Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε hub καινοτομίας και τεχνολογίας

Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε hub καινοτομίας και τεχνολογίας

Όχι μόνο σε ένα σύγχρονο hub τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά σε τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων έχει τη δυνατότητα να μετασχηματιστεί η Θεσσαλονίκη, καθώς έχει ήδη προσελκύσει σημαντικά ονόματα και μεγάλες επενδύσεις, στο πλαίσιο της ψηφιακής της ώθησης και της εξωστρέφειας της.

Οι επενδύσεις που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς υλοποίησης καθώς και αυτές που βρίσκονται στον σχεδιασμό των τεχνολογικών κολοσσών που είναι ήδη εγκατεστημένοι στη συμπρωτεύουσα έχουν όλες τις δυνατότητες να την καταστήσουν ως έναν ισχυρό κόμβο καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα άμεσα αλλά και τα δευτερεύοντα οφέλη αποτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής θα απογειωθούν.

Το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer

Η Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας αναπτύσσει καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις που προάγουν τον εταιρικό σκοπό της και την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Στρατηγική προτεραιότητα του Kέντρου αποτελεί η σύναψη ισχυρών συνεργασιών με ταλέντα της ακαδημαϊκής ελληνικής κοινότητας και τοπικών φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας του φαρμακευτικού κολοσσού που ήδη λειτουργεί στην πόλη αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της εταιρείας και είναι στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα. Η Pfizer σταδιακά οικοδομεί ένα δίκτυο συνεργασίας με τα στελέχη της και τους τοπικούς φορείς, με σκοπό να παρέχει διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα.

Πέρα από το Κέντρο Καινοτομίας σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται και το Hub Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών στόχος του οποίου είναι να μετασχηματίζει πολύπλοκες και πολυδιάστατες διαδικασίες σε απλοποιημένες λύσεις. Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 125 εκ. ευρώ, η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 3 έτη και αναμένεται να δημιουργήσει 280 νέες θέσεις εργασίας.

Η συνολική επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στην πλήρη της εξέλιξη θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατομμύρια ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, τα δύο κέντρα δημιουργούν 2.600 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, αποφέροντας παράλληλα 1,6 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ σε βάθος δεκαετίας.

Η επένδυση της Deutsche Telekom

Η Deutsche Telecom, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης έδειξε και αυτή την εμπιστοσύνη της τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί πλέον στόχο των επενδυτών.

Το νέο κέντρο ανάπτυξης λογισμικού της Deutsche Telekom IT Solutions (θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού), το οποίο θα μετεγκατασταθεί στην Ελλάδα από την Αγία Πετρούπολη μετά τις κυρώσεις της ΕΕ για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποτελεί μια σημαδιακή κίνηση και για άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές του τεχνολογικού τομέα.

Η δημιουργία του νέου κέντρου εκτιμάται πως θα ανοίξει 300 θέσεις εργασίας για Έλληνες προγραμματιστές (IT experts) ενώ θα προστεθούν και 300 Ρώσοι που εργάζονταν ήδη στην Αγία Πετρούπολη. Στόχος είναι, το ψηφιακό στρατηγείο της εταιρείας να λειτουργήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2023 το αργότερο, να προσανατολιστούν στην αρχή σε μία προσωρινή λύση.

Η θερμοκοιτίδα ΟΚ!Τhess

Στα χρόνια λειτουργίας της θερμοκοιτίδας startup ΟΚ!Thess από το 2013, την οποία συνέστησαν που συνέστησαν δήμος, πανεπιστήμια και επιχειρηματικοί φορείς, υποστηρίχθηκαν 150 επιχειρηματικές ομάδες, προέκυψαν 40 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες συνεισέφεραν 200 νέες θέσεις εργασίας και συγκέντρωσαν δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια 5 εκατ. ευρώ.

Η προ-θερμοκοιτίδα του ΟΚ!Thess αποτελεί μια ευρύτερη συνεργατική δομή με διεθνή υποστήριξη, η οποία υποδέχεται τις ιδέες νέων επιστημόνων- ερευνητών που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (Startups) και στη συνέχεια τροφοδοτεί τις θερμοκοιτίδες που λειτουργούν στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με ώριμες πρωτοβουλίες, ικανές να αναζητήσουν εξωτερική χρηματοδότηση.

Είναι λοιπόν σαφές πως η Θεσσαλονίκη χτίζει σταδιακά ένα οικοσύστημα καινοτομίας, στο οποίο συμβάλλουν από μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις, μέχρι πολυεθνικές, ερευνητικά ιδρύματα όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε λίγα χρόνια το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC.

Το INTEC

Θα πρέπει ακόμη, να αναφερθεί και ο σχεδιασμός για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC που θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία της Θεσσαλονίκης. Στο χώρο αυτό προβλέπεται να δημιουργηθούν ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, χώρους πρασίνου αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο προβλέπουν τα σχέδια. Πρόσφατα μάλιστα το έργο εντάχτηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης (θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. Ευρώ), ενώ το ενδιαφέρον των εταιρειών για να εγκατασταθούν στο πάρκο είναι ήδη ζωηρό.

Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Το Thess ΙΝΤΕC θα…λάβει σάρκα και οστά σε δόσεις με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να αναμένεται την άνοιξη του 2024 με την εγκατάσταση των πρώτων startup και των ερευνητικών κέντρων στο Τεχνολογικό Πάρκο.