Μελέτη: Η φυσική κατάσταση έχει μεγαλύτερη σημασία από την απώλεια βάρους για τη νεφρική νόσο
Shutterstock
Shutterstock

Μελέτη: Η φυσική κατάσταση έχει μεγαλύτερη σημασία από την απώλεια βάρους για τη νεφρική νόσο

Εδώ παρουσιάζεται ένας καλύτερος λόγος για γυμναστική από το να χάσει κάποιος βάρος.

Η καλύτερη φυσική κατάσταση και η διατήρηση του σωματικού βάρους μείωσαν τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου σε ενήλικες με παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Obesity. Αλλά η απώλεια βάρους δεν μείωσε αυτόν τον κίνδυνο.

«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τις βέλτιστες στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου νεφρικής νόσου σε ενήλικες με παχυσαρκία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Meera Harhay, MD, ιατρική διευθύντρια κλινικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια.

Η παχυσαρκία είναι ένας καλά εδραιωμένος παράγοντας κινδύνου για νεφρική νόσο, η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με το επιπλέον λίπος μπορεί να αυξήσουν τον όγκο των σωματικών υγρών, να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να προάγουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όλα αυτά αναγκάζουν τα νεφρά να εργαστούν σκληρότερα για να φιλτράρουν το αίμα, οδηγώντας σε βλάβες και ουλές.

«Τα νεφρά μπορούν να αντισταθμίσουν τόσα πολλά πριν υπάρξει μόνιμη βλάβη», είπε ο Harhay, επιδημιολόγος και ειδικός στη μεταμόσχευση νεφρού.

Στη μελέτη, ο Harhay και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, μια πρωτοβουλία των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας που παρακολούθησε 6.814 ενήλικες μέσης ηλικίας σε έξι πόλεις των ΗΠΑ, παρακολουθώντας το βάρος τους και άλλα μέτρα υγείας για 10 χρόνια. Από αυτή τη «δεξαμενή», οι ερευνητές μέτρησαν 1.208 ενήλικες που ταίριαζαν στον ιατρικό ορισμό των παχύσαρκων, αλλά δεν ξεκίνησαν τη μελέτη με νεφρική νόσο ή διαβήτη (που μπορεί να προκαλέσει νεφρική νόσο).

Διαπίστωσαν ότι για κάθε 11 κιλά που έπαιρναν οι άνθρωποι, ο κίνδυνος νεφρικής νόσου αυξανόταν κατά 34%. Αλλά η απώλεια βάρους δεν μείωσε τον κίνδυνο. Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόληψη της αύξησης βάρους μπορεί να είναι πιο σημαντική από την απώλεια βάρους.

Χρησιμοποιώντας τον αυτοαναφερόμενο ρυθμό βάδισης των συμμετεχόντων ως μέτρο φυσικής κατάστασης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι περπατούσαν πιο αργά από 2 χιλιόμετρα την ώρα είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν νεφρική νόσο από αυτούς που περπατούσαν πιο γρήγορα.

Μόλις σχηματιστεί ουλώδης ιστός στα νεφρά, αυτή η βλάβη δεν μπορεί να αναιρεθεί. Αλλά η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει το σώμα να επιβιώσει από τη βλάβη αυτή, υπέθεσαν οι ερευνητές.

Ο Harhay είπε ότι το όφελος θα μπορούσε να σχετίζεται με τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της τακτικής άσκησης ή/και την καλύτερη υγεία στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. «Οι μηχανισμοί με τους οποίους η άσκηση και η καλύτερη φυσική κατάσταση προστατεύουν τα νεφρά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κενό γνώσης», είπε.

Πέρα από το σωματικό βάρος

Η μελέτη αντανακλά μια αυξανόμενη τάση στην έρευνα για την παχυσαρκία μακριά από την εστίαση μόνο στο σωματικό βάρος αλλά και στην εξέταση άλλων πραγμάτων που μπορεί να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ασθένειας.

«Για περίπου 2 δεκαετίες τώρα, υπάρχει σε βάθος έρευνα για το ποιος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας για τη μακροζωία μας και τον κίνδυνο ασθενειών», δήλωσε ο Matthew Ahmadi, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία. «Είναι το «fitness» ο κύριος οδηγός, το «λίπος» ή ένας ισορροπημένος συνδυασμός μεταξύ των δύο;»

Σε μια μελέτη του 2022 που συντάχθηκε από τον Ahmadi, τα άτομα που περπατούσαν με ταχύτερο ρυθμό είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης (7 χρόνια) από εκείνους που περπατούσαν πιο αργά. Μια μελέτη του 2021, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, διαπίστωσε ότι η έναρξη μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης (είτε είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους είτε όχι) αντιμετώπισε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου που συνδέεται με υψηλό δείκτη μάζας σώματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι προπονήσεις cardio μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές σε ασθενείς με νεφρική βλάβη. Η νεφρική νόσος συνδέεται με απώλεια μυών (σαρκοπενία) και απώλεια μυϊκής δύναμης (δυναπενία). Ως εκ τούτου, η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να είναι καλύτερη στη βελτίωση της ταχύτητας βαδίσματος σε ασθενείς με σαρκοπενία από τα προγράμματα που χρησιμοποιούν άλλους τύπους προπόνησης.

«Ένα άτομο με νεφρική νόσο θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του σχετικά με τους στόχους άσκησης του», είπε ο Harhay, ο οποίος σκοπεύει να διερευνήσει πώς τα άτομα με παχυσαρκία και νεφρική νόσο μπορούν να χάσουν βάρος διατηρώντας τη μυϊκή μάζα.