Την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών ζητάει η Τουρκία

Την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών ζητάει η Τουρκία

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σε 16 νησιά του Αιγαίου», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών. 

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις καλές σχέσεις γειτονίας», δήλωσε ο Ακάρ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις κατασκευαστή οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας υπάρχει καθεστώς μη στρατιωτικοποίησης 23 νησιών στο Αιγαίο, που καθορίζεται από τις διεθνείς συμφωνίες, ωστόσο υπογράμμισε ότι  «16 νησιά είναι οπλισμένα κατά παράβαση αυτών των συμφωνιών και η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα».

«Όπως πάντα λέμε στις επαφές που έχουμε με τους συνομιλητές μας, δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, αλλά δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι είμαστε σε καλή γειτονία, όταν για παράδειγμα μια χώρα στον κόσμο έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριο χώρο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό κάνουν οι Έλληνες, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι παράνομο και παράδοξο».

«Προασπίζουμε τη νομιμότητα σε αυτό το θέμα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Κύπρο τόνισε ότι η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ των κρατών που είναι εγγυητές των τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους, συμπληρώνοντας πως «Το κυπριακό ζήτημα είναι εθνικό μας θέμα. Ό,τι πρέπει να κάνουμε εκεί, το κάνουμε μέχρι στιγμής και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους Κύπριους αδελφούς μας».

Επίσης, υποστήριξε ότι όλες οι δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο, την  Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Λιβύη πραγματοποιούνται με τρόπο που σέβεται το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

Μιλώντας για το θέμα της Λιβύης σε σχέση με την χώρα μας, δήλωσε «Η Ελλάδα τα θέλει όλα δικά της, θέλει να γίνεται ότι θέλει η ίδια» προσθέτοντας πως αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει εφόσον υπάρχουν διεθνείς κανόνες και συμβάσεις.

«Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες… Δεν μπορεί να γίνουν όλα όπως τα θέλετε εσείς», επισήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο χωρίς την Τουρκία, η οποία δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα τετελεσμένο.

ΥΠΕΞ: Υποκριτική η επίκληση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

«Τουλάχιστον υποκριτικό» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών το να επικαλείται το διεθνές δίκαιο η Τουρκία τη στιγμή που προβαίνει σε σωρεία παραβιάσεων, απαντώντας στις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας.

Αναλυτικά, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι «είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο».

«Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους», συνεχίζει το ΥΠΕΞ, «παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου».

Καταλήγοντας δε, το ελληνικό υπουργείο επισημαίνει ότι «εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων.»