«Καμπανάκι» ECDC για αύξηση κρουσμάτων της νόσου των Λεγεωναρίων

«Καμπανάκι» ECDC για αύξηση κρουσμάτων της νόσου των Λεγεωναρίων

Το 2021, παρατηρήθηκε το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό κοινοποίησης της νόσου των Λεγεωναρίων μέχρι σήμερα με 2,4 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, αναφέρει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα (Legionella). Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού.

Σύμφωνα με το ECDC τέσσερις χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία) αντιπροσώπευαν το 75% όλων των κοινοποιηθέντων κρουσμάτων. Οι άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν η πιο επηρεασμένη ομάδα (8,9 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού).

Μόνο το 11% των περιπτώσεων αναφέρθηκαν ως επιβεβαιωμένες από καλλιέργεια.

Αυτό πιθανότατα οδηγεί σε υποεκτίμηση των περιπτώσεων της νόσου των Λεγεωναρίων που προκαλείται από είδη ΛεγεωνέλλαΗ πλειονότητα των περιπτώσεων θεωρήθηκε ως επίκτητη από την κοινότητα.

Εμφάνιση τουλάχιστον μίας εστίας νόσου των Λεγεωνάριων αναφέρθηκε από οκτώ από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης που ανέφεραν δεδομένα στο σύστημα αναφοράς επιδημιών. Συνολικά αναφέρθηκαν 19 κρούσματα με 137 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το πρόγραμμα επιτήρησης της νόσου των Λεγεωνάριων που σχετίζεται με ταξίδια (TALD) παρατήρησε αύξηση 38% στα κρούσματα σε σύγκριση με το 2020. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το 90% των περιπτώσεων TALD εμφανίστηκε σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω.

Παρόμοια ηλικιακή κατανομή παρατηρήθηκε και στην ετήσια αναδρομική συλλογή δεδομένων περιπτώσεων νόσου των Λεγεωνάριων.

Αναλυτικά ολόκληρη η έκθεση του ECDC  εδώ