Τζ. Πάουελ: Τα επιτόκια θα μείνουν στο 0% - Χρησιμοποιούμε όλα τα «εργαλεία»

Τζ. Πάουελ: Τα επιτόκια θα μείνουν στο 0% - Χρησιμοποιούμε όλα τα «εργαλεία»

Την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία εξέφρασε ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ κατά την διάρκεια της κατάθεσης του στη Γερουσία των ΗΠΑ.

"Αποστολή της Fed είναι να τονώσει την απασχόληση και να ομαλοποιήσει τις τιμές. Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων που διαθέτουμε για να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία", είπε ο Πάουελ ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Στίβεν Μνουτσιν απαντά σε ερωτήσεις Γερουσιαστών σχετικά με το πώς θα χειριστούν η Fed και οι οικονομικές υπηρεσίες τα σχεδόν 3 τρεις δολάρια που αναμένεται να πέσουν στην οικονομία των ΗΠΑ. 

"Δεν έχουμε αλλάξει γνώμη για τα αρνητικά επιτόκια. Δεν θέλουμε να μεταβάλουμε το επιτόκιο κάτω από τη ζώνη του 0%.Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι ένα ελκυστικό όπλο νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο έχουμε άλλα όπλα. Αν χρησιμοποιήσουμε τα αρνητικά επιτόκια, αυτό θα γίνει πολύ αργότερα" επεσήμανε ο Πάουελ.

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της Fed έρχεται παρά την πίεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι "Οι υπόλοιπες χώρες απολαμβάνουν οφέλη από την καθιέρωση των αρνητικών επιτοκίων. Και οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το δώρο".

"Η αμερικανική απάντηση μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα άμεση και ισχυρή”, τόνισε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των Γερουσιαστών, "η ανάκαμψη μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι να συγκεντρωθεί η δυναμική και θα υπαγορεύεται από την πρόοδο στην καταπολέμηση της πανδημία", πρόσθεσε.