Ξεκίνησαν οι πτήσεις μεταφοράς του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Ξεκίνησαν οι πτήσεις μεταφοράς του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την «πρώτη μαζική αποστολή» των εμβολίων κάτα του κορονοϊού την Παρασκευή, καθώς οι φαρμακευτικές και οι αεροπορικές εταιρείες προετοιμάζουν τα δίκτυα τους για ευρεία διανομή. 

Η United Airlines μετέφερε το εμβόλιο Pfizer Covid-19 από τις Βρυξέλλες στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σικάγο, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Πριν ακόμα εγκριθεί το εμβόλιο από τις ρυθμιστικές αρχές, οι φαρμακευτικές σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις έχουν προετοιμάσει την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η πτήση της United Airlines η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal, απαιτούσε ειδική έγκριση από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για να μεταφέρει περισσότερο ξηρό πάγο από ό, τι συνήθως επιτρέπεται, καθώς το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης κάτω των 70° κελσίου.

Το εμβόλιο παρασκευάζεται σε εγκαταστάσεις κυρίως στις ΗΠΑ στο Καλαμάζου του Μίσιγκαν και στην Πόουρς στο Βέλγιο. Στις ΗΠΑ τα εμβόλια μεταφέρονται σε φιαλίδια, με κάθε φιαλίδιο να περιλαμβάνει πέντε δόσεις. Τα φιαλίδια μπαίνουν σε δίσκους (195 φιαλίδια ανά δίσκο), που μεταφέρονται σε ειδικά σχεδιασμένα κουτιά (έως και πέντε δίσκους ανά κουτί), με τις κατάλληλες θερμοκρασίες.

Η Pfizer έχει προμηθευτεί περίπου 100.000 τέτοια ψυγεία και σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει το σύνολο μέχρι τον Μάρτιο.

Τα κουτιά, με δυνατότητα νέας χρήσης, που χωρούν το καθένα από 1.000 έως 5.000 δόσεις και είναι γεμισμένα με ξηρό πάγο, είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες GPS. Παρακολουθώντας τις θέσεις και τις θερμοκρασίες, τα ψυγεία θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία και κλινικές, με τις εταιρείες FedEx και UPS.

Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διανομή εμβολίων και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

AP Photo/Christophe Ena