Ξεκινά η επιχείρηση «διώξτε τα ράντζα»

Ξεκινά η επιχείρηση «διώξτε τα ράντζα»

Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται το «συμμάζεμα» των ράντζων από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, για το Υπουργείο Υγείας.

Για οριστική λύση, βέβαια, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς διότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν όχι μόνο αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης όλων των νοσοκομείων της Αττικής αλλά και πολλαπλές συγκρούσεις που σε αυτή τη φάση δεν κρίνονται σκόπιμες.

Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει αφήσει να εννοηθεί δημοσίως ότι η οριστική λύση στο πρόβλημα των ράντζων απαιτεί μέτρα και πόρους που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμα.

Επιδιώκεται λοιπόν μια αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων, τα οποία πιέζονται σε κάθε γενική εφημερία και πολύ περισσότερο σε περιόδους έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων όπως αυτή που διανύουμε εδώ και δύο περίπου μήνες.

Στο επίκεντρο της επιχείρησης «διώξτε τα ράντζα» βρίσκεται το Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, το οποίο αναπτύσσει δεκάδες επικουρικές κλίνες (έτσι λέγονται επισήμως τα ράντζα) σε κάθε εφημερία. Η αποσυμφόρηση του Αττικού μοιάζει τελευταία με «στοίχημα» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση. Μαζί με το Αττικό, επιχειρείται να αποσυμφορηθούν ο Ευαγγελισμός, το «Γ. Γεννηματάς» και το Λαϊκό.

Ύστερα από σχεδόν ενάμιση μήνα διαβουλεύσεων, σχεδιασμών και συσκέψεων σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, φαίνεται πως οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και δύο τουλάχιστον ιδιωτικές κλινικές, αν και ακόμη δεν φαίνεται να έχουν δοθεί οριστικά τα χέρια. Όπως όλα δείχνουν, η επιχείρηση θα ξεκινήσει με διορθωτικές κινήσεις εντός του ΕΣΥ και στην πορεία θα μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των οριστικών συμφωνιών με τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις εφημερίες για το Αττικού θα κληθεί να συνδράμει το Ασκληπιείο της Βούλας – το οποίο εφημερεύει τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας για ορθοπεδικά περιστατικά – αναλαμβάνοντας κάποιους ορθοπεδικούς ασθενείς. Παράλληλα, δρομολογείται η μετακίνηση κάποιων χρόνιων περιστατικών από το Αττικό προς άλλα νοσοκομεία, ώστε να αποδεσμευθούν κρεβάτια, ενώ αναμένεται και η συνδρομή ιδιωτικής κλινικής η οποία – εφόσον οριστικοποιηθεί η σχετική συμφωνία – θα δεσμεύει για λογαριασμό του Αττικού 30 κλίνες. Σε αυτές θα μπορούν να νοσηλευθούν ασθενείς που φθάνουν στη γενική εφημερία του Αττικού και κρίνεται ότι χρειάζονται εισαγωγή.

Στην προσπάθεια «τακτοποίησης» του Αττικού, κι ενώ το σωματείο του νοσοκομείου προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές των αντίστοιχων κλινικών, ζητώντας και τη δική τους βοήθεια. Οι πανεπιστημιακές κλινικές θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τον προγραμματισμό τους ώστε κατά τις γενικές εφημερίες να έχουν διαθέσιμα κάποια κρεβάτια νοσηλείας.

Σε ό,τι αφορά τον Ευαγγελισμό, ήδη το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν ασθενείς προσέρχονται στις γενικές εφημερίες.

Για την αποσυμφόρηση της γενικής εφημερίας του «Γ. Γεννηματάς» γίνονται συζητήσεις για δέσμευση 20 κλινών σε γειτονική ιδιωτική κλινική.

Τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση των αρμοδίων με εκπροσώπους μιας τρίτης κλινικής, με στόχο να παραχωρηθούν κλίνες που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην εφημερία του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Συζητείται επιπλέον η συνδρομή και άλλων μικρότερων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, όπως η «Παμμακάριστος».

Οι ασθενείς είτε θα μεταφέρονται στην συνεργαζόμενη (δημόσια ή ιδιωτική) δομή αφού αξιολογηθούν στη γενική εφημερία, είτε θα διακομίζονται απευθείας. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι θα χρειαστεί η συνδρομή του ΕΚΑΒ σε αυτές τις «ενδιάμεσες» διακομιδές.

Όλο το εγχείρημα θα παρακολουθείται από ομάδα παρακολούθησης των εφημεριών.

Το Υπουργείο Υγείας έχει προαναγγείλει και επανεξέταση του συστήματος εφημέρευσης στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ σε δεύτερο χρόνο σχεδιάζεται η αυτόνομη και 24ωρη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει τα ΤΕΠ να αποκτήσουν δικό τους εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.