Πανδημία: Pressing στους γιατρούς για αντιικά και εμβόλια

Πανδημία: Pressing στους γιατρούς για αντιικά και εμβόλια

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο κορονοϊός και το στέλεχος Κράκεν μπορεί «δείξουν τα δόντια τους» στην Ελλάδα. Η γρίπη και οι άλλοι εποχικοί ιοί δείχνουν σημεία κάμψης και αν μπουν σε φάση ύφεσης, θα μπορούσαν δώσουν «χώρο» σε μια νέα έξαρση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές απόψεις, οι ιοί συμπεριφέρονται ανταγωνιστικά μεταξύ τους: Κυκλοφορούν ταυτόχρονα αλλά θεωρείται δύσκολο να παρουσιάσουν έξαρση ταυτόχρονα. Με βάση αυτή την άποψη, όσο η γρίπη είναι σε έξαρση, τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν ελεγχόμενα. 

Όμως, οι ειδικοί αναμένουν κορύφωση της γρίπης τις επόμενες τρεις εβδομάδες και σταδιακή αποκλιμάκωση αμέσως μετά. 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει πάψει να ανακοινώνει συνολικό αριθμό κρουσμάτων, με τα στελέχη του να υποστηρίζουν ότι μέχρι ώρας είναι ελεγχόμενα. 

Ωστόσο, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 ή αλλιώς Κράκεν βρίσκεται ήδη στη χώρα και δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να «πιέσει» τα επιδημιολογικά δεδομένα. Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη της πορείας του ιού τους δύο επόμενους μήνες. 

Έτσι, εντείνονται οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στα μέτρα ατομικής προστασίας και τον εμβολιασμό, έστω και την τελευταία στιγμή. 

Υπό αυτό το πρίσμα, «επιστρατεύονται» οι ιδιώτες γιατροί που είναι διαχρονικά σε πιο άμεση επαφή με τους πολίτες, ώστε να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό, τουλάχιστον των ευπαθών ομάδων, με τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία θεωρούνται ότι παρέχουν προστασία και από απέναντι στις νέες παραλλαγές.

Pressing στους γιατρούς με διπλό στόχο 

Η αρχή έχει γίνει από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) ο οποίος  – σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ –  εξαπολύει «καταιγισμό» ενημέρωσης των μελών του. Ο στόχος είναι διπλός: αφενός να αφυπνιστούν οι πολίτες ώστε να προστατεύονται όσο μπορούν και να σπεύσουν να εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια. Αν υποθέσει κανείς ότι μια πιθανή έξαρση κορονοϊού θα υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες, ακόμη και τώρα το εμβόλιο μπορεί να «χτίσει» ανοσία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

Ο δεύτερος στόχος είναι οι γιατροί να είναι σε επαγρύπνηση για την έγκαιρη διάγνωση και την έγκαιρη συνταγογράφηση των αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς υψηλού κινδύνου. Έτσι μπορούν να αποτραπούν αρκετά βαριά περιστατικά και θάνατοι. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να προληφθεί και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Αυτό έχει εφαρμογή και στην περίπτωση της γρίπης, καθώς αυτή την περίοδο θεωρείται σημαντική η έγκαιρη έναρξη αντιικής αγωγής.   

Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλους ιατρικούς συλλόγους. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας κάλεσε δημοσίως τα μέλη του που απασχολούνται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να κάνουν ευρεία χρήση των διαθέσιμων θεραπειών σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις οδηγίες χορήγησής τους. 

Κάλεσε ακόμη τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε μεγάλο συνωστισμό. Ειδικά για τους ανοσοκατεσταλμένους, ο ΙΣΑ προτείνει ευρεία χρήση μάσκας, σύμφωνα και με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.  

Οι γιατροί επισημαίνουν και την ανάγκη εκστρατείας για την ευρεία χρήση των διαθέσιμων εμβολίων τόσο για την εποχική γρίπη όσο και των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου  έναντι της νόσου Covid-19. Στην παρούσα φάση, πάντως, δεν υλοποιείται κεντρικά κάποια εντατική καμπάνια για τον εμβολιασμό. 

Με στόχο την παρακολούθηση του νέου στελέχους Κράκεν και της εξάπλωσής του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά να διενεργούνται τεστ, να μην ατονήσουν οι γενετικές αναλύσεις, να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη με τα νέα εμβόλια και να εξετάζονται κατά περίπτωση μέτρα όπως η τηλεργασία.   

 

Διαβάστε Περισσότερα