Ξεκινήστε νωρίτερα τον εμβολιασμό κατά της γρίπης φέτος
Κομισιόν

Ξεκινήστε νωρίτερα τον εμβολιασμό κατά της γρίπης φέτος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο μια πιο διευρυμένη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της γρίπης φέτος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ταυτόχρονης έξαρσης γρίπης και Covid-19 το φθινόπωρο.

Η Κομισιόν επιθυμεί να περιορίσει τον κίνδυνο μεγάλης πίεσης στα συστήματα υγείας. «Ταυτόχρονη έξαρση της εποχικής γρίπης και της Covid-19 θα δημιουργήσει μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας» αναφέρει το έγγραφο που καταγράφει τις δράσεις που είναι απαραίτητες για να προετοιμαστεί η ΕΕ για ένα πιθανό μεγάλο δεύτερο κύμα Covid-19 το φθινόπωρο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν περισσότερες δόσεις του εμβολίου κατά της γρίπης, να αυξήσουν το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί, και να μην περιμένουν έως το φθινόπωρο, αλλά να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό ήδη από το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί επίσης τα κράτη να πραγματοποιούν περισσότερα τεστ για τον νέο κορονοϊό και να υιοθετήσουν αποτελεσματικά συστήματα ιχνηλάτησης επαφών, κατά προτίμηση με τη χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης που θα παρέχουν διασυνοριακή διαλειτουργικότητα εντός της ΕΕ. Ως τώρα όμως, μόνο 10 από τα 27 κράτη μέλη διαθέτουν τέτοιες εφαρμογές.