Κέρδη στη Wall Street: Ο S&P500 σε νέο υψηλό για το 2023

Κέρδη στη Wall Street: Ο S&P500 σε νέο υψηλό για το 2023

Νέο υψηλό για το 2023 σημείωσε ο S&P500, ενώ κέρδη κατέγραψαν και άλλοι δύο βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, καθώς η αγορά δεν αντέδρασε αρνητικά, στις δηλώσεις Πάουελ ο οποίος χαρακτήρισε ως πολύ πρόωρες τις εκτιμήσεις για νίκη κατά του πληθωρισμού, χωρίς, παράλληλα να αποκλείει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα βασικά επιτόκια.

Η αγορά αν και άνοιξε με έντονα ανοδικές τάσεις, δείχνοντας ότι το ράλι συνεχίζεται και τον Δεκέμβριο, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έδειξε μια νευρικότητα, ενώ στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε ανοδικά.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,82% στις 36.245,50 μονάδες (νέο υψηλό 22 μηνών). Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,59% κλείνοντας σε νέο υψηλό για το 2023 στις 4.594,63 μονάδες. Τέλος, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε τη μικρότερη άνοδο κατά 0,55%, στις 14.305,03 μονάδες.

Από τις  30 μετοχές που συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτης Dow Jones οι  17 κινούνται με κέρδη  και οι 13 πτωτικά. Τα μεγαλύτερη κέρδη καταγράφουν οι Salesforce, για δέυτερη συνεχή συνεδρίαση, η  Boeing και η Nike. Απώλειες καταγράφουν  οι Intel, Microsoft και Walgreens Boots Alliance.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις του  την Παρασκευή από το Spelman College της Ατλάντα, «έβαλε φρένο» στις προσδοκίες της αγοράς σε ότι αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, χαρακτηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να ισχυρισθούμε ότι έχουμε επιτύχει νίκη επί του πληθωρισμού.

Παρά τη σειρά των θετικών δεικτών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και αφορούν την πορεία των τιμών, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς σχεδιάζει να «διατηρήσει την περιοριστική πολιτική» έως ότου οι υπεύθυνοι για την χάραξης αυτής της  πολιτικής πειστούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο 2%.

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια τιθάσευση του πληθωρισμού  ή και να κάνουμε εικασίες για το πότε θα μπορούσε να χαλαρώσει η πολιτική. Είμαστε διατεθειμένοι να “συσφίξουμε” περαιτέρω την πολιτική εάν κριθεί σκόπιμο να το κάνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.