7ος χρόνος, ημέρα 2100η
Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

Ξεχωριστή «κυριαρχία» προβάλλουν με επιστολή τους στον ΟΗΕ οι Τουρκοκύπριοι

Ξεχωριστή «κυριαρχία» προβάλλουν με επιστολή τους στον ΟΗΕ οι Τουρκοκύπριοι

Την ύπαρξη χωριστής «κυριαρχίας» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου επιχειρεί να περάσει εκ νέου το κατοχικό καθεστώς μέσω επιστολής του προς τα Ηνωμένα Έθνη. Με την επιστολή, την οποία μετέφερε εκ μέρους του ψευδοκράτους ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, το κατοχικό καθεστώς αναφέρεται σε «κυρίαρχο εναέριο χώρο» και μόνο αρμόδιο σώμα για έλεγχό του είναι οι «αρχές πολιτικής αεροπορίας της τδβΚ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που αναρτάται στην ηλεκτρονική σελίδα του η επιστολή, η οποία έχει σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη στις 23 Οκτωβρίου 2019, θα τύχει σχετικής απάντησης από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός των προσεχών ημερών. Αποστολέας προς τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Το κείμενο το ετοίμασε ο Ισμέτ Κορούκογλου, ο οποίος εμφανίζεται ως «αντιπρόσωπος» του κατοχικού καθεστώτος στα Ηνωμένα Έθνη και αποτελεί απάντηση σε επιστολή διαμαρτυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, ημερομηνίας 11 Οκτωβρίου 2019, με την οποία καταγγέλλονται οι τουρκικές παραβιάσεις στον κυπριακό εναέριο χώρο, σημειώνεται από τον «Φιλελεύθερο»

Στο κείμενο των Τούρκων, που παραθέτει αναφέρονται τα εξής: «Σχετικά με τους ισχυρισμούς των λεγόμενων «παραβιάσεων των κανόνων διεθνούς αεροπλοΐας» και τις «παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου», θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι πτήσεις εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου της τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου πραγματοποιούνται σε πλήρη γνώση και άδεια των αρμοδίων αρχών του κράτους, επί του οποίου η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου δεν έχει καμιά δικαιοδοσία ή δικαίωμα να πει οτιδήποτε».

Και συνεχίζει: «Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου είναι το μόνο αρμόδιο σώμα για να διευθετεί την εναέρια κυκλοφορία και υπηρεσίες αεροναυτικών πληροφοριών εντός του δικού τους εθνικού εναέριου χώρου, και τα μηνύματα προς τους αεροναυτιλλομένους εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 3 της Συνθήκης Διεθνούς Πολιτικής Αεροπλοΐας (Συνθήκη του Σικάγο)».

Εξίσου σημαντικά, που αποτυπώνουν την επίσημη θέση των τουρκοκυπρίων, είναι και τα όσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή σε σχέση με τις καταγγελίες για τη χρήση των κατεχόμενων λιμανιών της Αμμοχώστου και της Κερύνειας: «…σε σχέση με τη χρήση των τ/κ λιμένων και σ' αυτή την περίπτωση όσα λέγονται είναι αβάσιμα, καθότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει καμιά δικαιοδοσία ή δικαίωμα λόγου επί της βορείου Κύπρου».

Και καταλήγει, μεταξύ άλλων, ως εξής: «αυτοί οι ισχυρισμοί παραγνωρίζουν τις τρέχουσες πραγματικότητες επί του εδάφους, ειδικότερα, την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων αυτοκυβερνώμενων κρατών στο νησί της Κύπρου, με το καθένα να ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία εντός της δικής του περιοχής».