Κέρδη και στάση αναμονής στη Wall Street

Κέρδη και στάση αναμονής στη Wall Street

Ανοδικά έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street με τον S&P 500 να φτάνει τις 4.298 μονάδες, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2022, και τους επενδυτές να περιμένουν τη συνεδρίαση της Fed την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Dow κέρδισε 0,13%, ο Nasdaq 0,16% και ο S&P 500 0,11%.

«Η αγορά το τελευταίο διάστημα δείχνει να έχει ανασυνταχθεί και να σημειώνει κέρδη. Ο S&P 500 oδεύει σε νέα υψηλά και η άνοδος περιλαμβάνει και μικρότερες εταιρείες. Δεν ξέρω αν αυτό είναι βιώσιμο και θα εξαρτηθούν πολλά από την ερχόμενη συνεδρίαση της Fed» σχολιάζει στο CNBC ο επικεφαλής στρατηγικής της JP Morgan, Jason Hunter. 

Οι περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν πως η άνοδος της Wall Street έρχεται μετά από τη μεγάλη άνοδο των εταιρειών τεχνολογίας (πχ Nvidia) και τη συμφωνία που έγινε για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους. Παράλληλα, όπως αναφέρουν επενδυτικοί οίκοι, η αμερικανική οικονομία δείχνει να μην διολισθαίνει σε ύφεση και να αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός πέφτει. Τα παραπάνω οδηγούν τις μετοχές υψηλότερα.

«Άγνωστος Χ» για την αγορά παραμένει η απόφαση της Fed την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρουν αναλυτές αναμένεται να παύσει τις αυξήσεις επιτοκίων για μία συνεδρίαση, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις που ακολουθούν την απόφαση. Και αυτό γιατί θα φανεί αν η Fed προτίθεται να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θεωρείται το πιο πιθανό από τους αναλυτές. 

Όπως αναφέρει δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, πάνω από το 90% των οικονομολόγων, ήτοι οι 78 από τους 86 που συμμετείχαν, δήλωσαν ότι περιμένουν η FED να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά στο εύρος του 5% με 5,25% στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στις 13-14 Ιουνίου.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι αναλυτές του Bloomberg, σύμφωνα με τους οποίους, η Fed θα αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιό της στην ερχόμενη συνεδρίαση για πρώτη φορά τους τελευταίους 15 μήνες. Άλλωστε, αξιωματούχοι της Fed με δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν ταχθεί υπερ της παύσης ανόδου των επιτοκίων, για μια συνεδρίαση, τονίζοντας πως στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθεί ο πληθωρισμός και ίσως χρειαστεί άλλη μία αύξηση των επιτοκίων. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, είχε αφήσει να εννοηθεί στις δηλώσεις του, τον Μάιο, ότι ενδεχομένως το συμβούλιο να υιοθετήσει μια προσωρινή στάση αναμονής προκειμένου να αξιολογήσει καλύτερα την επίδραση της μέχρι τώρα νομισματικής πολιτικής και τις αυξήσεις κατά συνολικά 500 μονάδες βάσης από πέρυσι.

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: Πέμπτη 9 Ιουνίου, ώρα 10:04