Τη 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα βράβευσε η Διεθνής Αμνηστία

Τη 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα βράβευσε η Διεθνής Αμνηστία

Με το βραβείο Πρεσβευτή Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας τιμήθηκε η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, και το παγκόσμιο κίνημα “Fridays for Future” («Παρασκευές για το Κλίμα») το οποίο εμπνεύστηκε η ίδια.

Η Γκρέτα κινητοποίησε εκατομμύρια μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή για να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή. «Πρέπει να πολεμήσεις για αυτό που θεωρείς σωστό. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το κίνημα το κάνουν αυτό», ανέφερε η 16χρονη Τούνμπεργκ σε ανακοίνωσή της.

«Η κατάφωρη αδικία την οποία όλοι πρέπει να καταπολεμήσουμε είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν στο νότιο ημισφαίριο είναι αυτοί που επηρεάζονται και θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή, αν και ευθύνονται λιγότερο για αυτή», πρόσθεσε.

«Νιώθουμε ταπεινότητα αλλά και εμπνεόμαστε από την αποφασιστικότητα με την οποία νεαροί ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο μας προκαλούν να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Κούμι Νάιντου γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με το βραβείο Πρεσβευτή Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα και η Μαλάλα Γιουσαφζάι.