Τ. Ερντογάν: «Κατοχικό» το σχέδιο Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Τ. Ερντογάν: «Κατοχικό» το σχέδιο Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Την ώρα που οι ΗΠΑ τείνουν «χείρα φιλίας» στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει επίθεση κατά του Ντ. Τράμπ με αφορμή τη «Συμφωνία του Αιώνα» για το μεσανατολικό, την οποία χαρακτηρίζει ως «κατοχικό σχέδιο,  επικίνδυνο για την ειρήνη». «Κοκκινη γραμμή» χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για τη συμφωνία που αφορά στο μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ η οποία ανακοινώθηκε στο Λευκό Οίκο κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στις 28 Ιανουαρίου και για την οποία αντέδρασε εξ αρχής ο Ερντογάν.

Μάλιστα σήμερα ανέφερε ότι «λέγοντας ότι η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη μας γραμμή, δηλώσαμε σε όλο τον κόσμο ότι ποτέ δεν θα αφήσουμε την Ιερουσαλήμ στο έλεος του εισβάλλοντος Ισραηλινού κράτους» Παράλληλα, όπως αναφέρει το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε εκ νέου μύδρους κατά ορισμένων αραβικών χωρών, τις οποίες δεν κατονόμασε ούτε αυτή τη φορά, για τα ευνοϊκά σχόλια με τα οποία εκφράστηκαν για το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για την Μέση Ανατολή.

Η επίθεση Ερντογάν σε ένα σχέδιο το οποίο προωθεί προσωπικά ο Ντ. Τραμπ έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ επιχειρούν να πλησιάσουν εκ νέου την Τουρκία με αφορμή τη Συριά και τη νέα κόντρα που έχει προκύψει με τη Ρωσία.

Αρκεί να σημειωθεί πως λίγο πριν τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου υψηλόβαθμός αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε πως «θα θέλαμε ασφαλώς να δούμε την Τουρκία να ευθυγραμμίζεται πιο άμεσα και σαφέστερα με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Δύση αντιδρώντας στον καταστροφικό ρόλο της Ρωσίας στη Συρία».

Μάλιστα ανέφερε πως τα συμφέροντα Τουρκίας και Λιβύης δεν συμβαδίζουν «και ελπίζω πως οι τούρκοι εταίροι μας θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα» προσθέτοντας πως «τα συμφέροντα της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμβαδίζουν πολύ περισσότερο απ' ό,τι αυτά της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ο εταίρος της Τουρκίας, ο σύμμαχός της, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και όχι η Ρωσία»