Τι αλλάζει η παράλληλη απασχόληση σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 
Shutterstock
Shutterstock
Γιατροί

Τι αλλάζει η παράλληλη απασχόληση σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 

Αλλαγές σε δομικά χαρακτηριστικά του ΕΣΥ φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει τεθεί από χθες σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. 

Το πιο ανατρεπτικό στοιχείο του νομοσχεδίου φαίνεται να είναι η προβλεπόμενη αλλαγή των επαγγελματικών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ. 

Τυπικά δεν καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος να ασκούν και ιδιωτικό έργο, «εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, εκτός των ημερών εφημερίας». Το πώς θα ασκείται αυτό το ιδιωτικό έργο θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Η εν λόγω ρύθμιση έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών. Από τις αρχές του μήνα η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ για να αποφύγει τις μόνιμες προσλήψεις και υποστηρίζει ότι η παράλληλη απασχόληση θα εξουθενώσει τους γιατρούς. 

Η δε Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αττικής (ΕΙΝΑΠ) προειδοποιεί τους αρμόδιους «να μην τολμήσουν να καταθέσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή», χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συζήτηση που έχει ανοίξει για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. 

Πιο διαλλακτική στάση κρατούν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας οι οποίοι δεν καταδικάζουν αβλεπτεί τις προβλεπόμενες διατάξεις αλλά εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν όλα τα θέματα. 

Σημαντικές αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών 

Μεγάλη δομική αλλαγή είναι και η προωθούμενη αναδιάρθρωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με τελικό στόχο την αυτοτελή λειτουργία τους, κάτι που έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία, και την αναβάθμιση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ο θεσμός των ΤΕΠ επεκτείνεται και σε μικρότερα νοσοκομεία (με λιγότερες από 300 κλίνες). 

Προβλέπονται οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που διορίζονται στα ΤΕΠ και οι οποίοι έχουν ειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική. Για όσους κατέχουν τον τίτλο αυτής της εξειδίκευσης, προβλέπεται μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ και 250 ευρώ για όσους ασκούνται για να αποκτήσουν εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική. Το ίδιο ποσό θα λαμβάνουν και οι γιατροί που θα ενισχύουν τα ΤΕΠ χωρίς να κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. Τα επιδόματα αυτά είναι αφορολόγητα. 

Στα θέματα των ΤΕΠ αναμένεται τοποθέτηση της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής η οποία πρόσφατα εξέθεσε τις θέσεις της για τη λειτουργία των ΤΕΠ ενώπιον της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. 

Αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες 

Για πρώτη φορά, η Αριστοτέλους επιχειρεί δραστική αλλαγή στον τρόπο και τη διαδικασία απόκτησης ιατρικής ειδικότητας, με στόχο να καλυφθούν σταδιακά οι κενές θέσεις σε νευραλγικές ειδικότητες, όπως οι αναισθησιολόγοι. 

Όπως προβλέπεται, οι θέσεις ανά ειδικότητα θα καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες σε γιατρούς. Έτσι, όποιος δεν θέλει να περιμένει, θα πρέπει να επιλέγει ανάμεσα στις διαθέσιμες θέσεις, ξέροντας ότι έχει πιθανότητες να απορροφηθεί από το σύστημα. 

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει και μια σειρά από άλλα θέματα, όπως η διαδικασία των προσλήψεων μόνιμων γιατρών η οποία μετατίθεται στα νοσοκομεία, η επιλογή και αξιολόγηση των Συντονιστών Διευθυντών του ΕΣΥ, η αξιολόγηση του επικουρικού ιατρικού προσωπικού αλλά και θέματα λειτουργίας και αδειοδότησης των ιδιωτικών κλινικών. 

Πέρα από τα λειτουργικά ζητήματα, το σχέδιο νόμου αγγίζει και ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με υπηρεσίες προς τις υποψήφιες νέες μαμάδες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η λειτουργία κέντρων φυσικού τοκετού εντός του δημόσιου συστήματος, ενώ θεσπίζεται κατ’ οίκον φροντίδα για τη νέα μητέρα και το νεογνό, φροντίδα που θα παρέχεται από μαίες. 

Το νομοσχέδιο παραμένει σε διαβούλευση έως τις 3 Νοεμβρίου.