Black Box: Εβδομάδα εξελίξεων…

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank έχει πάρει το δρόμο της και σίγουρα η έγκριση του ενημερωτικού από την Κεφαλαιαγορά και η ανακοίνωση του εύρους της τιμής μέσα στην εβδομάδα θα διαμορφώσει διαθέσεις και τάσεις στο ταμπλό. Το ενδιαφέρον για την ΑΜΚ είναι μεγάλο, κι όπως μάθατε από τη στήλη την Παρασκευή, ούτε και ο John Paulson θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη αφού έχει αποφασίσει να συμμετάσχει κανονικά, μαζί με όλους τους βασικούς και ειδικούς μετόχους.

Μένει λοιπόν να φανεί πόσοι από τους νυν μετόχους θα αποφασίσουν να μείνουν εκτός ΑΜΚ, ώστε στη συνέχεια όποιες αδιάθετες μετοχές καλύψουν τη μεγάλη επιπλέον ζήτηση που υπάρχει. Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχει κάποιος, είτε στην ΑΜΚ είτε στις υπεραξίες που περιγράφει η διοίκηση για την επόμενη ημέρα, είναι να έχει μετοχές την ημερομηνία καταγραφής.

Μια επισήμανση που πιθανόν να διευκολύνει τους επενδυτές της Alpha Bank: Έχει επικρατήσει η εντύπωση στην αγορά ότι σήμερα 22 Ιουνίου θα είναι και η ημερομηνία καταγραφής των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου να έχουν δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών. 

Σύμφωνα με όσα έχουν πει τα στελέχη της Αlpha Βank, στόχος είναι το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να εγκριθεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου. Συνεπώς, η ίδια ημέρα θεωρείται και η πιο πιθανή ως record date για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Όσοι προλάβουν…

---

Πληθώρα νέων αναμένονται αυτή την εβδομάδα καθώς από σήμερα ξεκινούν δεκάδες ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις που σίγουρα έχουν να πουν πολλά είτε γιατί έχουμε μετοχικές αναταράξεις, είτε γιατί οι μετοχές βρίσκονται σε κάποιο προσκήνιο νέων: Σήμερα εκτός από την ΓΣ της Coca Cola, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για το χρονοδιάγραμμα της τιτλοποίησης Sunrise με το ενδιαφέρον εστιάζεται στους  τίτλους ενδιάμεσης διαβάθμισης που θα κατανεμηθούν στους μετόχους της Τρ. Πειραιώς).

Νωρίτερα το πρωί είναι προγραμματισμένη η Γεν. Συνέλευση της Ελλάκτωρ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις μετοχικές ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά τις πρόσφατες ανακατατάξεις ποσοστών.

Την Τρίτη ακολουθούν οι Τέρνα Ενεργειακή με θέμα επιστροφής κεφαλαίου 17 λεπτών, η Lamda Development, η Motor Oil και ο ΟΛΘ ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας πρότασης.

Την Τετάρτη το μενού έχει ΔΕΗ με ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, Ανδρομέδα με «μερισματάρα» 1,75 ευρώ ανά μετοχή, Άβαξ και Byte.

Την Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΥΔΑΠ με θέμα έγκρισης επιστροφής κεφαλαίου και κερδών προηγούμενων χρήσεων ενώ την αυλαία κλείνει η Revoil την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

---

Μιλώντας για αυλαίες η ερχόμενη Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα στο ταμπλό για Ναυτεμπορική, Νεώριον και Euromedica καθώς το ΧΑ αποφάσισε τη διαγραφή τους μετά από πολυετή περίοδο σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

---

Την ερχόμενη Παρασκευή επίσης, αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης και η μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» Στην Lamda Development που ανοίγει το δρόμο στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

---

Η ερχόμενη εβδομάδα θα και είναι η χαρά του μετόχου καθώς οι τσέπες θα γεμίσουν από τις ανακοινωμένες αποκοπές μερισμάτων. Μερίσματα παίρνουν όσοι είναι μέτοχοι πριν την: 22α Ιουνίου στην Πλαίσιο (0,05 ευρώ/μετοχή), 23η Ιουνίου Quest (0,30 ευρώ/μετοχή),  24η Ιουνίου Μυτιληναίος (0,34 ευρώ/μετοχή) και 25η Ιουνίου ΟΤΕ (0,68 ευρώ/μετοχή), ενώ η Πετρόπουλος που έχει ανακοινώσει την πρόθεση της για διανομή μερίσματος ακόμα αναμένεται.

---

Από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά ένα νέο παράγωγο το οποίο έχει όλα τα φόντα να αποκτήσει ικανοποιητική ρευστότητα όπως του FTSE-25. Πρόκειται για το συμβόλαιο του FTSE που έχει μόνο τράπεζες. Όποτε αν είστε θετικός για τις εμποροβιομηχανικές μετοχές του FTSE-25 αλλά αρνητικός για τις τράπεζες (ή το αντίστροφο) αγοράζετε το ένα συμβόλαιο και πουλάτε το άλλο. Άντε με το καλό να δούμε και ένα προϊόν παραγώγων με υποκείμενες αξίες τις ενεργειακές μετοχές.

---

Από την πρόσφατη παρουσίαση της Τιτάν στο συνέδριο της ΕΧΑΕ προέκυψαν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως εξελίσσεται η χρήση. Το πεντάμηνο είναι ισχυρότερο σε ρυθμό ανάπτυξης τζίρου και λειτουργικών κερδών σε σχέση με το α’ τρίμηνο ενώ είναι ακόμα υψηλότερη η άνοδος στην τελική γραμμή λόγω χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων σε σχέση με πέρυσι. Η Αίγυπτος μετά από καιρό αναμένεται να επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία το 2021 με τις τιμές τσιμέντου να έχουν ανατιμηθεί 20% από τις αρχές του έτους. Ελλάδα και Αμερική αναμένεται να έχουν μια ικανοποιητική χρονιά με αυξημένη ζήτηση τσιμέντου παρά την υποτίμηση που παρατηρείται από την αρχή του έτους στο δολάριο.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για Βουλγαρία και Ελλάδα η εταιρεία δήλωσε ότι έχει ισχυρό απόθεμα δικαιωμάτων που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών έως το τέλος της δεκαετίας. Η φημολογία σύμφωνα με την οποία επίκειται σημαντική αύξηση (7x) του ειδικού φόρου που συνδέεται με την κατανάλωση ρεύματος ενδεχομένως να αποτελεί υπερβολή. Ωστόσο, ακόμα και έτσι η επιβάρυνση κατ’ έτος δεν ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ειδικού φόρου εξαρτάται αποκλειστικά από τις Εθνικές Κυβερνήσεις.

---

Eξαγορά «μαμούθ» από την Peoplecert του Βύρωνα Νικολαϊδη, καθώς απέκτησε έναντι 450 εκατ.ευρώ την Axelos. Πρόκειται για κοινοπραξία που συμμετέχει το βρετανικό δημόσιο με τη FTV Capital και παρέχει πιστοποιήσεις δεξιοτήτων, όπως το Prince2 και το ITIL. Όπως μαθαίνει η στήλη ο Νικολαϊδης κυνηγά την Axelos για τουλάχιστον ένα οκτάμηνο, είχε καταθέσει προσφορά και μαζί με άλλες πέντε εταιρείες του κλάδου των πιστοποιήσεων, πέρασε στη short list και τελικά εξαγόρασε την εταιρεία που περνά σε ελληνικά χέρια. Ο  διαγωνισμός ήταν σε δύο φάσεις και πλέον η ελληνική εταιρεία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση δεξιοτήτων και γλωσσών. Η Axelos διαθέτει επίσης και τα MSP, Resilia στον τομέα της πληροφορικής, ενώ στόχος της διοίκησης της Peoplecert είναι να αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδά της προκειμένου να ενισχύσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, να εμπλουτίσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της και να επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Οι οικονομικοί σύμβουλοι της εταιρείας που συνέβαλλαν στην επίτευξη του deal ήταν οι BofA Securities, η Domius Capital Advisors, η Gorgoneion Partners και η Milbank. Τα due diligence ανέλαβε η Ernst & Young. Περισσότερες πληροφορίες για το deal και τα επόμενα βήματα της ελληνικής εταιρείας αναμένεται να δοθούν σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

---

Μαζί με τον κλάδο των κατασκευών αναπτύσσεται και αυτός των ανελκυστήρων. Έτσι λοιπόν η Kleemann Group αναμένει φέτος να καταγράψει τζίρο 160 εκατ. ευρώ, από 140 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ στοχεύει σε νέες λύσεις της λεγόμενες κάθετης μετακίνησης ασανσέρ. Ο όμιλος με παρουσία σε 12 χώρες έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην ανερχόμενη αγορά της Ρωσίας.

Στον ίδιο κλάδο η στήλη μαθαίνει πως δύο διεθνείς εταιρείες ενδιαφέρονται να μπουν στην ελληνική αγορά και «ψάχνονται» για αποκλειστική αντιπροσώπευση.

---

Νέες επενδύσεις σε real estate και πράσινη ενέργεια δρομολογεί η ΕΛΒΕ . Στα μεν ακίνητα η εταιρεία επενδύει με σκοπό την εκμίσθωσή τους και την ύπαρξη σταθερής ρευστότητας μέσω των μισθωμάτων. Στις ΑΠΕ η εταιρεία αναμένεται να διεκδικήσει νέα έργα, ενώ ήδη διαχειρίζεται πέντε πάρκα ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 5,3 MW με παραγωγή 7.500.000 ΚwH που αντιστοιχούν σε 5.000 τόνους αποφυγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως στην ατμόσφαιρα. Η εισηγμένη βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση περισσότερων φωτοβολταϊκών, ενώ έχει ήδη αποκτήσει εδάφη για την υποβολή νέων αιτήσεων. Στόχος της; Τα 20 MW.

---

Στην αναδιάρθρωση του δανεισμού και των χρεών της προσβλέπει η διοίκηση της ΚΡΕ.ΚΑ. Η εταιρεία παλεύει με τον χρόνο και τα χρέη συσσωρεύονται, η ρευστότητα «στεγνώνει». Αν δεν τα καταφέρει με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης τα επόμενα ένα – δύο χρόνια θα είναι κρίσιμα για την επιχειρηματική της επιβίωση. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα της εισηγμένης είναι υψηλά, λόγω του υψηλού επιτοκίου δανεισμού στα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο δάνεια και τους τόκους υπερημερίας. Το χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε στο 6,9% του κύκλου εργασιών. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ρύθμισης των τραπεζικών οφειλών της, μέσω της DoValue.

---

Φορτσάρει ο αναβαθμισμένος Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) που έχει ως στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών και της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων. Στρατηγικός σχεδιασμός το Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Γρηγόρη Σταματόπουλου είναι να ασφαλιστούν εξαγωγικές πιστώσεις ύψους 8,7 δισ. ευρώ, παραγόμενων προϊόντων 26 δισ. ευρώ, με προστιθέμενη αξία 8 δισ. ευρώ.