Αρχίζει το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Αρχίζει το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μέσα στο Δεκέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όπως ανακοίνωσαν σήμε3ρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.  

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες 21 έως 65 ετών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ Παπανικολάου (και thin prep, HPV DNA τεστ για τις ηλικίες από 30 έως 65 ετών).

Εφόσον υπάρχουν ευρήματα, προβλέπεται και δωρεάν κολποσκόπηση, βιοψία και δωρεάν κλινική εξέταση από γυναικολόγο.

Στις αρχές του 2023 θα ξεκινήσει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με δωρεάν κολονοσκόπηση για άνδρες και γυναίκες 50 – 69 ετών ενώ θα ακολουθήσουν οι προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα, για τον πληθυσμό 30-70 ετών, αρχικά με βιοχημικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό του λιπιδαιμικού προφίλ.

Μέσα στο 2023 αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά και πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, αφού οριστικοποιηθούν οι σχετικές οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, πιθανότατα, επεικονιστικές εξετάσεις χαμηλής ακτινοβολίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Το πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης", ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέθλουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τρεις πυλώνες και 20 συνολικά δράσεις. Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ο δεύτερος τον προσυμπτωματικό έλεγχο και ο τρίτος την προστασία της Υγείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του ΕΟΔΥ και του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης.

Όπως είπε ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει τέτοια επένδυση στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην Πρόληψη, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, το πρόγραμμα είναι διαφορετικό από τα τεστ προληπτικού ελέγχου που γίνονται στο κλινικό πλαίσιο. Είναι ένα ευρύ πρόγραμμα, το οποίο αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.