Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

-A +A

Black Box: Γίνεται του… κορονοϊού

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
-A +A

- Όπως κατεβαίνετε στη Βουκουρεστίου με κατεύθυνση προς το κέντρο, έχετε πρόχειρα χαρτομάντιλα για να συμπαρασταθείτε στους ανθρώπους στα καταστήματα των διεθνών οίκων ειδών πολυτελείας. Οι Κινέζοι και άλλοι Ασιάτες τουρίστες έχουν μειωθεί δραστικά και στα πολυτελή καταστήματα της Βουκουρεστίου κλαίνε που εξαφανίστηκαν οι πελάτες που έδιναν 4.000 ευρώ για μια τσάντα.

- Αλλά και οι εφοπλιστές κλαίνε όταν μαζεύονται δύο-τρεις μαζί. Ο ένας γιατί δεν βρίσκει ανταλλακτικά για το καράβι, ο άλλος γιατί έδωσε πολύ χαμηλό ναύλο για να μην πιάσει το πλοίο κινέζικο λιμάνι, άλλος φοβάται μην αρρωστήσει κάποιος από το πλήρωμα και μπει το πλοίο στην καραντίνα κόκ.

- Όσον αφορά στο εμπόριο, η στήλη δεν γνωρίζει τι κάνει η JUMBO ή το Πλαίσιο με τις προμήθειές τους, αλλά στην Cosco στον Πειραιά ψάχνουν που θα δέσει το καράβι, ποιος θα το ξεφορτώσει κόκ.

- Του κορονοϊού όμως γίνεται και στις τράπεζες, αλλά με αφορμή την προθεσμία για να υποβληθούν εγκλήσεις για διάφορες παλιές υποθέσεις ως τις 17 Μαρτίου. Στα δικηγορικά γραφεία και στα νομικά τμήματα δουλεύουν υπερωρίες, καθώς είναι πιθανόν να είμαστε στα πρόθυρα ενός δικαστικού big bang.

- Η απλή σκέψη, κάνε έγκληση και βλέπουμε, δεν ισχύει. Για να γίνει έγκληση πρέπει το ΔΣ της τράπεζας να έχει διαπιστώσει ζημία και δόλο. Πως ένα ΔΣ σήμερα αποφασίζει ότι υπήρχε δόλος για δάνεια που δόθηκαν πριν πέντε, δέκα ή και παραπάνω χρόνια;

- Κι άντε το ΔΣ αποφασίζει να κάνει έγκληση και ασκείται ποινική δίωξη. Πως ασκείται ποινική δίωξη χωρίς η τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια να έχει καταθέσει αστική αγωγή για τη ζημία που υπέστη εφόσον υπήρχε δόλος; Κάτι τέτοια λένε οι δικηγόροι και συμβουλεύουν τους πελάτες τους να απαντήσουν στις εγκλήσεις μηνύοντας με τη σειρά τους τα ΔΣ για συκοφαντική δυσφήμιση.

- Δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο στελέχη και παλιά μέλη Δ.Σ. τραπεζών να βρεθούν σε έναν δικαστικό κυκεώνα με τα υφιστάμενα ΔΣ των τραπεζών. Οι μεν θα κατηγορούν τους τέως πως ζημίωσαν  την τράπεζα, οι δε θα κατηγορούν τους νυν  πως τους συκοφάντησαν, ο ένας θα τραβάει ασφαλιστικά μέτρα κατά του άλλου, κόκ.

- Είναι δυνατόν να λειτουργήσει το σύστημα, αν αρχίσει ένας δικαστικός αγώνας αλληλοεξόντωσης; Για αυτό και στην κυβέρνηση προβληματίζονται, καθώς δεν θέλουν ένα έμφραγμα το οποίο θα παραλύσει τις τράπεζες και το οποίο είναι  πιθανότερο πως θα εκτονωθεί αναίμακτα μετά από ένα-δύο χρόνια, με κάποιες δικαστικές αποφάσεις τις οποίες δεν θα πληροφορηθεί σχεδόν κανείς.

- Κατά τα λοιπά, πλησιάζει στο τέλος η εξαγορά της Forthnet από την Alter Ego. Αυτός είναι και ο λόγος για την χρηματιστηριακή «ανάσταση» της μετοχής, η οποία βεβαίως δεν έχει κάποια σημασία καθώς είναι σε καθεστώς επιτήρησης και κάνει ελάχιστες  συναλλαγές.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα