Η πανδημία απειλεί τη σεξουαλική υγεία
Shutterstock
Shutterstock

Η πανδημία απειλεί τη σεξουαλική υγεία

Κίνδυνο έξαρσης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων αλλά και των ανεπιθύμητων κυήσεων αναφέρουν 7 στις 10 χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη διάρκεια της πανδημίας. 

Ως κύρια αιτία αυτού του κινδύνου αναγνωρίζεται η διακοπή προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής, αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού λόγω της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, 1,9 δισεκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως είναι σε αναπαραγωγική ηλικία (15 – 49 ετών). Από αυτές, 1.1 δισεκατομμύρια έχουν ανάγκη οικογενειακού προγραμματισμού, 842 εκατομμύρια χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους ενώ 270 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή αντισύλληψη. 

Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια γυναίκες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων – ανάμεσά τους και το Aids – αλλά και σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες οι οποίες ειδικά στις νεαρές ηλικίες κρύβουν κινδύνους για τη γυναικεία υγεία ενώ συνδέονται και με αυξημένη βρεφική θνησιμότητα. 

Την ίδια στιγμή, τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «ατόνησαν» οι έλεγχοι και έμειναν πίσω πολλές θεραπείες. 

Παγκοσμίως το 2021, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με HIV λοίμωξη το 2021, με τους ειδικούς να παρατηρούν ότι το ποσοστό των νέων λοιμώξεων δεν έχει υποχωρήσει σχεδόν καθόλου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Και όλα αυτά την ώρα που μόνο μια μέθοδος αντισύλληψης, το προφυλακτικό, θεωρείται επαρκώς αποτελεσματική τόσο κατά των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων όσο και κατά της ανεπιθύμητης κύησης. 

«Ο οικογενειακός προγραμματισμός προάγει την υγεία και την ευημερία και μειώνει τους μητρικούς και βρεφικούς θανάτους», δηλώνει η Δρ Pascale Allotey, Διευθύντρια για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία στον ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός εξέδωσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού, σε ένα εγχειρίδιο για τους επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο, ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στην επιλογή της καταλληλότερης για αυτούς μεθόδου αντισύλληψης και προστασίας.

Το εγχειρίδιο περιγράφει αναλυτικά όλες τις διαθέσιμες (και θεωρούμενες ασφαλείς) μεθόδους αντισύλληψης καθώς και το μηχανισμό δράσης και την αποτελεσματικότητά τους. 

Η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των κυήσεων που προκύπτουν ανά 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο ετησίως, με την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστή χρήση ή εφαρμογή. Πολύ αποτελεσματικές είναι οι μέθοδοι αντισύλληψης με ποσοστό εγκυμοσύνης λιγότερο του 1%, αποτελεσματικές όσες φτάνουν σε ποσοστό έως 9%, μέτρια αποτελεσματικές όσες φτάνουν έως 19% και λιγότερο αποτελεσματικές θεωρούνται οι μέθοδοι που αφήνουν περιθώριο για 20 ή περισσότερες εγκυμοσύνες ανά 100 γυναίκες. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ανδρικό προφυλακτικό είναι αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, αφού η σωστή και συστηματική χρήση του αφήνει περιθώριο για μόλις 2 ανεπιθύμητες κυήσεις ανά 100 γυναίκες σε ετήσια βάση. 

Το νέο εγχειρίδιο περιγράφει και πρακτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν οι επαγγελματίες υγείας σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία, με στόχο να μην επηρεαστεί σημαντικά η σεξουαλική υγεία. Μεταξύ άλλων προτείνεται η χρήση αυτοχορηγούμενων αντισυλληπτικών σκευασμάτων αλλά και η συνταγογράφηση για μεγάλα διαστήματα. 

Επιπρόσθετα, το εγχειρίδιο ενσωματώνει και τις πιο πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις θεραπευτικές επιλογές.