Τ. Ερντογάν: Η παράδοση των S-400 από τη Ρωσία μπορεί να επισπευστεί

Τ. Ερντογάν: Η παράδοση των S-400 από τη Ρωσία μπορεί να επισπευστεί

Με ταχείς ρυθμούς, ίσως και νωρίτερα από τον Ιούλιο, θα πραγματοποιηθεί η παράδοση των συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία στις τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Sabah».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ερντογάν μέσα από το αεροπλάνο μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι αυτός και ο υπουργός Εξωτερικών δέχονται μεγάλες πιέσεις για να εγκαταλείψουν τη συμφωνία για τα s-400 με τη Ρωσία.

Η συμφωνία που έκλεισε η Άγκυρα με τη Μόσχα για την αγορά του ρωσικού συστήματος έχει αναζωπυρώσει την ένταση στη σχέση της με τον Ουάσινγκτον.

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη ρωσική πρωτεύουσα, για τα πιθανά στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας στη Συρία, αλλά κυρίως για τη σύμβαση για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζεται ως απειλή για αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Γερουσιαστές των ΗΠΑ στους NYT: Εάν ο Ερντογάν αποδεχθεί τους S-400 θα υποστεί κυρώσεις

Η Τουρκία μπορεί να έχει είτε αμερικανικά μαχητικά είτε ρωσικούς πυραύλους, όχι όμως και τα δύο, τόνισαν σε κοινό τους άρθρο γνώμης στους New York Times τέσσερις αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι προαναγγέλλουν σκληρές κυρώσεις αν η Άγκυρα παραλάβει τελικά τους S-400 και υπογραμμίζουν ότι η επιλογή του Τ. Ερντογάν θα έχει βαθιές για τη διεθνή θέση της χώρας του, για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά και τη θέση της στο ΝΑΤΟ.  

Το άρθρο συνυπογράφουν οι ρεπουμπλικάνοι Τζιμ Ίνχοφ, Τζιμ Ρις και οι Δημοκρατικοί Τζακ Ριντ και Μπομπ Μενέντεζ, οι οποίοι είναι οι πρόεδροι (Ίνχοφ, Ρις) και αντιπρόεδροι (Ριντ, Μενέντεζ) των Επιτροπών Εξοπλισμών και Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.