Φοβίζουν τους επενδυτές τα «γεράκια» της FED
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Φοβίζουν τους επενδυτές τα «γεράκια» της FED

Εδώ και μήνες οι επενδυτές κυνηγούσαν τις μετοχές τεχνολογίας σαν να μην πίστευαν τη δέσμευση της Fed να «φρενάρει» την αμερικανική οικονομία μέσω υψηλών επιτοκίων. Η Τετάρτη επεφύλαξε νέα σημάδια ότι το λεγόμενο «tech trade» αποθερμαίνεται.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε αυτό που περίμεναν οι αγορές, παύση των επιτοκιακών αυξήσεων, αλλά προειδοποίησε ότι αυτή μπορεί να είναι παροδική και να ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις. Το μήνυμα δεν άρεσε στις αγορές.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κρατήθηκαν κοντά σε υψηλό 15ετίας, ενώ οι μεγάλες εταιρείες που τροφοδότησαν την κούρσα στη Wall Street φέτος τράβηξαν τις μετοχές προς τα κάτω. Ήταν ένδειξη ότι επιτέλους οι επενδυτές δένουν τις ζώνες ασφαλείας, προσμένοντας μεγαλύτερης διάρκειας περίοδο με υψηλό κόστος δανεισμού.

Με τις μετοχές των Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Meta και Nvidia στο «κόκκινο», ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,5%. Οι ελπίδες για επιστροφή σε χαμηλότερα επιτόκια προσέλκυσαν κεφάλαια στις μετοχές αυτές φέτος. Την περασμένη εβδομάδα όμως φάνηκε ότι το trade αυτό ξεθωριάζει, επηρεάζοντας και τις προοπτικές των δεικτών.

Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας θα βρίσκονται υπό πίεση, καθώς τα επιτόκια κρατούν τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα. Η απόδοση στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο αναφοράς γύρω στο 4,35% είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η απόδοση στα 2ετή ομόλογα ΗΠΑ τσίμπησε στο 5,118%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006. Οι αποδόσεις αυτές κατευθύνουν κεφάλαια προς την αγορά ομολόγων.

Στη συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι το επιτελείο της κεντρικής τράπεζας πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει δυνατή, καλά νέα για όσους ποντάρουν στο αφήγημα της ήπιας προσγείωσης. 

Προειδοποίησε όμως ότι για να αποθερμανθούν οι πληθωριστικές πιέσεις θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος με υψηλά επιτόκια που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις επενδύσεις και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

«Χρειαζόμαστε την ανασταλτική πολιτική για να οδηγηθεί ο πληθωρισμός πιο χαμηλά, εντός του στόχου. Και θα χρειαστούμε αυτή τη συγκυρία για κάμποσο χρόνο ακόμη,» δήλωσε ο Powell.

Το σχέδιο της Fed να κρατήσει το κόστος χρήματος ακριβό για παρατεταμένη περίοδο θα συνεχίσει να πιέζει τις μετοχές και τα ομόλογα τους επόμενους μήνες, παρόλο που αρκετοί επενδυτές αμφιβάλλουν ότι η Fed θα εμμείνει στη στάση αυτή.

Τα επιτοκιακά futures στην αγορά παραγώγων την Τετάρτη τιμολογούσαν μείωση επιτοκίων 60 μονάδων βάσης τον επόμενο χρόνο, δηλαδή επιτόκια γύρω στο 4,8%, χαμηλότερα από το 5,1% με βάση τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Fed.

To ερώτημα είναι τι θα γίνει αν η οικονομία των ΗΠΑ αρχίσει να δείχνει σημαντική επιβράδυνση, πόσο θα κρατήσουν οι προβολές της Fed; Σε τι βαθμό έχουν περάσει στην οικονομία οι επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων της Fed κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022; Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη, αν το κόστος χρήματος διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του 2024;

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Powell, οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας θα επιτρέψουν στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την πίεση και τις σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες με μικρό κόστος στην ανάπτυξη και την αγορά εργασίας απ' ό,τι σε προηγούμενες μάχες των ΗΠΑ για να συνθλίψουν τον πληθωρισμό.