Έχασε την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, νέος δήμαρχος ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 16:51
-A +A
Έχασε την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, νέος δήμαρχος ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου θα λάβει επίσημα την εντολή για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, 17 ημέρες μετά τις εκλογές, παρόλο που εκκρεμεί η ένσταση του κυβερνώντος κόμματος του Τ. Ερντογάν, AKP, για ακύρωσή τους. 

Όπως μετέδωσε η dailysabah, ο Ε. Ιμάμογλου προσκλήθηκε στην έδρα του τοπικού εκλογικού συμβουλίου της Κωνταντινούπολης ώστε να παραλάβει το πιστοποιητικό της εκλογής του στην αυτοδιοίκηση της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, αφού το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της χώρας απέρριψε το αίτημα του AKP να μην προχωρήσει η διαδικασία έως να εκδικαστεί η προσφυγή του για παρατυπίες.  

Η επανακαταμέτρηση των ψήφων, μετά την ένσταση του AKP, ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη το πρωί, με τα τελικά αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο κ. Ιμάμογλου επικράτησε με 4.169.765 ψήφους έναντι 4.156.036 που έλαβε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαφορά μόλις 13.729 ψήφων.

Σημειώνεται ότι η αρχική διαφορά που είχε ανακοινωθεί από το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο, το πρωί της 1ης Απριλίου, ήταν 28.000 ψήφοι. 

Ανοδικά κινείται η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση για τον Ε. Ιμάμογλου.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταθέσει προσφυγή ζητώντας την ακύρωση κι επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα ζητούσε να ανασταλεί η παράδοση του χρίσματος στον κ. Ιμάμογλου έως ότου το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο εξετάσει το αίτημα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα