Τι σημαίνει η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας εναντίον της Κίνας

Τι σημαίνει η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας εναντίον της Κίνας

Η συμφωνία ΗΠΑ - Μεγάλης Βρετανίας για προμήθεια πυραυλοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία αλλάζει τον χάρτη στον τομέα της ασφάλειας. Η Κίνα βέβαια φαντάζει ως ο βασικός στόχος της αναδυόμενης συμμαχίας, παρά την προσπάθεια των τριών να μην αναφερθεί το όνομα της. Ωστόσο, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο. Η αντίδραση της Γαλλίας το αποδεικνύει.

Η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών φαίνεται λογική. Άλλωστε η έλξη τους είναι φυσιολογική, λόγω της κοινής γλώσσας, των δημοκρατικών και πολιτιστικών δεσμών αλλά και της μεγάλης απειλής της Κίνας. Μόνο το τελευταίο διάστημα, αν λάβει υπόψιν κάποιος, η Κίνα στρέφεται εναντίον της Ταϊβάν, βρίσκεται σε ένταση με την Ιαπωνία, ενώ ο σύμμαχος της Βόρεια Κορέα ανταγωνίζεται με πυραυλικές δοκιμές τη Νότια Κορέα.

Η προμήθεια νεότερης τεχνολογίας υποβρυχίων από την Αυστραλία, ανταγωνιστή του Πεκίνου σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό είναι κατανοητή. Τα πυρηνικά υποβρύχια μπορούν να κινούνται καλύτερα και πολύ γρηγορότερα, δίχως την ανάγκη να αναδύονται τόσο συχνά. Η πρόοδος της Κίνας στην τεχνογνωσία καθιστά αδήριτη την ανάγκη των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιπαρατάσσουν ότι πιο προηγμένο απέναντι τους, παρά την πάγια αντίδραση της Νέας Ζηλανδίας για την ασφάλεια της πυρηνικής τεχνολογίας. Άλλωστε, η Αυστραλία μπορεί να αποτελέσει το καλό παράδειγμα της μεταφοράς πυρηνικής τεχνολογίας, ύστερα από τη συμφωνία μη διασποράς της πυρηνικής ενέργειας, βάσει των κανόνων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σε αντίθεση με ότι κάνει το Ιράν για παράδειγμα.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε αυτή την τάση στην ομιλία του, καθώς η προσήλωση του στην απειλή της Κίνας, ομοιάζει σε αρκετές όψεις αυτή την προκατόχου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος εστιάζει στο Πεκίνο ως παράγοντα πολλών αποφάσεων του, όπως την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, μέχρι και τις διακηρύξεις του στις συνόδους του ΝΑΤΟ και των G7. Βέβαια, αυτή τη φορά οι αξιωματούχοι έκαναν μεγάλες προσπάθειες να αναφέρουν στον Τύπο πως η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον της Κίνας.

Η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αναδεικνύει μία κομβική διάσταση της συμφωνίας, ωστόσο. Η μεγάλη οικονομική συνεισφορά στη βρετανική οικονομία, όπως και στην αμερικάνικη βέβαια, όπου θα διαχυθεί στο σύνολο της και κυρίως στην παραγωγή των θέσεων εργασίας είναι απόλυτη προτεραιότητα, εν όψει των συνεπειών από την ευρύτερη κρίση της πανδημίας. Η Γαλλία μοιάζει η μεγάλη ηττημένη, χάνοντας ένα τεράστιο συμβόλαιο για προμήθεια υποβρυχίων αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αυστραλία, έπειτα από τις καθυστερήσεις και τις αντεγκλήσεις για την τοποθεσία κατασκευής τους.

Παρά τη σημαντική επιτυχία, η απόπειρα του Μπάιντεν να ηγηθεί της Δύσης, σε ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της Κίνας, αναμένεται να δεχθεί ένα πλήγμα. Υπό το βάρος της τεράστιας οικονομικής απώλειας, η Γαλλία ήδη συνέκρινε τη συμπεριφορά του με εκείνη του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.