Κορονοϊός: Τι θα αποφασίσει η Ευρώπη για τα εμβόλια

Κορονοϊός: Τι θα αποφασίσει η Ευρώπη για τα εμβόλια

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των συστάσεων που αφορούν τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. 

Μια πρόταση που προκάλεσε έκπληξη ήρθε από την Αμερική: Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προτείνει ετήσιο εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19 με μια δόση κάθε φθινόπωρο, όπως δηλαδή γίνεται και ο αντιγριπικός εμβολιασμός. 

Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να μπαίνουν σε άλλη φάση διαχείρισης της πανδημίας, επιχειρώντας να περάσουν το μήνυμα ότι ο κορονοϊός είναι πλέον μέρος της ζωής μας, όπως συμβαίνει με τη γρίπη και άλλους ιούς.

Ο κορονοϊός, βέβαια, συνεχίζει να προσβάλλει πάνω από 30.000 Αμερικανούς καθημερινά και να σκοτώνει τουλάχιστον 300, επίσης καθημερινά… Συνολικά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει περισσότερα από 101,7 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 1,1 εκατομμύρια θανάτους.  

Όπως και να ‘χει, προτείνεται ετήσιος εμβολιασμός με ένα εμβόλιο η σύνθεση του οποίου θα αποφασίζεται κάθε Ιούνιο, για το εκάστοτε ερχόμενο φθινόπωρο. Η πρόταση αυτή, που έχει προκαλέσει έκπληξη ακόμη και σε επιστήμονες εντός του FDA, πηγαίνει ένα ακόμη βήμα παραπέρα: Όπως αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν να χρειαστούν μόνο μία δόση, ανεξάρτητα από το πόσες δόσεις έχουν κάνει στο παρελθόν. Δύο δόσεις μπορεί να χρειαστούν σε πολύ ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (βρέφη, ανοσοκατεσταλμένοι κλπ).  

Οι προτάσεις θα συζητηθούν την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή του FDA στην οποία συμμετέχουν και ανεξάρτητοι σύμβουλοι οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν. 

Ήδη, πάντως, επιστήμονες από διεθνώς αναγνωρισμένα ιδρύματα όπως η Mayo Clinic, εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό, με τα εξής επιχειρήματα: αφενός ο κορονοϊός δεν συμπεριφέρεται (τουλάχιστον όχι ακόμη) όπως η γρίπη και επομένως δεν είναι βέβαιο ότι ένα ετήσιο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντί του. Και αφετέρου τα γενετικά δεδομένα για τον κορονοϊό πιθανώς δεν είναι επαρκή για την παρασκευή ενός ετήσιου εμβολίου. 

Τι θα αποφασίσει η Ευρώπη 

Επί των αμερικανικών προτάσεων αναμένεται και η αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ μένει να δούμε και τι θα αποφασίσει η Ευρώπη σχετικά με τον εφεξής εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. 

Την τελευταία εβδομάδα η Ευρώπη κατέγραψε περισσότερα από 311.000 νέα κρούσματα και 2.826 νέους θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού. 

Σε έξι από τις 61 χώρες που καταχώρησαν δεδομένα καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων της τάξης του 20% ή και περισσότερο. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα. 

Επιπλέον, σε μόλις 3 χώρες – Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία – καταγράφηκε πάνω από 46% του συνόλου των θανάτων της τελευταίας εβδομάδας.  

Πριν από λίγες μέρες η σουηδική υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πρότεινε για ηλικιωμένους και άτομα υψηλού κινδύνου δύο αναμνηστικές δόσεις μέσα στο 2023, αρχής γενομένης από την άνοιξη.

Πιο συγκεκριμένα, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και άτομα που ζουν σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων συνιστάται να κάνουν δύο αναμνηστικές δόσεις εμβολίου κατά της νόσου Covid-19: μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο / χειμώνα, με χρονική απόσταση έξι μηνών μεταξύ των δύο δόσεων.

Σε άτομα ηλικίας 65-79 ετών και νεότερα άτομα υψηλού κινδύνου συνιστάται μια αναμνηστική δόση για την περίοδο φθινοπώρου / χειμώνα το 2023. Αυτές οι συστάσεις θα ισχύουν από τη 1η Μαρτίου 2023 και μέχρι νεωτέρας. Μέσα στο μήνα αναμένονται και οι συστάσεις για τον γενικό πληθυσμό κάτω των 65 ετών.

Αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν στην Ευρώπη, από τις εταιρείες Pfizer και Moderna, τα διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση σε όσους έχουν ολοκληρώσει το βασικό εμβολιασμό με τα αρχικά εμβόλια. Τα εμβόλια αυτά περιέχουν δύο στελέχη εμβολίου, ένα για προστασία από τον αρχικό ιό SARS- CoV-2 και ένα δεύτερο που στοχεύει τις υπομεταλλάξεις της Όμικρον. Με βάση όσα είναι γνωστά έως σήμερα, δεν αναμένονται σύντομα νεότερα εμβόλια.