Wall Street: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στο χρέος - Ράλι 24,37% της Nvidia

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στο χρέος - Ράλι 24,37% της Nvidia

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το ύψος του αμερικανικού χρέους. Την ίδια στιγμή η μετοχή της Nvidia σημειώνει ράλι 27,1% στηρίζοντας την άνοδο του Nasdaq.

Σε αυτό το κλιμα, ο Dow υποχώρησε 0,11% στις 33.764,65 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,88% στις 4.151,28 μονάεδες και ο Nasdaq 1,71% στις 11.698,09 μονάδες.

Η μετοχή της Nvidia σημείωσε μεγάλη άνοδο (24,37%) καθώς η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην τεχνητή νοημοσύνη έδωσε guidance για το υπόλοιπο της χρήσης θετικότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η άνοδος της μετοχής στέλνει σε υψηλότερα επίπεδα και άλλες μετοχές τεχνολογίας, όπως είναι η AMD και η Taiwan Semiconductor, οι οποίες σημείωσαν άνοδο περίπου 9% έκαστη. 

Mόλις μια ανάσα από το να γίνει μόλις η ένατη εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 1 τρισ. δολαρίων βρίσκεται η Nvidia. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε τις προοπτικές της για τη ζήτηση μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Μάλιστα, προέβλεψε ρεκόρ πωλήσεων 11 δισ. δολαρίων για το τρέχον τρίμηνο, πολύ πάνω από τα 7,2 δισ. δολάρια που ανέμενε η Wall Street, και αναμένεται να έχει το καλύτερο τρίμηνό της.

«Η ανάπτυξη των εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής μπορούν να εξισορροπήσουν τους κινδύνους επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και υψηλών επιτοκίων» σχολιάζει στο CNBC ο Dylan Kremer, co-chief investment office στην Certuity. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος. 

Mετά τον Ρουμπινί και άλλοι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Ωστόσο, η κυρίαρχη άποψη στη Wall Street είναι πως έστω στο παρά ένα της εκπνοής της προθεσμίας, θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Όμως η αβεβαιότητα αυξάνεται και οι επιπτώσεις στην οικονομία από τη μη επίτευξη συμφωνίας είναι μεγάλες. Το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ έχει αυξηθεί, η Wall Street υποχωρεί τις τελευταίες μέρες και το δολάριο αποδυναμώνεται. 

Υπενθμίζεται πως η Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη δυνατή, εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών. Γενικά, η κίνηση αυτή αφήνει να εννοηθεί πως είναι πιθανή η υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο το προσεχές διάστημα.

Η απόφαση «αντανακλά τις πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν την επίλυση του προβλήματος» που θα δινόταν «με την αύξηση ή την αναστολή της ισχύος του ορίου χρέους» του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς «η προθεσμία πλησιάζει γρήγορα», εξήγησε ο οίκος. 

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις τους για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο, που είναι απαραίτητη για να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από το δημόσιο την 1η Ιουνίου, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.