Αλτσχάιμερ: O FDA θα ζητήσει έγκριση για το φάρμακο των Eisai - Biogen
AP Photo/Andrew Harnik
AP Photo/Andrew Harnik

Αλτσχάιμερ: O FDA θα ζητήσει έγκριση για το φάρμακο των Eisai - Biogen

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα συζητήσει την Παρασκευή αν θα λάβει την παραδοσιακή έγκριση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών για το νέο φάρμακο Leqembi της Eisai και της Biogen, για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μια κίνηση που αναμένεται να διευρύνει την πληρωμή του Medicare για τη θεραπεία.

Το Leqembi κέρδισε ταχεία έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Ιανουάριο με βάση την ικανότητά του να απομακρύνει τις τοξικές πλάκες αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο. Ο οργανισμός αναμένεται να λάβει την απόφασή του σχετικά με την παραδοσιακή έγκριση έως τις 6 Ιουλίου.

Οι επιθεωρητές του FDA δήλωσαν την Τετάρτη ότι η δοκιμή της Eisai σε προχωρημένο στάδιο που έδειξε ότι το Leqembi επιβράδυνε τη γνωστική έκπτωση κατά 27% σε ασθενείς με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ φαίνεται να επιβεβαιώνει το όφελος του φαρμάκου και δεν έθεσε νέα ζητήματα ασφάλειας.

Αρκετοί αναλυτές της «Wall Street» το εξέλαβαν αυτό ως ένδειξη ότι η παραδοσιακή έγκριση ήταν πιθανή. Ο αναλυτής της UBS Κόλιν Μπρίστοου δήλωσε ότι αναμένει ότι η συνεδρίαση της επιτροπής θα είναι ουσιαστικά μια τυπική διαδικασία που θα οδηγήσει στην έγκριση και θα διευρύνει την πρόσβαση στο φάρμακο.

Η επιταχυνόμενη έγκριση περιόριζε την πληρωμή του φαρμάκου από το Medicare σε όσους συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες δοκιμές σε εξέλιξη για το Leqembi, με αποτέλεσμα να είναι αμελητέες οι πωλήσεις μέχρι στιγμής. Οι περισσότεροι ασθενείς με Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ είναι δικαιούχοι του Medicare.

Η κανονική έγκριση θα καθιστούσε το Leqembi το πρώτο στην κατηγορία φαρμάκων που δρουν αφαιρώντας τις κολλώδεις πλάκες αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο που θα πετύχαινε το ρυθμιστικό ορόσημο.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις του Leqembi θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια το 2026 και θα φθάσουν τα 5,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Ο ομοσπονδιακός οργανισμός που διαχειρίζεται το Medicare έχει δηλώσει ότι θα πληρώσει για τη θεραπεία εάν οι γιατροί συμμετέχουν σε μια βάση δεδομένων του οργανισμού υγείας, γνωστή ως μητρώο, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες του σχεδίου του.

Φόβοι και αντιρρήσεις…

Οι ομάδες υπεράσπισης των ασθενών εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο, λέγοντας ότι η εξάρτηση της κάλυψης από το Medicare από τη συμμετοχή σε ένα μητρώο μπορεί να μειώσει την πρόσβαση στο φάρμακο.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κλήθηκε να ψηφίσει σχετικά με το κατά πόσον η κλινική δοκιμή του Leqembi σε προχωρημένο στάδιο επαληθεύει το όφελός του ως θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μια θανατηφόρα, ψυχοφθόρο νόσο που πλήττει 6 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ.

Ο οργανισμός ζήτησε επίσης από τους εμπειρογνώμονες να συζητήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας, με έμφαση στα άτομα που φέρουν δύο αντίγραφα του γονιδίου κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ που ονομάζεται APOE4, το οποίο μπορεί να αυξήσει τις παρενέργειες, όπως το πρήξιμο του εγκεφάλου.

Ο FDA θέλει επίσης να συνεισφέρει στη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά και σε εκείνους που πάσχουν από μια κατάσταση που ονομάζεται εγκεφαλική αγγειοπάθεια του αμυλοειδούς, κατά την οποία η πρωτεΐνη αμυλοειδές - την οποία στοχεύει το Leqembi - συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Οι αναλυτές, ωστόσο, δεν αναμένουν ότι το ζήτημα αυτό θα εμποδίσει την έγκριση.