Τα τρία μικρόβια που ανησυχούν τους επιστήμονες
Shutterstock
Shutterstock
Πολλαπλές ιώσεις

Τα τρία μικρόβια που ανησυχούν τους επιστήμονες

Πολλαπλές ιώσεις ταλαιπωρούν τα παιδιά κάθε ηλικίας αλλά και πολλούς ενήλικες αυτή την εποχή. Γρίπη, κορονοϊός και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV είναι μόνο ένα μέρος των ιών που κυκλοφορούν οδηγώντας πολλά παιδιά στα επείγοντα.

Παιδίατροι αναφέρουν μάλιστα αρκετές περιπτώσεις παιδιών που προσβάλλονται από πολλούς ιούς ταυτόχρονα και άλλων που νοσούν με βαριά συμπτώματα και φτάνουν ένα βήμα πριν από την εντατική…

Το κλείσιμο των σχολείων δεν αναμένεται να βελτιώσει την κατάσταση, αφού, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η μετάδοση των ιών θα μεταφερθεί από τις σχολικές αίθουσες στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η τριπλή επιδημία, δηλαδή η ταυτόχρονη κυκλοφορία κορονοϊού, γρίπης και RSV έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη, με τις αρμόδιες αρχές να απευθύνουν αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και να καλούν τις εθνικές αρχές να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως για το ενδεχόμενο ισχυρής πίεσης στα συστήματα περίθαλψης, με μεγάλη ζήτηση κλινών σε απλές και ειδικές μονάδες αλλά και με απουσίες προσωπικού λόγω νόσησης.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα δυόμιση χρόνια πανδημίας, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τους περιορισμούς στις συναθροίσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης, δηλαδή την καταστολή της άμυνας μας απέναντι σε ιούς και βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας είναι φέτος πιο ευάλωτος και ακόμη πιο ευάλωτες είναι οι ομάδες του πληθυσμού με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα – βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες.

Προβληματισμός για τρία μικρόβια 

Στην Ελλάδα οι γιατροί εκφράζουν προβληματισμό και για τις μικροβιακές λοιμώξεις οι οποίες είναι πιο σπάνιες – αφού δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα όσο οι ιογενείς – αλλά προκαλούν πιο βαριά νόσο και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή των ασθενών.

Στρεπτόκοκκος, πνευμονιόκοκκος και μηνιγγιτιδόκοκκος είναι οι τρεις μικροβιακοί «εχθροί» που προβληματίζουν αυτή την περίοδο ειδικά την παιδιατρική κοινότητα, αφού και τα τρία αυτά μικρόβια μπορούν να πλήξουν βρέφη και μικρά παιδιά.

Ο στρεπτόκοκκος Α έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη, με την Αγγλία να μετρά ήδη πάνω από 50 θανάτους.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η πιο κοινή αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας στα παιδιά. Συχνά αναφέρονται κρούσματα σε νηπιαγωγεία και σχολεία. Συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πονοκέφαλο και πυρετό και στίγματα στην υπερώα του στόματος. Σε στέλεχος του στρεπτόκοκκου Α οφείλεται και η οστρακιά. Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α συνήθως κορυφώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης στην Ευρώπη.

Οι κλινικοί γιατροί παρατηρούν αύξηση στις λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χειμώνα, ενώ δεν αποκλείουν και την εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από μηνιγγιτιδόκοκκο.

Ο πνευμονιόκοκκος είναι το συχνότερο αίτιο μικροβιακής πνευμονίας στον άνθρωπο, αλλά μπορεί να προκαλέσει και ιγμορίτιδα, μέση ωτίτιδα, αλλά και πιο σοβαρές λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα, η βακτηριαιμία και η βακτηριαιμική πνευμονία.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος ευθύνεται κατά πλειονότητα για τα περιστατικά μηνιγγίτιδας στα παιδιά κάτω των 5 ετών τα οποία είναι και η ομάδα υψηλότερου κινδύνου. Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και η μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία είναι επικίνδυνες για τη ζωή.

Ατομική ευθύνη για μάσκα, απαραίτητα τα εμβόλια

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα τονίζουν επανειλημμένα την αξία που έχει ειδικά φέτος ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και τη γρίπη αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να τηρείται ευλαβικά το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού για τα παιδιά, αφού περιλαμβάνει εμβόλια που προστατεύουν από επικίνδυνα βακτήρια όπως ο πνευμονιόκοκκος και ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Υπενθυμίζουν ακόμη ότι οι βασικοί κανόνες υγιεινής όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητοι.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας, το σενάριο επαναφοράς της σε υποχρεωτική βάση είναι μάλλον απίθανο. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι κάθε πολίτης πρέπει να δρα με ατομική ευθύνη και να χρησιμοποιεί μάσκα σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου έκθεσης σε ιούς (πολυσύχναστους χώρους, σημεία με μεγάλο συνωστισμό, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας κλπ) ώστε να προστατεύει τον εαυτό του και τους οικείους του.