Η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την τεχνολογία και την εξωστρέφεια

Η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την τεχνολογία και την εξωστρέφεια

Ιδιαίτερη σημασία έχει η φετινή, 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγεται σε ένα κλίμα αρκετά βεβαρυμένο το οποίο επηρεάζεται από πολλές αρνητικές συγκυρίες με κυριότερη τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει δημιουργήσει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στον ενεργειακό τομέα και στην προσφορά τροφίμων, σε ένα περιβάλλον άκρως πληθωριστικό που προσπαθούσε να συνέλθει από τη διετή πανδημία και τις συνέπειες που είχε.

Παρά τις ανωτέρω αρνητικές εξελίξεις, υπάρχουν και ελπιδοφόρα μηνύματα, τα οποία αναμένεται να ακουστούν στη φετινή ΔΕΘ, όπως η άνοδος του τουρισμού σε νέο ύψος - ρεκόρ, μετά από δυο χρόνια συρρίκνωσης λόγω της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει μια αρκετά σημαντική ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας για το 2022. Ακόμη οι επενδύσεις, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε υποδομές, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να δημιουργήσουν το υπόβαθρο για ταχύτερη απεξάρτηση του ενεργειακού από την Ρωσία,.

Σημαντική είναι ακόμη και η σταδιακή μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα τεχνολογικό και καινοτομικό hub με την παρουσία κολοσσών, όπως η Deutsche Telekom, η Cisco, η Pfizer αλλά και ονομάτων όπως η Deloitte και η Accenture.

Το πιο σπουδαίο γεγονός για τη φετινή, 86η ΔΕΘ είναι και η δυναμική επαναφορά του θεσμού της Τιμώμενης Χώρας, όπου φέτος θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετέχοντας με σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και φορέων.

Στο επίκεντρο της συμμετοχής των HAE θα βρίσκονται η τεχνολογία και οι επενδύσεις όπου στο περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τους πλέον αναπτυγμένους κλάδους της οικονομίας τους, τα δυνητικά πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται από τις πρόσφατες εθνικές κινήσεις περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών.

Η εν λόγω συμμετοχή επιβεβαιώνει τη στρατηγική εξωστρέφειας της ΔΕΘ-Helexpo, που αναζητά με συνέπεια και συνέχεια νέους δρόμους δικτύωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η φετινή, 86η ΔΕΘ εστιάζει, ακόμη, το ενδιαφέρον της στην περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας προσκαλώντας να συμμετάσχουν επιμελητήρια, επιχειρήσεις, αλλά και πρακτικές που αναδεικνύουν το εύρος και τις εφαρμογές της στην ελληνική αγορά.

Επίκαιρο, ακόμη, θα είναι το αφιέρωμα της 86ης ΔΕΘ στην Κυκλική Οικονομία που θα παρουσιάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στο πεδίο της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Με επίκεντρο τα προϊόντα θέρμανσης - ψύξης, τους παρόχους ενέργειας, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων, τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, το αφιέρωμα της κυκλικής οικονομίας θα καλύψει λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου τις ανάγκες των επισκεπτών της ΔΕΘ για διερεύνηση των επιλογών τους στο ενεργειακό πεδίο.

Το αφιέρωμα της κυκλικής οικονομίας αναπτύσσεται στα περίπτερα 9 και 10, καθώς και σε υπαίθριους χώρους, ενώ μεταξύ άλλων έχει προσελκύσει εκθέτες με συστήματα ανακύκλωσης/καθαρισμού, οικολογικές συσκευασίες τροφίμων, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, εταιρίες επεξεργασίας νερού, ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, βιολογικού καθαρισμού, κλαδικούς φορείς κα.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους τρόπους πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, τον οικολογικό σχεδιασμό και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με στόχο την εξοικονόμηση χρήματος για τον καταναλωτή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Στην Κυκλική Οικονομία θα παρουσιαστούν και πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, καθώς και προϊόντα για τη σύγχρονη δόμηση.

Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει τις εκθεσιακές της ενότητες με τα πιο σύγχρονα προϊόντα, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις ενεργειακές εναλλακτικές στην οικιακή χρήση και την αυτοκίνηση, ενώ διοργανώνει το καθιερωμένο HELEXPO FORUM – τη συνεδριακή πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας.