Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισαν την Τετάρτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,59%, με σχεδόν όλους τους κλάδους να σημειώνουν κέρδη. Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας κατέγραψαν κέρδη 1,7% , ενώ ο κλάδος πετρελαιοειδών- φυσικού αερίου έκλεισε με απώλειες 0,9%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,82% και στο Λονδίνο ο FTSE σημείωσε κέρδη 0,21%. Στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε άνοδο 0,17% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,61%.

Οι μετοχές της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro έκλεισαν με πτώση 6,11%   παρά την ανακοίνωση αύξησης 29% των καθαρών κερδών α' τριμήνου. Η γερμανική Commerzbank ανακοίνωσε επίσης καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση 29% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου, με τις μετοχές της να σημειώνουν άνοδο 5,13%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρά (-0,1% από τον Μάρτιο) τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός πήγε στο 3,4%, σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ ο δομικός πληθωρισμός είναι στο 3,6%. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει δηλώσει μεν ότι δεν βλέπει αύξηση των επιτοκίων στον ορίζοντα, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι η  κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να τα μειώσει όσο η ισχυρή ανάπτυξη εμποδίζει την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού. 

Την Τρίτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού του Απριλίου ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, αμβλύνοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος.