Η ηπατίτιδα ανταγωνίζεται πλέον τη φυματίωση ως η κορυφαία θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια, με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου, καθώς ο ιός στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 3.500 ανθρώπους κάθε μέρα.
Τα ποσοστά κάλυψης των εξετάσεων και της θεραπείας έχουν μείνει στάσιμα σε όλο τον κόσμο, θέτοντας σε κίνδυνο τους φιλόδοξους στόχους του ΠΟΥ για την εξάλειψη της ηπατίτιδας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναφέρει σε άρθρο του το The National News.
Τα στοιχεία από 187 χώρες, που αποκαλύφθηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση για την ηπατίτιδα το 2024, έδειξαν ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό αυξήθηκε από 1,1 εκατ. το 2019 σε 1,3 εκατ. το 2022, αγγίζοντας τα επίπεδα της φυματίωσης.
Η ηπατίτιδα Β παραμένει η πιο θανατηφόρα ασθένεια, με 83% των θανάτων, ενώ η ηπατίτιδα C ήταν υπεύθυνη για τους υπόλοιπους θανάτους.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι η έκθεση ανέδειξε τις αδυναμίες των υγειονομικών αρχών στη διάγνωση του ιού.
«Αυτή η έκθεση παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα: παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί παγκοσμίως στην πρόληψη των λοιμώξεων από ηπατίτιδα, οι θάνατοι αυξάνονται επειδή πολύ λίγοι άνθρωποι με ηπατίτιδα διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται», δήλωσε.
«Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις χώρες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν - σε τιμές πρόσβασης - για να σώσουν ζωές και να αντιστρέψουν αυτή την τάση. Παρά τη διαθεσιμότητα ισχυρών εργαλείων σε χαμηλές τιμές, πολλές χώρες δεν τα χρησιμοποιούν σε επαρκή κλίμακα», προσθέτει.
Μερικά στοιχεία για την ηπατίτιδα
Υπάρχουν πέντε ιοί ηπατίτιδας - A, B, C, D και E. Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β και C, η λιγότερο σοβαρή ηπατίτιδα Α δεν προκαλεί χρόνια ηπατική νόσο και συχνά προέρχεται από βρώμικο νερό ή μολυσμένα τρόφιμα.
Οι άνθρωποι μολύνονται με τις Β και C μέσω έκθεσης, είτε κατά τη διάρκεια επεμβατικών ιατρικών ή οδοντιατρικών διαδικασιών με χρήση μολυσμένου εξοπλισμού, είτε μετά από επαφή με φορέα του ιού μέσω σεξουαλικής επαφής ή με χρήση κοινών συρίγγων εάν είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Και οι δύο τύποι του ιού προκαλούν φλεγμονή του ήπατος, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως στις δύο εβδομάδες έως έξι μήνες μετά την επαφή.
Περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις και κόπωση, απώλεια όρεξης, πυρετό, ναυτία και εμετό, σκούρα ούρα και ίκτερο.
Ενώ δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C, οι ηπατίτιδες Α και Β μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο μη εμβολιασμός των παιδιών κατά του ιού - λόγω ανεπαρκών τέτοιων προγραμμάτων - επηρεάζουν επίσης τον αριθμό των ατόμων που μολύνονται και πεθαίνουν από τον ιό.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022, 254 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως είχαν ηπατίτιδα Β, ενώ άλλα 50 εκατ. είχαν ηπατίτιδα C.
Περίπου οι μισές χρόνιες λοιμώξεις αφορούν άτομα ηλικίας 30-54 ετών, με τους άνδρες να αντιπροσωπεύουν το 58% όλων των περιπτώσεων. Ενώ οι θάνατοι από τον ιό αυξάνονται, ο αριθμός των λοιμώξεων μειώθηκε από 2,5 εκατ. το 2019, σε 2,2 εκατ. το 2022.
Διάγνωση και θεραπεία
Αν και η μείωση αυτή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας κακής διάγνωσης και αναφοράς του περιστατικού, τα σωστά προληπτικά μέτρα, όπως ο εμβολιασμός, έχουν επίσης αποτελέσματα.
Η ιική επιβάρυνση ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των περιφερειών. Η Αφρική, όπου μόλις το 18% των βρεφών λαμβάνουν τον εμβολιασμό κατά τη γέννηση, έχει τα περισσότερα κρούσματα, με 63% των νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα Β.
Οι περισσότεροι θάνατοι, ωστόσο, καταγράφονται στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού (47%).
Σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας επιβάρυνσης από την ηπατίτιδα Β και C επικεντρώνονται σε μια ομάδα 10 χωρών-κλειδιά, αναφέρεται.
Αυτά είναι το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Αιθιοπία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Νιγηρία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Ρωσία και το Βιετνάμ.
Η χρηματοδότηση παραμένει βασικό εμπόδιο, καθώς μόλις το 60% των κρατών που υποβάλλουν εκθέσεις προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες εξέτασης και θεραπείας.
Πηγή: The National News