Black Box 16/12/2019

Black Box 16/12/2019

- Η στήλη θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα γεγονότα που μας περιμένουν αυτήν την εβδομάδα, ξεκινώντας από σήμερα Δευτέρα όπου η ημερησία διάταξη έχει συναρπαστικές και απρόσμενες εξελίξεις οι οποίες θα εκπλήξουν ευχάριστα την αγορά. Ωστόσο όλα αυτά θα τα παραμερίσουμε, γιατί το ναυάγιο της Praxia αρχίζει και παίρνει διάσταση εξοργιστική και απαράδεκτη.

- Πώς πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της τράπεζας κυρία Αναστασία Σακελλαρίου; Απολύοντας τους εργαζόμενους της Praxia που είχαν προσληφθεί μέσα στο χρόνο, κατά βιαστικό, επιτακτικό τρόπο γιατί έπρεπε να τους διώξει πριν τις 31 Δεκεμβρίου, ώστε να μην δικαιούνται αποζημίωσης. "Εκτελέστηκαν" λοιπόν πρώτοι όσοι είχαν προσληφθεί στη διάρκεια του 2019 και από σήμερα παίρνουν σειρά οι υπόλοιποι.

- Η συνέχεια θα είναι εξίσου δραματική καθώς από τα 200 περίπου άτομα που εργάζονται στην τράπεζα θα μείνουν περίπου 20. Δυσάρεστο αλλά δυστυχώς αναπόφευκτο, εφόσον η Praxia bank έπεσε στα βράχια. Κι ενώ οι απολύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ενταθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, γράφτηκε -χωρίς να διαψευστεί- ότι η κ. Σακελλαρίου έχει υπογράψει σύμβαση με την οποία έχει λαμβάνει ως αποζημίωση ενάμιση εκατομμύριο ευρώ!

- Η ανακοίνωση που έβγαλε η Praxia Bank την Παρασκευή ήταν εξόχως εκνευριστική αφού μόνον που δεν παρουσίαζε ως επιτυχημένη τη λειτουργία της τράπεζας. Μια "επιτυχία" για την οποία η κυρία Σακελλαρίου προσπάθησε να μας πείσει παραθέτοντας καμιά εικοσαριά προμηθευτές της τράπεζας. Αποτυχίες συμβαίνουν στην επιχειρηματικότητα. Είναι όρος του
παιχνιδιού. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν να εκδοθεί μια ανακοίνωση η οποία να αναφέρει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο δεν δούλεψε όπως προσδοκούσαν, να εκφράζει τη λύπη του ανώτατου management για την ατυχή κατάληξη και να δηλώνει παραίτηση από τις τυχόν αποζημιώσεις προκειμένου να αποζημιωθούν καλύτερα οι υπάλληλοι που θα μείνουν Χριστουγεννιάτικα χωρίς δουλειά.

- Η ουσία είναι ότι η UBS αφού αρχικά αναζήτησε χωρίς επιτυχία επενδυτές, στη συνέχεια επιχείρησε να πουλήσει την τράπεζα χωρίς όμως και πάλι να υπάρξει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον. Το μοναδικό ενδιαφέρον που υπήρξε επισήμως στα πλαίσια της διαδικασίας πώλησης είναι αυτό της Viva, η οποία όμως ενδιαφέρεται μόνο για την άδεια κι όχι για την
υπάρχουσα δομή και δυναμικό της Praxia. Υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι όμως επίσης δεν προτίθενται να σηκώσουν τον σταυρό του πολυέξοδου μοντέλου που δημιούργησε η διοίκηση της Praxia.

- Δεκαπέντε τράπεζες έκλεισαν τα τελευταία χρόνια και δεν απολύθηκε ούτε ένας εργαζόμενος. Η Τρ. Πειραιώς έδωσε εννέα μισθούς bonus και ίδια εργασιακά δικαιώματα στο προσωπικό που μεταφέρθηκε στην Intrum και ξεσηκώθηκε η αντιπολίτευση επειδή στους 1.300 απέλυσε 24 υπαλλήλους που δεν δέχονταν τη μετάταξη τους. Εδώ η κ. Σακελλαρίου δια της Praxia έκαψε 95 εκατομμύρια ευρώ, στέλνει στο σπίτι 180 άτομα ενώ η ίδια στέκεται στην ουρά για να εισπράξει την αποζημίωση του ενάμισι εκατομμυρίου και ταυτόχρονα εκδίδει ανακοινώσεις που παρουσιάζει την τράπεζα σαν να πέτυχε.

- Αν δεν ζούμε σε παράλληλο σύμπαν τότε πρέπει να αναρωτηθούμε: Ή τα τελευταία χρόνια συνέβησαν τόσα πολλά δεινά που το σύστημα έγινε τελείως αναίσθητο, άδικο και αμοραλιστικό ή υπάρχει κάποια αόρατη δύναμη που είναι σαν να κρατά το σύστημα σφιχτά από τους γεννητικούς αδένες και δεν το αφήνει να αντιδράσει.

- Η Atlas - του αδάμαντα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος Bob Diamond - προφανώς βάζει στην Praxia 20 εκατομμύρια κατόπιν πιέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου το ψηφιακό μοντέλο να ξηλωθεί, οι υπάλληλοι και τα υπόλοιπα έξοδα να περιοριστούν δραστικά και η άδεια στη συνέχεια να πωληθεί σε κάποιον τρίτο επενδυτή. Αν εξαιρέσουμε τους εργαζόμενους που είναι τα θύματα της υπόθεσης, αυτό είναι το μοναδικό ρεαλιστικό σενάριο μιας σχετικά αναίμακτης απεμπλοκής μετά την παταγώδη αποτυχία της Praxia. Αρκεί φυσικά να υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσε χθες το ΒΗΜΑ σχετικά με το ναυάγιο της Praxia. Διότι όπως επεσήμανε η εφημερίδα, αν οι καταθέσεις είναι ασφαλισμένες στηνΤράπεζα της Ελλάδος έχει καλώς. Αν όμως έχουν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των διαχωριστικών ελλειμμάτων της τρίχρονης περιόδου, τότε τα πράγματα παίρνουν άλλες διαστάσεις και το ΒΗΜΑ προέτρεπε τον Γ. Στουρνάρα να διερευνήσει τι έχουν γίνει οι καταθέσεις που είχε συγκεντρώσει η Praxia.

- Σε κάθε περίπτωση είναι προκλητικό και άδικο να απολύονται κατά δεκάδες οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα το ανώτατο management να διατηρεί αλώβητα τα "χρυσά αλεξίπτωτα", δηλαδή τα συμβόλαια των υψηλών αποζημιώσεων. Το βέβαιο πάντως είναι ότι στην Praxia οι εργαζόμενοι θα περάσουν μαύρα Χριστούγεννα, ενώ κάποιοι από την διοίκηση της τράπεζας θα κερδίσουν... το λόττο.

- Με την ευκαιρία η στήλη θυμήθηκε ένα παλαιότερο περιστατικό στην Praxia, το οποίο δυσκολευόταν να πιστέψει, και ήθελε στέλεχος που διετέλεσε υπεύθυνος πληροφορικής στην τράπεζα μόλις για 5-6 μήνες, να αποχώρησε αφού προηγουμένως διαπραγματεύτηκε το συμβόλαιο του το οποίο προέβλεπε αποζημίωση 700.000 ευρώ! Τελικά, αποχώρησε έχοντας εισπράξει αποζημίωση μόλις...350.000 ευρώ για τους έξι ή και λιγότερους μήνες που έμεινε στην Praxia. Πράγματι κάποιοι στην Praxia κέρδισαν το λόττο. Σε καλή μεριά...