Τι σηματοδοτεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν

Τι σηματοδοτεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν

Η ανακοίνωση προσωρινής κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν είναι η φυσική συνέπεια της απόλυτης κυριαρχίας τους, μετά την προέλαση προς κάθε περιφέρεια της χώρας. Όσοι περίμεναν κάτι διαφορετικό από τον σκληρό πυρήνα του φονταμενταλιστικού κινήματος, διαψεύστηκαν, με τους Ταλιμπάν να περιχαρακώνονται γύρω από την προσπάθεια εφαρμογής της Σαρία.

Η αναμονή της διεθνούς κοινότητας για μία πολυσυλλεκτική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν μάλλον έδειχνε την απόγνωση, μπροστά στην αδυναμία να διασφαλίσουν την αποχώρηση όσων έχουν μείνει πίσω. Καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν το Αφγανιστάν, οποιαδήποτε αποχώρηση πλέον θα πρέπει να περάσει μέσα από το καθεστώς τους. Ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα χρειαστεί να συνομιλήσουν με τους Ταλιμπάν για την απομάκρυνση των ανθρώπων που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στο Αφγανιστάν.

Η ανακοίνωση μίας κυβέρνησης από στελέχη που προέρχονται από το στενό πυρήνα τους ήταν βέβαια ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως σκοπεύουν να κυβερνήσουν δίχως προσκόμματα. Ας μην ξεχνάμε πως θεωρητικά υπήρχε μία πολιτική διαδικασία για την αναζήτηση μίας κοινής πλατφόρμας όλων των παρατάξεων για να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση κοινής αποδοχής. Η αστραπιαία κατάκτηση των αστικών κέντρων και της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν ισοπέδωσε κάθε συζήτηση.

Πλέον, οι Ταλιμπάν αισθάνονται πανίσχυροι να επιβάλουν την ατζέντα τους, όπως φαίνεται από τις επιλογές τους. Η επιλογή του Σιρατζουντίν Χακάνι, υιό του ιδρυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης του δικτύου Χακάνι και επικηρυγμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες για επιθέσεις αυτοκτονίας και δεσμούς με την Αλ Κάιντα το δείχνει ξεκάθαρα. Η κυριαρχία της εθνοτικής ομάδας των Παστούν, από την οποία προέρχονται οι Ταλιμπάν, δείχνει άλλωστε και την υποτίμηση των υπόλοιπων εθνοτήτων.

Βέβαια, το ζήτημα των γυναικών παραπέμφθηκε στο μακρινό μέλλον, δίχως φυσικά να υπάρχει εκπροσώπηση τους. Σύμφωνα με αναφορές ακόμα και το Υπουργείο των Γυναικείων Υποθέσεων θα καταργηθεί. Τις τελευταίες μέρες άλλωστε πραγματοποιούνται διαδηλώσεις γυναικών για την καταπίεση τους, ενώ οι αναφορές για κακομεταχείριση και περιστολή κεκτημένων δικαιωμάτων τους πολλαπλασιάζονται.

Η δολοφονία εγκύου, η οποία εργαζόταν για την αστυνομία στη δυτική επαρχία Γορ, για την οποία κατηγορούνται μέλη των Ταλιμπάν είναι μία τραγική απόδειξη. Όπως και οι διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, η πιο πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμπούλ διαλύθηκε από τους Ταλιμπάν με πυροβολισμούς στον αέρα.

Οι Ταλιμπάν νιώθουν πανίσχυροι με τον έλεγχο της επικράτειας της χώρας, ώστε να εφαρμόσουν τον ισλαμικό νόμο που επιθυμούν στο Αφγανιστάν. Οι προσκλήσεις σε Κίνα και Ρωσία αλλά και σε Τουρκία, Πακιστάν και Κατάρ να παραστούν στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης δείχνει την αποφασιστικότητά τους, αλλά και τις συμμαχίες που θέλουν να στηριχθούν. Ενδεχομένως και τις πηγές από όπου σκοπεύουν να βρουν χρηματοδότηση για να κυβερνήσουν.