθεόφοβος ; «Στο χρηματιστήριο θα πάτε με τους απατεώνες; Ελάτε να σας βγάλουμε ένα καλό δάνειο»

Να το δω αυτό ο καψερός και τι άλλο. Το παλικάρι, ο τραπεζίτης,  να κάθεται στην καρέκλα του Σωκράτη Λαζαρίδη και να παρακαλά εταιρείες να παρκάρουν στη Λεωφόρο Αθηνών για ια χούφτα ευρώ…

---

Τα 10,8 δισ. ευρώ που δίνει το KKR για την απόκτηση της Telecom Italia εκτός από το premium 45,7% στην τιμή της περασμένης Παρασκευής μας δίνουν και μια αίσθηση των αποτιμήσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. H TIM έχει συνολικά 22,5 δισ. ευρώ καθαρό χρέος (19,5 δισ. ευρώ AL) επομένως η επιχειρηματική αξία της εταιρίας φθάνει τα 33,3 δισ. ευρώ.

Με EBITDA 6,25 δισ. ευρώ το 2020 η αποτίμηση επιστρέφει δείκτη επιχειρηματικής αξίας 5,3x, επίπεδα σχεδόν παρόμοια με αυτά τα οποία διαπραγματεύεται στην αγορά ο ΟΤΕ. Δεν αποκλείεται ωστόσο να δούμε βελτίωση της τιμής στην περίπτωση της ΤΙΜ μετά τις δημόσιες επιφυλάξεις των βασικών μετόχων για το ύψος του τιμήματος συναλλαγής το οποίο χαρακτήρισαν ως «χαμηλό».

---

Εις εκ των συνεργατών του Hellenic Coin, γνωστός στην χρηματιστηριακή Αγορά από τις ένδοξες στιγμές της δεκαετίας 2000 – 2010, είχε στο παρελθόν ασχοληθεί και με την απόκτηση οικοπέδων στον Αμαζόνιο για την πώληση πιστοποιητικών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων με παράλληλη εισαγωγή σε SPV στον Nasdaq. Η αναζήτηση επενδυτών είχε δύο σκέλη: Είτε για όσους ενδιαφέρονταν για τους τίτλους της κυριότητας των οικοπέδων στην Βραζιλία, είτε αγορές για όσους ενδιαφέρονταν για αγορές μετοχών του SPV. Μη γελάτε κύριοι, 70 ευρώ ο τόνος στα δικαιώματα εκπομπών έφθασε χθες, θα είχαμε χοντροκονομήσει…

---

Στο 2,42 ευρώ η εσωτερική αξία της BriQ Properties παρουσιάζει σημαντικό discount (14%) σε σχέση με την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό. Τα έσοδα από μισθώματα είναι αυξημένα κατά 59% στο σύνολο του εννεαμήνου. Το portfolio ακινήτων αποτελείται από 48% logistics, 30% γραφεία, 17% ξενοδοχεία και 5% λοιπές χρήσεις.

---

Επιβολή «τέλους ρευστότητας» για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. Για καταθέσεις κάτω από 100 χιλ. ευρώ το επιτόκιο θα είναι μηδενικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα την κίνηση αυτή εξετάζουν και άλλα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο.

---

H Intrakat ετοιμάζει την δημιουργία αποθηκευτικών χώρων συνολικής δυναμικότητας 887 MW στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΡΑΕ ενέκρινε στην Θεσσαλία και Βοιωτία άδειες 496,6MW οι οποίες μοιράζεται σε έξι διαφορετικούς σταθμούς ενώ η εταιρεία πήρε εγκρίσεις για δύο ακόμα έργα συνολικής δυναμικότητας 387ΜW τα οποία έχουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2024.

---

Ξεφυλλίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2022 βρίσκει κανείς ενδιαφέρουσες πληροφορίες όπως το ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει (μικρό) μέτοχος της Folli – Follie με 0,96% ή 643.887 μετοχές. Πριν πέσει το ανάθεμα επισημαίνεται ότι η συμμετοχή αυτή «κληρονομήθηκε» από την συγχώνευση των ΚΑΕ. Η διοίκηση του Υπερταμείου στο οποίο έχει περιέλθει η συμμετοχή διεκδικεί αποζημίωση, διότι μέσω των πράξεων και των παραλείψεων τους ως προς τη σύνταξη και την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας οι προαναφερόμενοι ζημίωσαν την περιουσία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και ευρύτερα του Ελληνικού Δημοσίου.

---

Νεότερα υψηλά χθες και διάσπαση της οριζόντιας αντίστασης των 2,91 ευρώ για τη μετοχή της Cenergy στον απόηχο των καλών αποτελεσμάτων και εν αναμονή σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων στις ΗΠΑ. Στα 2,9650 ευρώ το υψηλό χθες με άνοδο 1,57% και κεφαλαιοποίηση 563,8 εκατ. ευρώ για την εταιρεία που διεκδικεί ευρωπαϊκές δάφνες με τις δραστηριότητες της που βρίσκονται σε ταχεία ανάπτυξη (καλώδια, σωλήνες, ενέργεια). Αν επιβεβαιωθεί η διάσπαση, διαγραμματικά ανοίγει ο δρόμος για μεσοπρόθεσμη κίνηση προς τα 3,20 - 3,5 ευρώ η οποία αποτελεί ζώνη κλειδί για το φημολογούμενο deal στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Προσοχή στο short εδώ όσο κι αν φαίνεται δελεαστικό. Η εταιρεία του ομίλου Viohalco αλλάζει επίπεδο και σύντομα και «χαρτιά» που θα περάσουν σε ισχυρά χέρια. Το Black Box έχει προϊδεάσει σε ανύποπτο χρόνο για τις εξελίξεις.

---

- Δεν υπήρξε, χθες, η απαιτούμενη απαρτία στις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με αντικείμενο την τροποποίηση των όρων δύο ομολογιακών προγραμμάτων (2018 και 2020) της εισηγμένης.  Μία  από τις προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνει την αύξηση του ανώτατου ποσού των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας από 800 εκατ. ευρώ σε 1,1 δισ. ευρώ. Η πρόταση αυτή πρακτικά «ξεκλειδώνει» την ομολογιακή έκδοση ύψους 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί με ορίζοντα τον Δεκέμβριο. Η εταιρεία σε, πρόσφατη παρουσίασή της έχει αναφέρει ότι το 2022 υπολόγιζε τις νέες χρηματοδοτικές ανάγκες σε περίπου  200 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας το εκτεταμένο και πολυεπίπεδο, σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, επενδυτικό πλάνο. Τώρα τα σπουδαία, μεθαύριο Πέμπτη οπότε θα πραγματοποιηθούν οι επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις.

---

Θα θέλαμε να βλέπουμε περισσότερες τέτοιες κινήσεις. Ο λόγος για την εκμίσθωση των γραφείων 370 τ.μ. του τετάρτου όροφο του μεγάρου στην οδό Πεσμαζόγλου 8 στην Αθήνα από το Βαρβάκειο Ίδρυμα-ανήκει στο ΥΠΟΙΚ- στην Elastic Architects. Το αρχιτεκτονικό γραφείο, που είναι ένα από τα πιο γνωστά των Αθηνών, θα αναλάβει να κάνει εργασίες ανακαίνισης περίπου 30 χιλ. ευρώ, ενώ το μηνιαίο ενοίκιο είναι 2.160 χιλ. ευρώ.

---

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα βελτιωθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις στα μικροτσίπ εκτιμά η JP Morgan, αλλά αν αυτή είναι η αισιόδοξη άποψη των ειδικών, τότε τα πράγματα δεν είναι καλά για τις μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτων, pc, laptops, tablets και smartphones.

Πράγματι άλλοι ειδικοί είναι πιο απαισιόδοξοι και βλέπουν ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και εντός του 2023. Αυτό σημαίνει λιγότερες γραμμές παραγωγής, λιγότερα αυτοκίνητα και έξυπνες συσκευές και φυσικά λιγότερα κέρδη για τις εταιρίες από τη VW και τη BMW, μέχρι την Apple, τη Samsung την Tesla κλπ.

Τι άλλο σημαίνει; Ότι τα μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση θα κρατήσουν τιμές και θα καλοπουλήσουν. Τάση που βλέπουμε στην Ελλάδα και είναι γεγονός και σε άλλα μέρη του κόσμου, τόσο για smartphones όσο και αυτοκίνητα.

Προχθές οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ανέφεραν ότι ταξινομήθηκαν 30% λιγότερα νέα αυτοκίνητα τον Οκτώβριο, μόλις 665.000 αυτοκίνητα στην ΕΕ των 27 χωρών.

Αλλά και στα μικροτσίπ η ίδια τάση επικρατεί. Εταιρίες που πουλάνε λιγότερα προηγμένα μικροτσίπ που έχουν σε στοκ, ξεπουλάνε και αυξάνουν  τις τιμές κατά 20% έναντι των νεότερων που καθώς είναι ήδη ακριβά, τα ανατιμούν μόνον κατά 10%.

Οι ταϊβανέζικες εταιρίες καλοπουλάνε και οι μετοχές τους κερδίζουν έδαφος. Νικητές του παιχνιδιού οι TSMC, MediaTek, UMC ενώ η Samsung υποχωρεί.

---

Ετοιμάζει πυρετωδώς για εγκαίνια το νέο κατάστημα μοντέρνο κατάστημα τύπου Phygital η Eurobank. Θα είναι ένα από τα πρότυπα πιλοτικά καταστήματα νέας φιλοσοφίας που δημιουργεί η Τράπεζα καθώς προχωρά το μετασχηματισμό της, χωρίς να εγκαταλείπει τους φυσικούς χώρους. Στο Mall φυσικά, που αλλού;

 Ήδη τα στελέχη της Τράπεζας παρουσίασαν στον τύπο τα πρώτα μοντέρνα νέα καταστήματα στην οδό Βουκουρεστίου και στην οδό Κοραή στο κέντρο της Αθήνας.

---

Νέα εταιρεία από τη Wind Ηellas. Πρόκειται για την Hellenic Openfiber Μονοπρόσωπη ΑΕ, η οποία είναι 100% θυγατρική της Wind. Η στήλη έμαθε πως η εταιρεία αυτή αποτελεί ένα ξεχωριστό business unit, που αφορά στη δραστηριότητα της ίδιας της εταιρείας. Εν ολίγοις, θα αναλαμβάνει έργα της Wind, τα οποία έχουν να κάνουν με τις οπτικές ίνες και τα έργα υποδομών που η ίδια «τρέχει». Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εταιρεία που θα αναλαμβάνει έργα τρίτων ή προς επενδυτική αξιοποίηση. Προφανώς ο νέος μέτοχος της εταιρείας BC Partners θέλει αυτή την κίνηση, καθώς τα επόμενα χρόνια η Wind αναμένεται να επενδύσει συστηματικά στα δίκτυα οπτικών ινών.

---

Αστάθεια στην αγορά ομολόγων βλέπουν οι αναλυτές της Oxford Economics. Όπως αναφέρουν η περίοδος χαμηλής μεταβλητότητας έχει περάσει, καθώς πλέον η Fed αναπροσαρμόζει την πολιτική της, ο πληθωρισμός πιέζει τη ρευστότητα και τα οικονομικά επιχειρήσεων και κρατών και η ενεργειακή κρίση δεν έχει υποχωρήσει. Όλα αυτά όμως θα αρχίζουν να αποτελούν παρελθόν σταδιακά από το 2022, όπου αναμένεται οι αγορές να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

---

Στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές και υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό ήταν το μήνυμα του Θάνου Βλαχόπουλου, Γενικού Διευθυντή, Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς,  στο 5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριο Ελλάδος. Το ύψος των χορηγήσεων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ  μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με το 50% αυτών να έχει διοχετευθεί σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, των logistics, του τουρισμού, του εμπορίου και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και έχει ως στόχο την εκταμίευση νέων δανείων ύψους 5,7 δισ. ευρώ για το 2021, ενώ εκτιμά ότι το 2022 θα διοχετεύσει στην οικονομία πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

 ---

Το 1974, με το πέρασμα της χώρας από τη Χούντα στη Δημοκρατία, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ίδρυσε την εταιρεία Μηχανική η οποία για αρκετά χρόνια υπήρξε βασικός πυλώνας του κατασκευαστικού κλάδου μέχρι να το φέρουν έτσι τα πράγματα ώστε να μείνει σήμερα μια μικρή κουκίδα στον χάρτη.

Τέλη 2021 - χθες για την ακρίβεια- ο επιχειρηματίας Εμφιετζόγλου, αποφάσισε να γίνει πολιτικός και δημοσίευσε την ιδρυτική διακήρυξη της «Πανελλήνιας Πατριωτικής Ένωσης». Η στήλη δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες για το εγχείρημα. Θλίβεται. Το όνομά του νέου κόμματος τα λέει όλα.Αν διαβάσετε και τη διακήρυξη θα καταλάβετε περισσότερα. 

---

Το περιστέρι Πάουελ επικράτησε της περιστέρας Μπράϊναρντ για τη Fed και διατηρεί τη θέση του. Και αυτά που είπε ο πρόεδρος Μπάϊντεν περί πληθωρισμού μάλλον δεν έχουν και πολλή σχέση. Πιτσούνια είναι και τα δύο τους.

Η ουσία είναι αλλού. Πέρασε την πρώτη πόρτα ο πετσοκομμένος αλλά ισχυρός και δαπανηρός και σημαντικότατος νόμος δημοσιονομικής και κοινωνικής ενίσχυσης με 1,75 τρισ. δολαρίων του πακέτου Μπάϊντεν, αλλά έχει κι άλλες πόρτες να διαβεί. Δύσκολες πόρτες. 

Πως θα τις διαβεί; Με τη Δημοκρατική Μπράϊναρντ ή με τον Ρεπουμπλικάνο Πάουελ;

---

Καθαρό τουριστικό συνάλλαγμα (πλεόνασμα ισοζυγίου) άνω των 8 δισ. ευρώ εισέρρευσε στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, από 11,6 εκατ. ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι κυρίως οι Γερμανοί επέλεξαν την Ελλάδα για τουρισμό, ακολουθούμενοι από Βρετανούς και Γάλλους. Πλήγμα η κατάρρευση μεγάλου τουριστικού γραφείου που έφερνε Ρώσους τουρίστες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα

 Οι αεροπορικές αφίξεις διπλασιάστηκαν ενώ ο Σεπτέμβριος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας καθώς έφερε πλεόνασμα 2 δις. ευρώ που είναι ουσιαστικά το ¼ των συνολικών εισπράξεων στο εννεάμηνο.

Επίσης το Σεπτέμβριο οι ταξιδιωτικές  εισπράξεις υπερδιπλασιάσθηκαν (άνοδος 150,8%) και το ίδιο ισχύει συνολικά από την αρχή της χρονιάς με αυξημένες  εισπράξεις (πλεόνασμα ισοζυγίου) κατά 139,3%.

Υπερδιπλασιάσθηκαν ακόμα οι αφίξεις τουριστών που αυξήθηκαν κατά 124,4% το Σεπτέμβριο ενώ συνολικά στο εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 89% από πέρυσι.

Ειδικότερα τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν τα εξής:

*Υπερδιπλασιάσθηκαν το Σεπτέμβριο, οι εισπράξεις (αύξηση 123,4%) από κατοίκους των 27 χωρών της ΕΕ φθάνοντας τα 1,348 δις ευρώ. Οι εισπράξεις από κατοίκους εκτός χωρών της ΕΕ τριπλασιάσθηκαν (αύξηση 206,1%) φθάνοντας τα 262 εκ. ευρώ.

*Η άνοδος των εισπράξεων από τουρίστες των 27 χωρών οφείλεται κυρίως σε τουρίστες της Ευρωζώνης που (αύξηση 108,6%) που δαπάνησαν 1,088 δις ευρώ για διακοπές στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο.

*Οι Γερμανοί τουρίστες δαπάνησαν 517 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο για διακοπές στην Ελλάδα. Ουσιαστικά τα μισά χρήματα από τουρίστες προερχόμενους από την Ευρωζώνη, ήταν γερμανικά ευρώ και παρουσίασαν αύξηση κατά 79,5%.

*Ακολούθησαν οι Βρετανοί που δαπάνησαν 398 εκατ. ευρώ,

*Οι Γάλλοι που δαπάνησαν 177 εκατ. ευρώ (αύξηση 132,1%),

*Οι Αμερικανοί που δαπάνησαν 147 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 3.450% καθώς κατάφερνα να ταξιδεύσουν φέτος και

*Οι Ρώσοι που δαπάνησαν 10 εκατ. ευρώ με αύξηση 1.250% από πέρυσι που δεν ταξίδεψαν, αλλά πολύ χαμηλά ποσοστά μετά την κατάρρευση τουριστικού γραφείου που έφερνε ουσιαστικά τους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα.

Στο εννεάμηνο η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 89% και διαμορφώθηκε σε 11,619 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 6,147 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 100%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών αυξήθηκε κατά 57,4%.

* Στο εννεάμηνο η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 3,384 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 64,4%.

*Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε άνοδο κατά 100,6% και διαμορφώθηκε σε 2,213 εκ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 161,6% σε 1,006 εκατ. ταξιδιώτες.

 *Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 42,0% και διαμορφώθηκε σε 1,175 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 206,2% σε 296.000 ταξιδιώτες.

*Η  ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 188,6% και διαμορφώθηκε σε 67.000 ταξιδιώτες.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.