Παχυσαρκία: Τα φάρμακα που αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία
Pixabay
Pixabay
Έρευνα

Παχυσαρκία: Τα φάρμακα που αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία

Μια νέα γενιά φαρμάκων φέρνει επανάσταση στη θεραπεία της παχυσαρκίας και εκπλήσσει τους ερευνητές με τη δραστικότητά τους.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σεμαγλουτίδη (semaglutide), έχασαν τουλάχιστον το 20% του σωματικού τους βάρους. Ένα άλλο φάρμακο, η τιρζεπατίδη (tirzepatide), έδειξε παρόμοια αποτελέσματα σε περισσότερους από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη.

Παρά την υψηλή αποτελεσματικότητά τους, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν απαραίτητα τη λύση για όλους όσοι ζουν με παχυσαρκία.

Πεινασμένος εγκέφαλος ή πεινασμένο έντερο;

Τα φάρμακα δρουν μιμούμενοι μια ορμόνη που ονομάζεται πεπτίδιο 1 που μοιάζει με γλυκαγόνη (GLP-1), η οποία σχετίζεται με τη ρύθμιση της όρεξης. Το 2021, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τη σεμαγλουτίδη, με την εμπορική ονομασία Wegovy, για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Και παρόλο που ο οργανισμός ενέκρινε την τιρζεπατίδη, που διατίθεται στην αγορά ως Mounjaro, το 2022 για τη θεραπεία μόνο του διαβήτη τύπου ΙΙ, το φάρμακο συχνά συνταγογραφείται ως παράγοντας απώλειας βάρους.

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι η ανταπόκριση των ανθρώπων στη φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της παχυσαρκίας τους.

«Πιστεύουμε πως αυτοί οι ασθενείς έχουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών GLP-1 και γι’ αυτό έχουν παχυσαρκία. Και όταν τους δίνετε τα ανάλογα GLP-1, τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά», εξήγησε ο ερευνητής Αντρές Ακόστα.

Έτσι, η ομάδα κατέταξε τα άτομα με παχυσαρκία σε τέσσερις υποκατηγορίες: 1. αυτούς που πρέπει να τρώνε περισσότερο για να φτάσουν σε χορτασμό (το οποίο οι ερευνητές ονόμασαν πεινασμένο εγκέφαλο), 2. σε εκείνους που φτάνουν σε πληρότητα με ένα γεύμα κανονικού μεγέθους, αλλά αισθάνονται πεινασμένοι ξανά σύντομα (πεινασμένο έντερο), 3. σε εκείνους που τρώνε για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα (συναισθηματική πείνα) και 4. σε εκείνους που ζουν με σχετικά αργό μεταβολισμό.

Τα άτομα με πεινασμένο έντερο, που τείνουν να πεινούν μεταξύ των γευμάτων, φάνηκε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα νέα φάρμακα, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης κ. Ακόστα, ειδικός στην παχυσαρκία στην «Mayo Clinic» στο Ρότσεστερ της Μινεσότα μαζί με την ομάδα του. 

Για πόσο θα χρειάζεται η λήψη των φαρμάκων; 

Οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν επίσης όχι μόνο ποιοι είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν αλλά και για πόσο καιρό θα πρέπει να παίρνουν αυτά τα φάρμακα.

Μια κλινική δοκιμή έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που σταμάτησαν να λαμβάνουν τη σεμαγλουτίδη μετά από 20 εβδομάδες ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που είχαν χάσει αρχικά, ενώ όσοι παρέμειναν στη φαρμακευτική αγωγή συνέχισαν να χάνουν βάρος. Ο κ. Ακόστα λέει ότι η παχυσαρκία θεωρείται πλέον μια χρόνια ασθένεια και τα φάρμακα αυτά συνιστώνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.