Τουρκία: Διαθέτει 86 εκατ. δολάρια για τη σύλληψη 339 μελών της FETO

Τουρκία: Διαθέτει 86 εκατ. δολάρια για τη σύλληψη 339 μελών της FETO

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διαθέτει 86,4 εκατ. δολάρια για τη σύλληψη 339 υπόπτων που τους θεωρεί μέλη της - όπως χαρακτηρίζει - «τρομοκρατικής οργάνωσης Fethullah Gülen» (FETO), την οποία κατηγορεί πως βρίσκεται πίσω  από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η λίστα με τους καταζητούμενους που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες χρωματικών κωδικοποιήσεων, με το κόκκινο ως το πιο επιθυμητό, ​​ακολουθούμενο από μπλε, πράσινο, πορτοκαλί και γκρι. Συγκεκριμένα περιέχει 42 μέλη της FETO με «κόκκινη» ειδοποίηση, 23 με «μπλε», 17 με «πράσινο», 48 με «πορτοκαλί» και 209 με «γκρι» χρώμα, συμπεριλαμβανομένων τόσο αμάχων όσο και πρώην στρατιωτικού προσωπικού που κατηγορεί ότι ηγήθηκαν της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Όπως προκύπτει από την εν λόγω λίστα, στην κατηγορία με το κόκκινο χρώμα κατατάσσεται ο αρχηγός της FETO Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και ένα ακόμα βασικό μέλος της ο Adil Oksuz, ο οποίος - όπως υποστηρίζει το Anadolu - «ηγήθηκε της απόπειρας πραξικοπήματος από τη βάση Akinci, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

 Άλλοι πιο καταζητούμενοι φυγόδικοι περιλαμβάνουν μέλη του λεγόμενου συμβουλευτικού συμβουλίου της FETO, για τους οποίους τοι συνολικό ποσό ανέρχεται στα 53,7 εκατ. δολάρια.

Επίσης, όπως αναφέρεται, το συνολικό ποσό για όσους ανήκουν στην μπλε κατηγορία είναι 8,8 εκατ. δολάρια, ενώ 4,3 εκατ. δολάρια αφορά αυτούς που είναι στην κατηγορία με το πράσινο χρώμα. Ακόμα, 6,1 εκατ. δολάρια αφορά όσους κατατάσσονται στο πορτοκαλί χρώμα και 13,3 εκατ. δολάρια σε εκείνους βρίσκονται στην κατηγορία του με γκρι χρώματος.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία κατηγορεί ακόμα την FETO ότι βρίσκεται πίσω από μια εκστρατεία ανατροπής του κράτους, μέσω της διείσδυσης στους θεσμούς, ιδίως του στρατού, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.