Βρετανία: «Βίοι αντίθετοι» για τις startup και το Χρηματιστήριο Λονδίνου

Βρετανία: «Βίοι αντίθετοι» για τις startup και το Χρηματιστήριο Λονδίνου

Σε σταυροδρόμι είναι οι κεφαλαιαγορές του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς σύμφωνα με έκθεση της Dealroom και της HSBC Innovation Banking, οι startups της χώρας συγκέντρωσαν 8 δισ. δολάρια κατά το πρώτο 6μηνο του έτους, ποσό μεγαλύτερο από αυτό της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο κορυφαίος προορισμός της Ευρώπης για επιχειρηματικά κεφάλαια για 30ο συνεχόμενο τρίμηνο, συγκεντρώνοντας το 30% του συνόλου των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο μέχρι στιγμής φέτος.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, η συγκέντρωση κεφαλαίων από τις δημόσιες προσφορές στο Λονδίνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να συλλέγονται τα στοιχεία αυτά το 1995.

Μόνο πέντε εταιρείες έκαναν το ντεμπούτο τους στην αγορά του Λονδίνου κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, συγκεντρώνοντας 160 εκατ.λίρες.

Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία έρχονται σε συνέχεια μιας σειράς σημαντικών πλήγμάτων για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αυτά περιλαμβάνουν την απόφαση της εταιρείας μεταφοράς χρημάτων Wise τον περασμένο μήνα να μεταφέρει την κύρια έδρα της στις ΗΠΑ, καθώς και αναφορές ότι o φαρμακευτικός «κολοσσός» AstraZeneca ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (Confederation of British Industry) ζήτησε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και τις εισηγμένες εταιρείες, δηλώνοντας ότι απαιτούνται «τολμηρές ενέργειες» για την αναζωογόνηση των δημόσιων χρηματιστηριακών αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εν τω μεταξύ, ο Nigel Morris, διευθύνων εταίρος της πλατφόρμας fintech VC QED Investors, δήλωσε στο CNBC ότι η βρετανική κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των επιχειρηματικών ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές περιλαμβάνουν «το τρέχον φορολογικό καθεστώς, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους, τιμωρεί τους υπαλλήλους των εταιρειών που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, ή την περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια για την επέκταση των fintech».

Πού οδηγούν όλα αυτά τις προοπτικές για τις δημόσιες προσφορές στο Λονδίνο;

Αναλυτής, τόνισε ότι ο αριθμός των υποψήφιων εταιρειών για εισαγωγή στο χρηματιστήριο αυξάνεται. «Είναι σαν ένα παγόβουνο κάτω από την επιφάνεια... αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται πολύ γρήγορα, και από όλο τον κόσμο, γιατί πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε δει στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταστήσει τη χώρα πραγματικά ελκυστική».