Black Box 18/12/2019

Black Box 18/12/2019

- Η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε χθες ισχυρές διαθέσεις αντίδρασης, αν και οι τράπεζες δεν συμμετείχαν στο momentum. Παρά την ψήφιση του Ηρακλή  και τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και δείχνουν πως η ανάκαμψη που καταγράφεται στον κλάδο δημιουργεί αξιόλογα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες, οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν  να διατηρούν επιφυλάξεις.

- Το 2020 είναι ιδιαίτερα κρίσιμο έτος για τις τράπεζες. Είναι χρονιά Ηρακλή  καθώς οι προσπάθειες των τραπεζών θα επικεντρωθούν στις τιτλοποιήσεις ενώ ταυτόχρονα προς το τέλος του επομένου χρόνου  θα φανεί ποιες τράπεζες  έχουν δυνατότητα να ακολουθήσουν τους γρήγορους ρυθμούς αποκλιμάκωσης των NPLs και ποιές όχι.

- Η σκυτάλη το 2020 περνά στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή και μετά από δύο συναλλαγές που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου σταματούν πλέον οι απευθείας  πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων.  Τον κύκλο της απευθείας πώλησης   προβληματικών δανείων θα κλείσουν οι συναλλαγές της Αlpha Bank με το Neptune και της Εθνικής τράπεζας με το  ICON.

- Πρόκειται για δύο πακέτα με σχετικά κοινά χαρακτηριστικά, καθώς το ICON της ΕΤΕ έχει δάνεια ύψους 1,5 δις. μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ακινήτων και το Neptune της Αlpha Bank επίσης με εταιρικά δάνεια ύψους 1,8 δις. με εξασφαλίσεις σε 4.000 ακίνητα. Μόλις πουληθούν τα ICON και Neptune τελειώνουν για τις ελληνικές τράπεζες  οι απευθείας πωλήσεις.

- Η εκκίνηση των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή θα προσελκύσει νέους επενδυτές. Με εξαίρεση  ένα-δύο από τα σημερινά ονόματα της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων δεν θα ακούσουμε ξανά για τους υπόλοιπους. Θα δημιουργηθεί μια τελείως νέα επενδυτική βάση από επενδυτικούς φορείς που τους ενδιαφέρει να αγοράσουν τα mezzanine ομόλογα των τιτλοποιήσεων.

- Στο τέλος του 2020 θα έχει ξεκαθαρίσει για την ελληνική αγορά NPEs η ήρα από το στάρι. Και αυτό επειδή θα έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιος servicer είναι σε θέση  να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα  τα δάνεια, ποια τράπεζα πιάνει τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων και ποια όχι κοκ

- Είναι ξαφνικά  σαν κάποια αόρατα εμπόδια που υπήρχαν και βάλτωναν  κάθε προσπάθεια, να έφυγαν από τη μέση. Ο λόγος για το σκάνδαλο της Folli Follie όπου μετά από εξοργιστική τουλάχιστον απραξία, οι εξελίξεις παίρνουν τροπή  που διασώζουν έστω τα προσχήματα για την ελληνική αγορά και ανταποκρίνονται στο περί δικαίου αίσθημα.