Η Wall Street «τιμωρεί» τις επιχειρήσεις με κερδοφορία που απογοητεύει

Η Wall Street «τιμωρεί» τις επιχειρήσεις με κερδοφορία που απογοητεύει

Οι υψηλές αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών αφήνουν πολύ μικρά περιθώρια ανοχής για τις εταιρείες που απογοητεύουν την αγορά με τα κέρδη που ανακοινώνουν. Την εβδομάδα που έρχεται δύο από την ομάδα των «περίφημων 7» θα ανακοινώσουν αποτελέσματα, η Amazon και η Apple.

Τα δυνατά αποτελέσματα της Microsoft και της Αlphabet, μητρικής της Google, την Πέμπτη βοήθησαν τον δείκτη S&P 500 να ανακάμψει και να σημειώσει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Νοέμβριο μετά την πρόσφατη πτώση του κατά 5%.

Μετά το ριμπάουντ, ο δείκτης αναφοράς της Wall Street κερδίζει 7% μέχρι στιγμής φέτος και 24% από τον Οκτώβριο του 2023.

Η αγορά τιμώρησε τις απογοητευτικές προβλέψεις της Meta Platforms με τη μετοχή της να χάνει 10% την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Παρομοίως, η προειδοποίηση της Caterpillar στον κλάδο της βιομηχανίας για την πορεία των πωλήσεων έριξε τη μετοχή της 7%.

Σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, oι εταιρείες του δείκτη S&P 500 που ανακοινώνουν κέρδη που ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών αυτό το τρίμηνο βλέπουν τις μετοχές τους να υπεραποδίδουν μόνο κατά 0,2% κατά μέσο όρο.

Αντίθετα, οι μετοχές εταιρειών του δείκτη που ανακοινώνουν κέρδη χαμηλότερα των προβλέψεων υποαποδίδουν κατά 4% κατά μέσο όρο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό υποαπόδοσης της τελευταίας οκταετίας.

Γενικότερα, τα αποτελέσματα μέχρι τώρα ήταν καλά, αλλά οι εταιρείες που ανακοινώνουν χαμηλότερη της αναμενόμενης κερδοφορία τιμωρούνται από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Η Wall Street περιμένει τα αποτελέσματα δύο εταιρειών κολοσσιαίας κεφαλαιοποίησης από την ομάδα των «περίφημων 7» την εβδομάδα που έρχεται, της Amazon την Τρίτη και της Apple την Πέμπτη. Την Τετάρτη η αγορά αναμένει το ανακοινωθέν της Fed μετά τη διήμερη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική.

Η κούρσα της χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο εξάμηνο έχει κάνει τους επενδυτές πολύ λιγότερο ανεκτικούς σε απογοητευτικά αποτελέσματα. Δεν συγχωρούν επιχειρήσεις των οποίων η κερδοφορία απογοητεύει.

Είναι λογικό καθώς ο δείκτης S&P 500 κινείται σε επίπεδα όπου το Ρ/Ε είναι στις 20 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου, υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο πολλαπλασιαστή κερδών του 15,7.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι τα αποτελέσματα κερδοφορίας που υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις δεν θα οδηγούσαν σε άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς δεδομένης της κούρσας των μετοχών» σχολιάζει σε έκθεση της η JPMorgan. «Πράγματι, η αντίδραση των μετοχών στις ΗΠΑ μέχρι τώρα ήταν μάλλον απογοητευτική», προσθέτει.

Η μετοχή της Tesla ξαναζωντάνεψε την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο 12% μετά την ανακοίνωση ότι θα λανσάρει νέα μοντέλα αυτοκινήτων μέχρι το 2025. Πάντως, η μετοχή εξακολουθεί να χάνει πάνω από 30% φέτος.

Πέρα από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την πορεία των αμερικανικών μετοχών.

Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν τα εκτιμώμενα κέρδη των επιχειρήσεων στο μέλλον προεξοφλούνται με υψηλότερο επιτόκιο στα μοντέλα των αναλυτών.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ έφτασε στο 4,74% την εβδομάδα που πέρασε, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιμένει.

Μέχρι τώρα γύρω στο 78% των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη πρώτου τριμήνου που είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, κάτι που προσφέρει στήριξη στην αγορά που αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα των επιτοκίων και του πληθωρισμού.