Οι ερευνητές ασχολούνται με το μυστήριο των πονοκεφάλων από το κόκκινο κρασί
Shutterstock
Shutterstock
Μελέτη

Οι ερευνητές ασχολούνται με το μυστήριο των πονοκεφάλων από το κόκκινο κρασί

Οι επιστήμονες έχουν μια νέα θεωρία σχετικά με το γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πονοκεφάλους λίγο μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ακόμα και ενός μικρού ποτηριού.

Είναι ένα μυστήριο που χρονολογείται από τους αρχαίους Έλληνες, που έκαναν τους πρώτους τρύγους. Οι εξηγήσεις περιλαμβάνουν ότι οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από συντηρητικά που ονομάζονται θειώδη ή από την αντίδραση του σώματος σε συστατικά του φλοιού των σταφυλιών που ονομάζονται τανίνες, αλλά οι θεωρίες δεν έχουν ακόμα απτές αποδείξεις.

Σε μια νέα μελέτη από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι ένα αντιοξειδωτικό μπορεί να προκαλέσει μια διαδικασία σε μερικούς ανθρώπους που εμποδίζει το σώμα να διασπάσει σωστά το αλκοόλ, με αποτέλεσμα μια τοξική συσσώρευση που προκαλεί τον πονοκέφαλο μέσα σε λίγη ώρα πίνοντας κόκκινο κρασί. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατάσταση ισχύει μόνο για μερικούς ανθρώπους και ότι όλα τα κόκκινα κρασιά δεν προκαλούν απαραίτητα πονοκεφάλους. 

Οι πονοκέφαλοι αρχίζουν λίγο μετά την κατανάλωση του κρασιού και δεν οφείλονται σε ένα hangover της επόμενης ημέρας που προέρχεται από την κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ.

Με βάση εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές θεωρούν ότι το αντιοξειδωτικό που ευθύνεται για τους πονοκεφάλους είναι μια φλαβανόλη που ονομάζεται κερσετίνη. Θεωρείται ένα υγιές αντιοξειδωτικό που μπορεί να αγοραστεί ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος.

Αλλά «όταν οι «ευαίσθητοι» άνθρωποι καταναλώνουν κρασί με ακόμη και μέτριες ποσότητες κερκετίνης, αναπτύσσουν πονοκεφάλους, ιδιαίτερα εάν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλη κατάσταση κεφαλαλγίας», ανέφερε ο συν-συγγραφέας Dr. Morris Levin, MD, καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. 

«Πιστεύουμε ότι είμαστε επιτέλους στο σωστό δρόμο για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμαστεί επιστημονικά σε άτομα που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους».

Τα κόκκινα κρασιά έχουν 10 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τα λευκά κρασιά, σημείωσαν οι ερευνητές. Η ποσότητα κερκετίνης ποικίλλει ευρέως από το ένα κόκκινο κρασί στο άλλο και η φλαβανόλη είναι γνωστό ότι είναι υψηλότερη στα κρασιά των οποίων τα σταφύλια εκτέθηκαν πολύ στο φως του ήλιου, σε σύγκριση με τα σκιασμένα σε συστάδες σταφυλιών. 

Μερικοί αμπελώνες χρησιμοποιούν πρακτικές όπως πέργκολες και αραίωση φύλλων για τη διαχείριση της έκθεσης των σταφυλιών στον ήλιο. Οι τεχνικές παρασκευής κρασιού επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα κερσετίνης, έγραψαν οι ερευνητές, όπως το πώς παλαιώνει το κρασί και αν παλαιώνει μαζί με τη φλούδα ή χωρίς τα σταφύλια.

Μια μελέτη παρακολούθησης σε ανθρώπους έχει ήδη προγραμματιστεί ώστε να ξεκινήσει άμεσα για τη σύγκριση των επιπτώσεων του πονοκεφάλου των κρασιών που περιέχουν πολύ κερσετίνη με εκείνων που έχουν πολύ λίγη από αυτήν. 

Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης στο μέλλον να εξετάσουν γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πονοκεφάλους από κόκκινο κρασί.

«Εάν η υπόθεσή μας αποδειχθεί, τότε θα έχουμε τα εργαλεία για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα», δήλωσε ο χημικός κρασιού και συν-συγγραφέας Dr. Andrew Waterhouse, PhD, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του Davis.