Black Box 30/7/2019

Black Box 30/7/2019

- Στις τράπεζες δεν πρόκειται να κάνουν διακοπές γιατί έχουν εμπλακεί στους ρυθμούς… του Αδ. Γεωργιάδη. Το κακό είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εννοεί ότι λέει κι έτσι μόλις δύο εβδομάδες μετά την τελευταία συνάντηση (στις 15 Ιουλίου) το Προεδρείο της ΕΕΤ κλήθηκε χθες και πάλι στο υπουργείο.

- Από τις τράπεζες ήταν οι Γ. Χατζηνικολάου, ο Π. Μυλωνάς, Κ. Βασιλείου, Β. Κουτεντάκης, Χ. Απαλλαγάκη και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τα μεγάλα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

- Ο υπουργός πίεσε τις τράπεζες να αυξήσουν τους ρυθμούς χορηγήσεων στις επιχειρήσεις δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για μικρές επιχειρήσεις. Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε να βοηθήσει στο βαθμό που είναι δυνατόν ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για υποθέσεις μεγάλων κόκκινων που είναι μπλοκαρισμένες, ενώ συζητήθηκαν και βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό γιατί το υπουργείο θεωρεί ότι η ρύθμιση δεν είναι αρκούντως αποτελεσματική.

- Η στήλη υποθέτει ότι οι άνθρωποι είναι υπό την επήρεια του σοκ ενόψει της νέας προσπάθειας ιδιωτικοποίησης, επιπλέον είναι ντάλα καλοκαίρι και η ζέστη είναι αφόρητη, αλλά ας τηρούμε τουλάχιστον τα προσχήματα. Ο λόγος για την Εθνική Ασφαλιστική που χθες 29 Ιουλίου εξέδωσε ένα δελτίο τύπου με το οποίο ενημέρωνε τα ΜΜΕ ότι ήταν χορηγός στο 23ο Συνέδριο του Economist που έγινε στις 16 και 17 Ιουλίου και στο οποίο ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ασφαλιστικής κλπ.

- Τι ακριβώς γνωρίζει ο Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ-Ναάμα το οποίο αγνοούμε όλοι εμείς; Ο κ. Αλ-Ναάμα είναι ο πρεσβευτής του Κατάρ στην Αθήνα, ο οποίος συνέφαγε με δημοσιογράφους όπου εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη νέα κυβέρνηση και την πολιτική της προς την επιχειρηματικότητα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μελετώνται προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των τραπεζών».

- Μπορεί βέβαια να πρόκειται απλώς για διπλωματική επίθεση φιλίας με στοιχεία υπερβολής ώστε να δημιουργηθεί κλίμα και να ξεκλειδώσουν οι τουριστικές και real estate επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα, εκτός κι αν ο πρέσβης έχει στο μυαλό του κάτι πιο συγκεκριμένο που αφορά τράπεζες. Πάντως το Κατάρ είχε στρατηγική συμμετοχή στην Alpha την οποία και δεν υποστήριξε στις κρίσιμες στιγμές, με αποτέλεσμα σήμερα το ποσοστό του να έχει συρρικνωθεί κάτω του 1,5%. Οπότε καλύτερα να κρατάτε μικρά καλάθια…

- Μέχρι και την τελευταία στιγμή γύριζε η μπίλια για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ διαψεύδοντας τελικά όλες τις διαρροές και τα προγνωστικά που είχαν γίνει.