Συρία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από έκρηξη σε στρατιωτικό λεωφορείο και βομβιστική επίθεση

Συρία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από έκρηξη σε στρατιωτικό λεωφορείο και βομβιστική επίθεση

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν από έκρηξη που κατέστρεψε ένα λεωφορείο του συριακού στρατού στο κέντρο της Δαμασκού, μετέδωσε την Τετάρτη η συριακή κρατική τηλεόραση.

Δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν ενώ το λεωφορείο βρισκόταν στη γέφυρα Χαφέζ αλ-Άσαντ, μετέδωσε η τηλεόραση, προσθέτοντας πως ένας τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς του στρατού.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Οι εκρήξεις στη Δαμασκό είναι κάτι σπάνιο τα τελευταία χρόνια στη Συρία, ιδιαίτερα αφότου τα στρατεύματα του καθεστώτος και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές ανακατέλαβαν το 2018 το μεγαλύτερο προπύργιο των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα.

Η επίθεση είναι η πιο πολύνεκρη που έχει γίνει στην πόλη έπειτα από εκείνη του Μαρτίου του 2017 που είχε στόχο το δικαστικό μέγαρο, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και την ευθύνη γι' αυτήν είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ

Περίπου μία ώρα μετά την επίθεση στη Δαμασκό, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε βομβαρδισμούς από τους οποίους σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, οι 10 από τους οποίους άμαχοι, στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Στις οκτώ το πρωί, ξυπνήσαμε με βομβαρδισμούς. Τα παιδιά είχαν τρομοκρατηθεί και έκλαιγαν, δεν ξέραμε τι να κάνουμε ούτε πού να πάμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιλάλ Τρίσι, πατέρας δύο παιδιών που ζει κοντά στη ζώνη που έγινε στόχος των βομβαρδισμών.

Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε έναν άνδρα να φωνάζει και να κλαίει δίπλα στο πτώμα ενός 10χρονου κοριτσιού.