Τι συμβαίνει πίσω από τη γαλλοβρετανική σύρραξη για τα αλιευτικά δικαιώματα

Τι συμβαίνει πίσω από τη γαλλοβρετανική σύρραξη για τα αλιευτικά δικαιώματα

Η Γαλλία απειλεί με απαγόρευση ελλιμενισμού των βρετανικών πλοίων από την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 2 Νοεμβρίου, εκτός και εάν το Λονδίνο κινηθεί για να επιλύσει τη μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τις άδειες για τα αλιευτικά δικαιώματα.  Μάλιστα, σήμερα οι γαλλικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση ενός βρετανικού αλιευτικού σκάφους στα γαλλικά χωρικά ύδατα, ένα συμβάν που σηματοδοτεί μια οξεία επιδείνωση ανάμεσα στις δυο χώρες στη μετά  Brexit εποχή.

Σε δήλωσής τους ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον και η υπουργός Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραντέν απείλησαν με κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των βρετανικών αλιευτικών σκαφών που εκφορτώνουν σε καθορισμένα λιμάνια, αυξημένους υγειονομικούς και τελωνειακούς ελέγχους, ελέγχους ασφαλείας σε βρετανικά πλοία και περισσότερους ελέγχους στα φορτηγά που ταξιδεύουν προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν υπάρξει διευθέτηση της διαμάχης στο θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων. 

Η γαλλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του για την αλιεία που ορίζονται στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και η διαμάχη για τις άδειες ξεκίνησε λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι οι ψαράδες της έχουν λάβει λιγότερες από τις μισές άδειες που χρειάζονται για να ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα και ότι οι άδειες που τους χορηγήθηκαν περιελάμβαναν όρους που δεν υπήρχαν στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΒ. Οι αμφισβητούμενες γαλλικές άδειες αφορούν τα ύδατα δίπλα στα Channel Islands και τα 6/12 μίλια υδάτων από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Παρά 10 μήνες έντονων συζητήσεων, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ακόμη τιμήσει την υπογραφή της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής κυβέρνησης Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας και μάλιστα έχει εισαγάγει νέους όρους που δεν προβλέπονται στη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας», πρόσθεσε.

Η Γαλλία προειδοποίησε την Τετάρτη (29 Σεπτεμβρίου) για αντίποινα στις Βρυξέλλες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για την άρνησή τους να χορηγήσουν πολλές άδειες αλιείας μετά το Brexit, καθώς οι μηχανότρατες απείλησαν νέες διαμαρτυρίες και ακόμη και αποκλεισμό στις διακαναλικές εξαγωγές.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένουν ότι το 98% των αιτήσεων της ΕΕ για άδειες αλιείας έχουν εγκριθεί και αντέδρασαν με οργή στην απειλή των κυρώσεων. Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τα περιέγραψε ως «απογοητευτικά και δυσανάλογα, και όχι αυτό που θα περιμέναμε από έναν στενό σύμμαχο και εταίρο».

«Τα μέτρα που απειλούνται δεν φαίνεται να είναι συμβατά με τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας και το ευρύτερο διεθνές δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα μέτρα «εάν εφαρμοστούν, θα αντιμετωπιστούν με κατάλληλη και βαθμονομημένη απάντηση».

Κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη, ο Κλεμέντ Μπον υποβάθμισε την απειλή κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας στους Γάλλους νομοθέτες ότι «ο στόχος μας δεν είναι να επιβάλουμε αυτά τα μέτρα, είναι να πάρουμε τις άδειες».

Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας δίνει στους αλιείς της ΕΕ δικαιώματα να συνεχίσουν την αλιεία στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου ως μέρος μιας μεταβατικής περιόδου έως το 2026, αν και τα σκάφη της ΕΕ που επιδιώκουν να αλιεύουν σε απόσταση 12 μιλίων από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να έχουν άδεια και να αποδεικνύουν ότι έχουν ιστορικό αλιείας σε αυτά τα νερά.

Το Παρίσι ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλα τα πιθανά μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ. Η γαλλική δήλωση προειδοποίησε επίσης ότι θα εξετάσει περαιτέρω μέτρα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό που παρέχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.