ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Τ. Ερντογάν: Συνεχίζουμε να έχουμε σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά στον τομέα των πληροφοριών

Τ. Ερντογάν: Συνεχίζουμε να έχουμε σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά στον τομέα των πληροφοριών

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ ειδικά στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, αν και θα επιθυμούσε να ήταν καλύτεροι οι δεσμοί των δύο χωρών.

"Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τους ανώτατους αξιωματούχους του Ισραήλ", είπε ο Τ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά από την προσευχή της Παρασκευής. "Εάν δεν υπήρχαν αυτά  προβλήματα , οι δεσμοί μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικοί", είπε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές του Ισραήλ για την Παλαιστίνη είναι "απαράδεκτες".

Ο Ερντογάν μάλιστα υποστήριξε ότι η συνεργασία με το Ισραήλ συνεχίζεται σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και μυστικών υπηρεσιών.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται λίγες μέρες μετά από αυτές του στενού του συμβούλου Μεσούτ Κασίν, στο μέσο ενημέρωσης Voice of America, όπου υποστήριξες ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα μπορούσαν να αποκατασταθούν έως τον Μάρτιο.

"Εάν το Ισραήλ κάνει ένα βήμα, η Τουρκία μπορεί να κάνει δύο, και η Άγκυρα να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ μέχρι τον Μάρτιο", δήλωσε ο Κασίν στη VoA.

Ο Τούρκος σύμβουλος υποστηρίξει ότι η αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν ήθελε να συγκρουστεί με το Ισραήλ μετά το επεισόδιο του Mavi Marmara το 2010. Οι σχέσεις τους άρχισαν να επιδεινώνονται όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε επιχείρηση στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το οποίο κατευθυνόταν προς τη Γάζα.

"Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ενισχύσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας", δήλωσε επίσης ο Κασίν.

Υπενθυμίζεται ότι σε καμία από τις δύο χώρες, δεν υπάρχει πρεσβευτής, από τον Μάιο του 2018, όταν η Τουρκία απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ για τις αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα και την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Με φόντο τα παραπάνω, η ιστοσελίδα Al Monitor, ανέφερε πριν λίγες μέρες ότι ο διοικητής της MIT, Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε τουλάχιστον μια συνάντηση με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενώ πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί φέρουν στενό συνεργάτη του Ερντογάν να είναι ο νέος πρεσβευτής ή επιτετραμμένος του στο Ισραήλ.