Black Box 23/7/2019

Black Box 23/7/2019

- H αγορά αντιδρά όπου κρίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον, όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή πορεία των μετοχών της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ. Επιλεκτικές λοιπόν κινήσεις, μέχρι να παρουσιαστεί ουσιαστικός καταλύτης.

- Στην αγορά κυκλοφορεί ότι στον Αστέρα Βουλιαγμένης, νυν Four Season, εμφανίζονται συνεχώς προμηθευτές και ζητούν την εξόφληση τιμολογίων που προσκομίζουν και αφορούν την περίοδο κατασκευής του ξενοδοχείου.

- Είναι γεγονός ότι σε θεσμικό επίπεδο έχει ξεκινήσει κάποια συζήτηση σχετικά με την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) προκειμένου σε περίπτωση ζημιών μιας τράπεζας να μην ενεργοποιείται άμεσα η έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Να υπάρχει δηλαδή μια χρονική υστέρηση στην έκδοση νέων μετοχών, π.χ. να γίνεται κατά το δεύτερο συνεχόμενο χρόνο που παρουσιάζει η τράπεζα ζημίες.

- Ο στόχος για τον οποίο ξεκίνησε η συζήτηση είναι οι διοικήσεις των τραπεζών να γίνουν πιο τολμηρές στην πολιτική μείωσης των κόκκινων δανείων και να μην σταθμίζουν όλες τις ενέργειες τους υπό το φόβο και την πίεση για dilution των μετοχών. Οι πηγές που γνωρίζουν τις συγκεκριμένες διεργασίες τονίζουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετο νομικό ζήτημα και υπογραμμίζουν πως δεν είναι βέβαιο ότι είναι πραγματοποιήσιμο.

- Πάντως η συζήτηση για την ενεργοποίηση του DTC αντανακλά το ενδιαφέρον του SSM να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περάσουν τη στενωπό. Ταυτόχρονα δημιουργεί κλίμα ότι οι προτάσεις της ΤτΕ όπως και για το APS μπορεί το φθινόπωρο να πάρουν το πράσινο φως.

- Η στήλη εγκαίρως έχει καταγράψει τις δυσκολίες για την επιλογή κατάλληλων προσώπων που θα διαχειριστούν τη ΔΕΗ. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένουν πως η νέα διοίκηση της επιχείρησης θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

- Επειδή η πηγή είναι έγκυρη, η στήλη το μεταφέρει διατηρώντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις, αφού πρόκειται για εξωφρενικό περιστατικό: Θυμάστε την αιφνίδια αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου χωρίς αρχικά να αιτιολογηθεί, μέχρι τελικά να φτάσει απόγευμα και να ανακοινωθεί η προαιρετική δημόσια πρόταση;

- Λοιπόν, λέγεται ότι οι άνθρωποι του ΟΠΑΠ πήγαν την Παρασκευή 5 Ιουλίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα. Η Επιτροπή όμως δεν τα δέχθηκε, επικαλούμενη σύμφωνα με φήμες… άδειες του προσωπικού. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το πρωί της Δευτέρας και συγκεκριμένα για τις 8 π.μ..

- Τη Δευτέρα το πρωί οι άνθρωποι του ΟΠΑΠ ξαναπήγαν και ξεκίνησαν να συσκέπτονται. Η εξέταση των σχετικών εγγράφων συνεχιζόταν χωρίς η σύσκεψη να έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Ταυτόχρονα η συνεδρίαση του ΧΑ ξεκίνησε, οπότε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη μετοχή μέχρι να αποφασίσουν. Αν τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επί προεδρίας Χ. Γκότση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βάρεσε διάλυση.