Τ. Ερντογάν: «Είμαστε οι ιδιοκτήτες της Μεσογείου - Καμία ειρήνη χωρίς εμάς»

Τ. Ερντογάν: «Είμαστε οι ιδιοκτήτες της Μεσογείου - Καμία ειρήνη χωρίς εμάς»

Σε νέες δηλώσεις που φανερώνουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την τακτική «καρότο και μαστίγιο», προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι «στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά οι ιδιοκτήτες». Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε πως δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. 

Μιλώντας σε συνέδριο ο Ταγίπ Εντογάν σημείωσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη πως «Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων... Το πρόβλημα στη Μεσόγειο μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους»

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν. «Κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων» ισχυρίστηκε ακόμα ο τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε - σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείου ειδήσεων Anatolu - πως «η Τουρκία είναι χώρα της Μεσογείου. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, αλλά ιδιοκτήτες».

«Η οθωμανική ειρήνη που είχε επιτευχθεί στη Μεσόγειο αντικαταστάθηκε από τις ιδέες του ιμπεριαλισμού που μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε μια θάλασσα αίματος και δακρύων», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι κάθε βήμα της Τουρκίας έχει γίνει «έχοντας υπόψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», εξηγώντας ότι τα ενεργειακά αποθέματα δεν είναι το μόνο ζήτημα που ενδιαφέρει την Άγκυρα και εν συνεχεία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι «δεν εκμεταλλεύτηκε τις διπλωματικές της ευκαιρίες και υπέκυψε στις πιέσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς». 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της ειρήνης, της συνεργασίας και της δικαιοσύνης, αντί των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και όπως είπε, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να επιλυθεί με πολυδιάστατη προοπτική.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το πρακτορείο Reuters, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αρμενία θα πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από τα εδάφη των Αζέρων που έχει καταλάβει, και ότι έχει έρθει η ώρα να δοθεί τέλος στην κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποσχισθείσα περιοχή στο εσωτερικό του Αζερμπαϊτζάν που διοικείται από Αρμένιους.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα έντονων συγκρούσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, που σύμφωνα με αναφορές περιλάμβαναν αεροπορικές δυνάμεις, πυραύλους και τεθωρακισμένα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφέρθηκε στο θέμα στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.